شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ |۱۲ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 14, 2024

حضرت آیت الله جوادی آملی، مرحوم صاحب عروه را سلطان فقه دانسته و تاکید کردند: حوزه های علمیه بدهکار این مرجع بزرگوار هستند.

به گزارش خبرگزاری حوزه، این مرجع تقلید، صبح امروز در کنگره بین المللی صاحب عروه که در سالن همایش های مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) قم برگزار شد، با بیان این که مرحوم سید یزدی لیاقت و شایستگی وارث بودن انبیای الهی را یافته بود، اظهار داشتند: پیامبران، مبشر و منذر بودند و مراجع هم همین ویژگی را دارا هستند.

ایشان با اشاره به این که انذار، کاری بس دشوار است و هر کس نمی تواند دیگران را از عذاب الهی بترساند، ادامه دادند: مرحوم شیخ مفید می فرماید "اگر کسی بخواهد در میان مردم به انذار بپردازد، خود باید خشیت الهی داشته باشد، همان گونه که پیامبر اسلام(ص) هرگاه از دوزخ سخن می گفت صورت مبارکشان سرخ می شد."

انواع انذار

این مرجع تقلید با بیان این که جامعه پویا، باید از خداوند ترس داشته باشد، تصریح کردند: انذار دارای انواع حکیمانه، واعظانه و به نحو احسن است و مرحوم سید یزدی در این روش ها موفق بود.

معظم له خاطرنشان کردند: مرحوم آیت الله سید محمد کاظم طباطبایی یزدی فقیهی تک بعدی نبود و همه جوانب را در نظر داشت؛ مهم ترین میراث انبیاء انذار مردم است که صاحب عروه در هر سه حوزه انذار دارای تخصص بود.

حضرت آیت الله جوادی آملی با اشاره به تاثیرگذاری فقه در جامعه، ابراز داشتند: باید دید فقها تا چه میزان می توانند از این نظر وارث انبیا باشند؛ «فقه» را می توان رئیس علوم عملیه دانست و نمی توان بدون دانستن این علم وارد علوم دیگر شد؛ زیرا اقتصاد، اجتماع، فرهنگ و ... وابسته به فقه هستند.

ریاست همه علوم عملیه برعهده فقه است

مفسر برجسته قرآن کریم با تاکید بر این که ریاست همه علوم عملیه بر عهده فقه است که حرام و حلال الهی را مشخص می کند، خاطرنشان کردند: سهم مرحوم صاحب عروه در این بخش هم کاملا روشن است؛ ایشان عمری را در این راه گذراند و علاوه بر این که حوزه نجف و علمای عراق را با تعلیم و تدریس پرورش داد، مقلدان خود را نیز با اعلام فتوا انذار می کرد.

ایشان با بیان این که مرحوم صاحب عروه دارای روش فقهی خاصی بود، گفتند: قلمی که عروه را به رشته تحریر درآورده، کاملا مرزبندی شده و روشن است و نمره قبولی را دریافت کرده است؛ این مرجع تقلید علاوه بر قلم توانا، محتوای وسیعی را هم عرضه کرد و شاگردان زیادی را پرورش داد؛ به طوری که "عروة الوثقی" ایشان توانست جای کتاب شرایع را بگیرد.

اشتراک عمل مرحوم سید یزدی و شیخ انصاری

حضرت آیت الله جوادی آملی اضافه کردند: مرحوم سید یزدی در تولید علم، روش شیخ انصاری را ادامه داد و در عین حال جواهرالکلام را هم به طور مرتب مطالعه می کرد؛ مشابه کارهای صاحب جواهر در آثار علمی آیت الله سید محمد کاظم طباطبایی یزدی دیده می شود.

این مرجع تقلید، مرحوم صاحب عروه را سلطان فقه دانسته و افزود: فقه در ابتدا شامل احادیث و روایات بود و مراجع تقلید همین روش را بعدها گسترش دادند و مورد توجه امام عصر(عج) قرار گرفتند؛ مراجعی چون آیت الله سید محمد کاظم طباطبایی از جمله افرادی هستند که عنایات خاصه الهی نصیب آنان شده است.

معظم له یادآور شدند: با استفاده از برخی آرای فقهی مرحوم صاحب عروه می توان بسیاری از مشکلات امروز را هم که در خصوص مسائل اقتصادی مطرح هستند، برطرف کرد.

حوزه های علمیه به صاحب عروه بدهکارند

حضرت آیت الله جوادی آملی با بیان این که مرحوم سید یزدی در تتبع علمی دنباله رو صاحب جواهر بوده است، ابراز داشتند: حوزه های علمیه به این مرجع بزرگوار بدهکار هستند؛ زیرا بر سفره ای نشسته اند که آن فقیه دانشمند آن را گستراند.

این مرجع تقلید، رمز ماندگاری مرحوم صاحب عروه را مورد توجه قرار داد و افزود: وظیفه حوزه های علمیه و روحانیون در مقابل شخصیت های بزرگ علمی و فقهی این است که ابتدا به درک صحیحی از اندیشه های آنها برسیم و پس از آن آنچه مورد ابتلای عملی دولت و ملت است، مورد ابتلای علمی حوزه ها باشد.

نیازهای فقهی نظام اسلامی را برآورده سازیم

ایشان در پایان خاطرنشان کردند: کسی که بتواند حکم الهی را بیان کند و این کار را انجام ندهد، خطرات عمده ای او را تهدید می کند؛ امروز بر ما واجب است، مراکزی داشته باشیم که مجموعه نیازهای فقهی نظام اسلامی را برآورده سازد.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha