مسئول گروه اعراب و ریشه معاونت پژوهشی مرکز نور در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه، هدف از تولید این لوح فشرده را تولید لوح فشرده ای تخصصی در حوزه زبان عرب و تسهیل در امر پژوهش و تحقیق محققان حوزه و دانشگاه به ویژه دانش پژوهان لغت و زبان در زمینه لغات و استعمالات واژگان در کتاب های مورد نظر برشمرد.
علیرضا مسعودی افزود: نسخه اول این لوح در سال 1374در قالب سه کتاب «لسان العرب»، «العین» و «مجمع البحرین» تولید شد.
متکفل پروژه ادامه داد: در سال 1385 به پیشنهاد معاونت پژوهشی ارتقای برنامه قاموس النور و تهیه نسخه جدید در دستور کار گروه قرار گرفت و در ابتدا شناسایی منابع لغت را انجام دادیم.
وی به قابلیت های پژوهشی لوح فشرده قاموس النور2 اشاره کرد و گفت: یکی از بخشهای جالبی که تقریباً در تمام نرمافزارهای مرکز وجود دارد، قسمت «آیات در کتب» میباشد. این بخش از نرمافزار، به ارائه مطالبی که در میان متون کتب لغت دربارۀ یک آیه و یا کلمهای از یک آیه پرداخته شده، میپردازد تا کاربران و پژوهشگران از طریق جستجوی آیات یا جستجو در خود کلمه، به مطالب ارزندهای از این منظر دسترسی داشته باشند.
متکفل پروژه ادامه داد: بخش «آیات در کتب» نرمافزار قاموس النور 2 را میتوان به عنوان بخشی که نقش تفسیر لغوی و ادبی قرآن را ایفا میکند،.
مسعودی بیان داشت: در قاموس النور 2 علاوه بر قسمتهایي از جمله؛ نمایش، جستجوی ساده و پیشرفته و نیز جستجو در فهرست گزینشی که در همه برنامههای مرکز آمده، بخشی به نام «پژوهش در لغت» وجود دارد.
وی افزود:عمدۀ تحقیقات لغوی در گروه اعراب و ریشه مرکز، در این قسمت ارائه شده است. در«پژوهش در لغت»، فهرستی از واژهها پیش روی کاربر قرار دارد که پیشفرض برنامه، گزینه «همه» است؛ یعنی همه واژگان متون برنامه فعال هستند.
وی ادامه داد: در این قسمت، مدخلهایی که مورد استفاده قرار گرفته، در قالب دو بخش«ریشه» و «مشتق» می باشد که حاوی 13604ریشه و 300253 مشتق است و همه از متن کتابهای لغت استخراج شدهاند.
علاقه مندان می توانند برای تهیه این لوح فشرده علاوه بر نمایشگاه دائمی مرکز نور واقع در قم- بلوار جمهوری اسلامی – نبش کوچه چهار به فروشگاه اینترنتی www.noorshop.ir مراجعه کنند.
انتهای پیام 313/17