شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ |۱۲ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 14, 2024

عضو هیئت علمی جامعة‌­المصطفی گفت: روحانیت باید متکفل پاسخگویی به شبهات و نیازهای کلامی در دانشگاه ها باشند.

به گزارش مرکز خبر حوزه، حجت­ الاسلام والمسلمین محسن غرویان در نشست علمی «افغانستان و شبه قاره هند»، که به همت معاونت پژوهش و انجمن علمی- پژوهشی کلام اسلامی مجتمع آموزش عالی فقه(حجتیه) در سالن شهید مطهری این مجتمع برگزار شد، با اشاره به گسترده بودن بحث­های کلامی، اظهار کرد: هرچند که بحث­های کلامی، اختصاص به منطقه خاصی ندارد، اما می­توان با توجه به اوضاع جغرافیایی این مناطق، مباحث خاص کلامی را ارائه نمود.

وی افزود: علم کلام و الهیات در ادیان و فرق مختلف در ادوار متفاوت مطرح بوده و اکنون نیز علاقه مندان زیادی را به خود جلب کرده است.

عضو هیئت علمی جامعة­المصطفی حکم ارتکاب به گناهان کبیره را یکی از بحث­های نخستین کلامی در میان مسلمین دانست و بیان کرد: وجود این مباحث، علم کلام در اسلام را به وجود آورد و علمای اسلام از مذاهب متفاوت به دنبال پاسخ به این شبهات بودند.

حجت­الاسلام والمسلمین غرویان مخلوق بودن یا نبودن خداوند و تکلم خداوند را از شبهاتی عنوان کرد که در همه قرون اسلامی مطرح بوده است و یادآور نمود: در شروع تاریخ اسلام، مسلمانان ارتباطی با دنیای خارج از حجاز نداشتند و به تدریج با داد و ستد با بیگانگان، شاهد شیوع شبهات جدید در بین خود شدند.

*علت توسعه مباحث کلامی در اسلام؛

وی یکی از علل توسعه کلام در اسلام و دیگر ادیان الهی را «رنسانس» دانست و خاطرنشان کرد: رنسانس که تأکید بر رشد علم و تکنولوژی و تجربه­گرایی داشت، تحولات بسیاری را در مسائل مختلف علوم اجتماعی پدید آورد. پرسش­های مربوط به دین و باور به خداوند متعال از دیگر دستاوردهای رنسانس است که علمای اسلامی را نیز در معرض شبهات مختلف و بسیار قرار داد.

این استاد حوزه و دانشگاه، با اشاره به شبهات پیدایش دین، ابراز نمود: تئوری­هایی مانند ریشه در جهل داشتن، ریشه در فقر مالی و آرامش روانی از ایده­هایی است که در پیدایش دین در زندگی بشر مطرح نموده­اند.

*گسترش شبهات کلامی و وظیفه خطیر حوزه؛

حجت­الاسلام والمسلمین  غرویان با بیان این که فروید، عامل جنسی را مبدأ پیدایش دین می­داند، اظهار کرد: این سئوالات، اکنون نیز در میان محافل دانشگاهی و جوانان ما مطرح است، چه افرادی جز روحانیت، متکفل پاسخگویی به این شبهات و نیازهای کلامی جامعه است.

وی حقیقت وحی را مورد توجه قرار داد و اضافه کرد: یکی از شبهات موجود در دین می­گوید که وحی همان تجربه دینی است که واقعیت خارجی ندارد، چگونه باید با این نوع از شبهات مقابله کنیم.

*وجود شبهات سکولاری در کشور؛

عضو هیئت علمی جامعة‌­المصطفی جدا بودن مباحث دینی از علوم اجتماعی را از تفکرات سکولاری دانست و اذعان نمود: حتی گفته­اند که دین با علم ناسازگار است. برای نمونه حتی برخی در محافل دانشگاهی ما نیز می­گویند که طبق منابع غربی و به گفته پژوهشگران آنها، مراد از آدم و حوا(علیهماالسلام)، تک سلولی­هایی است که انسان­های اولیه را تشکیل دادند و این موضوع صحیح نیست که این دو بزرگوار خاک بوده­اند و خداوندمتعال با نور وجود خود در آن دمیده باشد تا تبدیل به انسان شده باشد.

*طلاب از زمان خود جلوتر حرکت کنند

حجت­الاسلام والمسلمین محسن غرویان با ابراز این که شبهات ذکر شده در افغانستان و شبه­قاره نیز بسیار گسترده است، تأکید کرد: طلاب مقیم این کشورها که در جامعة‌­المصطفی به تحصیل علوم حوزوی اهتمام دارند، باید به این حوزه­ها نیز مسلط باشند تا از زمان خود عقب و غافل نباشند.

وی، در پایان، عنوان نمود: طلاب، باید شبهات آینده مانند شبیه­سازی، اینترنت و تلفن­های همراه نسل جدید، که ممکن است در جوامع اسلامی روی دهد را پیش­بینی کنند و از اکنون به دنبال پاسخگویی به آن باشند تا جلوتر از زمان خویش حرکت کنند.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha