پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ |۱۰ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 12, 2024

امام خمینی پس از بازگشت از تبعید چهارده ساله به کشور در 12بهمن ماه 1357، تا دهم اسفند 1357، در تهران حضور داشتند و سپس در دهم اسفند 1357 به کانون انقلاب اسلامی یعنی شهر قم عزیمت کردند.

از غم دوست در این میکده فریاد کشم دادرس نیست که در هجر رخش دادکشم

داد و بیداد که در محفل ما رندی نیست که برش شکوه برم داد ز بیداد کشم

شادیم داد غمم داد جفا داد و وفا با صفا منت ان راکه به من داد کشم

عاشقم عاشق روی تو نه چیز دگری بار هجران و وصالت به دل شاد کشم

درغمت ای گل زیبای من ای خسرو من جور مجنون ببرم تیشه ی فرهاد کشم

مردم از زندگی بی تو که با من هستی طرفه سری است که باید بر استاد کشم

سالها می گذرد حادثه ها می اید انتظار فرج از نیمه ی خرداد کشم*

مدرسه تخصصی فقه امام خمینی(ره) چندی پیش میزبان یک میهمانی ویژه بود.

جمع انس یاران و شاگردان و یادگارهای امام راحل(ره) در کنار هم و به یاد آن پیر سفر کرده و در سالروز ورود ایشان به قم در این مرکز علمی پدیدآورنده یک میهمانی خاص و باشکوه بود و موجب تجدید خاطره ای با تاریخ سراسر شکوه و حادثه و برکت سالهای نهضت و پیروزی انقلاب اسلامی و حضور امام عزیز به شهر مقدس قم.

امام خمینی پس از بازگشت از تبعید چهارده ساله به کشور در 12بهمن ماه 1357، تا دهم اسفند 1357، در تهران حضور داشتند و سپس در دهم اسفند 1357 به کانون انقلاب اسلامی یعنی شهر قم عزیمت کردند.

محل اقامت ایشان در هنگام ورود به قم، منزل آیت الله محمد یزدی بود.

اقامتگاه ایشان که هم اکنون توسط موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(س)، تبدیل به مدرسه فقهی امام خمینی شده است، چندی پیش و همزمان با سالگرد ورود تاریخی امام خمینی به شهر قم، میزبان جلسه ای با حضور حضرات آیات محمد یزدی (ریاست جامعه مدرسین حوزه علمیه قم)، ابراهیم امینی (امام جمعه قم)، محمد مؤمن ( عضو فقهای شورای نگهبان)، مرتضی مقتدایی (عضو شورای عالی سیاست‌گذاری حوزه) و حجج اسلام حاج سید حسن خمینی (تولیت حرم حضرت امام)، سید حبیب الله موسوی (مسئول مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی ـ دفتر قم)، سید مجتبی طاهری خرم آبادی (رئیس مدرسه فقهی امام خمینی)، سید علی خمینی و مرتضی اشراقی، اعضای هیئت امناء و اساتید مدرسه فقهی امام خمینی و مسئولان مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی بود.

در مطلع این دیدار خاطره انگیز و میهمانی ارزنده و باشکوه گزارش جامعی از سوی ریاست مدرسه فقهی امام خمینی ارائه گردید. سپس آیت­الله یزدی به بیان خاطرات مبارزات خود از زمان سکونت در این منزل و چگونگی حضور و اقامت حضرت امام در این محل و حوادث مهمی که در ایام حضور ایشان اتفاق افتاده است، پرداخت:

«پس از انتقال به بیمارستان و سکونت اجباری امام در تهران همواره آرزو داشتم این منزل تبدیل به مرکزی برای نشر و گسترش علوم و فقه اسلامی بشود و بسیار خرسندم که هم­اکنون مدرسه تخصصی فقه امام خمینی دراین محل تأسیس شده است.»

آیت­الله ابراهیم امینی هم بر لزوم توجه به فقه اسلامی با لحاظ اداره حکومت اسلامی تأکید نمود: «متأسفانه هنوز در حوزه­های علمیه، مباحث فقهی به صورت زمان قبل از تشکیل حکومت اسلامی مطرح می­گردد در حالی که باید همانطوری که اسلام حکومت دارد بحث شود به عنوان مثال زکات و خمس باید بتواند مشکلات جامعه اسلامی را برطرف کند.»

وی یادآور شد: «متأسفانه بعد از پیروزی انقلاب اسلامی این تحول در حوزه صورت نگرفت و باید به این موضوع پرداخته شود و این مدرسه می تواند سرآغازی برای این کار عظیم باشد، ولی باید متن حوزه و فقها و اساتید وارد این بحث مهم شوند.»

سپس آیت­الله یزدی با توجه به لزوم اداره کشور بر اساس آرا و نظرات حضرت امام خمینی بیان داشتند: «حوزه علمیه قم و سایر حوزه­ها باید بپذیرند که در این کشور انقلاب شده و حاکمیت با اسلام است و فقها مسئولیت اداره حکومت را برعهده دارند. ولی متأسفانه هم­اکنون اکثریت دروس حوزه مباحث تکراری و قدیمی است، که گرچه لازم است ولی کافی نیست. این مدرسه(مدرسه فقهی امام خمینی(س)) باید مبانی آراء امام خمینی را از لابلای کتب تألیفی و احکام و بیانات صادره از ایشان در طول دوره مدیریت کشور، استخراج و در معرض بحث و تدریس فقها قرار دهد.»

در ادامه این جلسه آیت­الله مؤمن با تاکید بر درنظر گرفتن تجربه های مدیریتی سالیان گذشته، اظهار داشتند: «آنچه در کتب فقهی موجود است، حتی مباحث فقهی استدلالی حضرت امام مربوط به زمان قبل از تشکیل حکومت اسلامی است و ما موارد متعددی در شورای نگهبان با آن مواجه شدیم که حضرت امام نظرشان با آنچه در کتب تألیفی خود نوشته بودند تغییر کرد. لذا این مدرسه که در صدد احیای افکار و اندیشه آن بزرگوار است بسیار کار ارزشمندی را دنبال می­کند و باید تقویت شود و این موضوع باید از سوی فقها دنبال شود و فضلایی که تدریس دروس خارج را بر عهده گرفته­اند باید حمایت شوند. متأسفانه با آنکه سال­هاست در کشور از ولایت فقیه می­گویند ولی اگر از طلاب بپرسید "ولایت فقیه یعنی چه؟" و از آنها توضیح بخواهید، نمی­توانند جواب را استدلالی بیان کنند و اطلاعات آنها در این زمینه کم است. حضرت امام خودشان این بحث را در قم نتوانستند مطرح کنند چون در اواسط تدریس مبحث بیع دستگیر و تبعید شدند و بعداً در نجف اشرف به تدریس ولایت فقیه پرداختند، لذا در قم هنوز درباره این مبحث تدریس مناسبی صورت نگرفته است.

 

من وقتی بحث ولایت فقیه را آغاز کردم دیدم برخی هنوز در ولایت ائمه و پیامبر(ص) هم بحث دارند و تشکیک می­کنند. لذا ابتدا به آن بحث پرداختم.»

*درخواست یادگار از حضار

در ادامه این جلسه، حجت الاسلام والمسلمین حاج سید حسن خمینی از میهمانان این نشست درخواست نمودند تا با توجه به ضعف مباحث اخلاقی در جامعه، اگر در این زمینه خاطراتی از حضرت امام دارند، بیان کنند.

آیت­الله مؤمن در این زمینه بیان داشتند: «من توفیق شرکت در درس اخلاق امام را نداشتم، ولی حضرت امام یک اسلام مجسم بود و رفتار ایشان آدم­ساز بود. وقتی امام صحبت اخلاقی می­کرد همه را تحت تأثیر قرار می­داد. شاگردان حضرت امام به ایشان عشق می­ورزیدند. حضرت امام هیچ­گونه شهریه و تقسیمی نداشت ولی بسیار اخلاقی بود و همواره در سلام پیشی می­گرفت و اجازه نمی­داد کسی ایشان را در رفت و آمد به درس همراهی کند. من در سال 1342 پس از دستگیری حضرت امام به نجف رفتم ولی فضای آنجا بسیار با اینجا متفاوت بود و هرگز آن عشق و علاقه طلاب به امام در قم را در میان طلاب و اساتید نجف، ندیدم.»

آیت­الله یزدی نیز با اشاره به شخصیت والای حضرت امام، گفتند: «امام همیشه در اولین و آخرین جلسه درس هر سال تحصیلی موعظه اخلاقی داشتند و طوری صحبت می­کردند که همه تحت تأثیر قرار گرفته و متأثر می­شدند. امام به شدت از جسارت و اهانت طلاب به علما متأثر شده و می­فرمودند: اگر کسی شطر کلمه­ای جسارت و اهانت به علما و مراجع کند ولایت بین او و خدای متعال قطع می­شود. و در جواب اعتراض کسی که از من پرسیده بود چرا حضرت امام مرا برای روضه به منزل خود دعوت نکردند، امام فرمودند: چون ایشان در مجلسی به یکی از علما جسارت کرده و من مجوز شرعی ندارم کسی را که زبانش در اختیار خودش نیست، ترویج کنم.

حضرت امام به تحصیل طلاب بسیار اهمیت می­داد و اجازه ترک تحصیل نمی­دادند و می­فرمودند: چون هزینه تحصیل شما از محل وجوهات شرعیه فراهم شده است، موظف هستید در ایام تحصیل در حوزه حضور داشته و با جدیت تحصیل کنید و در ایام تعطیلی و فراغت نیز موظف هستید به تبلیغ دین بپردازید.»

در ادامه گزارشی از فعالیت­های حضرت امام در ایام حضورشان در این منزل توسط حجت الاسلام والمسلمین آقای موسوی ارائه شد که عطر و بوی امام را در فضای میهمانی یادگارهای آن پیر سفر کرده به مشام جان رساند:

*روزنگار حضور امام در این مکان

«ایام حضور حضرت امام؛ 320 روز

تعداد ملاقات عمومی؛ 655 مورد

تعداد ملاقات خصوصی؛ 335 مورد

تعداد سخنرانی؛ 590 مورد

تعداد مصاحبه­ها؛ 25 مورد

تعداد احکام و پیام­های صادره از سوی حضرت امام، 357 مورد

به طوری که شش جلد از مجموعه 21 جلدی صحیفه امام محصول ایام کوتاه حضرت امام در این منزل است.»

آری؛ مدرسه تخصصی فقه امام خمینی(ره) چندی پیش میزبان جمع انس یاران و شاگردان و یادگارهای امام راحل(ره) در کنار هم و به یاد آن پیر سفر کرده و در سالروز ورود ایشان به قم در این مرکز علمی بود و پدیدآورنده یک میهمانی خاص و باشکوه که موجب تجدید خاطره ای با تاریخ سراسر شکوه و حادثه و برکت سالهای نهضت و پیروزی انقلاب اسلامی و حضور امام عزیز به شهر مقدس قم.

خلوت انس یادگارهای امام در قدمگاه یار؛

درود و رحمت خدا بر روح پرفتوح پیر جماران و یادش گرامی و راه نورانیش پر رهرو!

*شعری از پیر جماران

 گزارش:یوسف شعبانعلی

 

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha