به گزارش خبرگزاری حوزه، حجتالاسلام والمسلمین سید جلال رضویمهر در نشستی با دست اندرکاران اجرایی کنگره صاحب عروه با اشاره به جایگاه علمی مرحوم آیتاالله سید محمد کاظم طباطبایی یزدی، اظهار داشت: ایشان از جمله ستارگان آسمان فقاهت است که کتاب مشهورش یعنی "عروةالوثقی" از جمله امتیازات علمی این مرجع تقلید به شمار میرود.
وی افزود: مرحوم صاحب عروه در علوم اصول و فقه دارای اجتهاد و پژوهشهای گرانسنگی بود و امروز متن "عروة الوثقی" به عنوان عبارات اصلی، گویا و متقن در فقه به شمار میرود که در صورت اختلاف آراء از نگاه دیگر مجتهدان، حواشی و تعلیقاتی بر آن نگاشته میشود.
مشاور مدیر حوزه های علمیه در امور موقوفات حوزوی با بیان این که مرحوم سید یزدی از مدافعان حاکمیت ولایت فقیه بود، گفت: ایشان استنباط و استخراج فقه خود را بر اساس کتاب، سنت، عقل و اجماع یعنی ارکان اربعه پژوهش و تحقیق استوار کرده و با تعیین موضوع و مبرهن ساختن هر مسئله از مسائل دیگر، زمینه کنکاش و تأمل همراه با دقت را برای محققان نوین هموار ساخته است.
وی ادامه داد: مطالعه دستاوردهای علمی این اندیشمند بزرگ اسلامی که به حق از ذخائر و اسناد معتبر فقهی محسوب میشود، جزو افتخارات حوزههای علمیه خواهد بود.
حجت الاسلام والمسلمین رضویمهر، دروس خارج فقه قم و نجف را برگرفته و برخوردار از نظریات صاحب عروه دانسته و افزود: به روز بودن مسائل، به کار بردن مباحث کلیدی و پایهگذاری فصل به فصل در عین ترتیب در آراء فقهی از ویژگی های بارز آثار علمی مرحوم آیتالله سید محمد کاظم طباطبایی یزدی محسوب میشوند.
عضو هیئت رئیسه مجمع نمایندگان طلاب و فضلای حوزه با بیان این که مرحوم صاحب عروه ولایت را امری مسلم برای حاکم اسلامی میدانست، عنوان داشت: ایشان عقیده داشت که تبعیت از فقیه بر عموم لازم است و در عین حال اجرای احکام اسلامی را در قالب حکومت اسلامی قبول داشت.
وی اضافه کرد: حوزههای علمیه و طلاب جوان باید دستاوردهای علمی مرحوم صاحب عروه را سرلوحه تحصیل خود قرار دهند و سیره عملی و علمی این بزرگوار را نصبالعین خود کنند.
مشاور رییس سازمان اوقاف و امور خیریه با تاکید بر بهرهوری بیشتر حوزهها و مراکز علمی اسلامی از طریق مراجعه به آثار بزرگانی چون صاحب عروه، گفت: ظاهر و باطن کتاب های مرحوم سید یزدی برگرفته از کتاب و سنت و تبیینکننده اسلام ناب محمدی(ص) است؛ در این میان میتوان دهها کتاب فقهی را با استفاده از بازخوانی آثار بزرگان حوزه تالیف کرد.
استاد حوزه علمیه قم در رابطه با تاثیر علمی مرحوم آیتالله سید محمد کاظم طباطبایی یزدی بر حوزههای علمیه، عنوان داشت: این عالم بزرگوار استنباط یعنی قدرت ادراک، برداشت و اعلام نظر را در حوزهها تقویت کرد و از طریق نقد آراء همراه با استدلال قوی، راهی روشن را پیش روی حوزههای علمیه و طلاب گشود و آنها را در نیل به مقامات عالیه فقه راهنمایی کرد.
وی ادامه داد: زندگی همراه با فقه و دنیای در سایه فقه اهل بیت(ع) از جمله دستاوردهای علمی و عملی مرحوم آیتالله سید محمد کاظم طباطبایی یزدی به شمار می روند.
حجت الاسلام والمسلمین رضویمهر در خصوص دلایل مخالفت مرحوم صاحب عروه با مشروطیت بیان داشت: علمای شیعه همواره در کنار تحصیل و تهذیب از جوسازیها و شیطنت دشمنان غافل نبودهاند؛مرحوم سید یزدی هم زمانی که دخالت استعمارگران را برای بر هم زدن اجتماع مسلمانان در ایران احساس کرد به میدان آمد و مخالفت خود را نسبت به دسیسههای دشمنان بیان داشت.
بر اساس اعلام ستاد خبری کنگره، وی در پایان ابراز داشت: صاحب عروه شخصیتی علمی و سیاستمداری اسلامی و دینی بود که پایگاهی قوی در اجتماع دوران خود داشت و با استفاده از این جایگاه به دفاع از مصالح عالیه مسلمانان میپرداخت.