به گزارش خبرگزاری حوزه، آیت الله محمدتقی مصباح یزدی، شب گذشته در ادامه سلسله سخنرانی های خود در ماه رمضان در دفتر مقام معظم رهبری در قم، با اشاره به میلاد دومین امام شیعیان امام حسن مجتبی(ع) و جریان صلح ایشان با معاویة ابن ابی سفیان اظهار داشت: راهی که امام حسن(ع) انتخاب کرد، بهترین راه برای حفظ اسلام و تشیع بود.
ایشان افزود: به طور قطع باید گفت که اگر این رفتار امام حسن(ع) نبود، شهادت امام حسین(ع) چنین آثار و برکاتی برای عالم نداشت و از این رو باید گفت که آن چه که از تشیع داریم، مرهون رفتار حکیمانه و مدبرانه امام حسن(ع) است.
رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره)افزود: البته ما معتقدیم که ائمه اطهار(ع) نور واحدند و اگر هر کدام شان جای یکدیگر بودند، همان کارها را انجام می دادند.
آیت الله مصباح یزدی با بیان این که ائمه(ع) به وظیفه شان شناخت کامل داشتند و در انجام آن کوتاهی نداشتند، گفت: حتی بعید نیست که دو شخصیت بزرگ عالم اسلام همچون امام علی(ع) و حضرت زهرا(س) در یک زمان مشخص دو وظیفه متفاوت از یکدیگر را نشان دهند.
ایشان در بیان علت صلح با معاویة از سوی امام حسن مجتبی(ع) خاطرنشان کرد: در همان زمان حیات پیامبر اسلام(ص) مسلمانان به سه دسته مخلصین منافقین و ریاکاران و ظاهر سازان و در نهایت قشری که از نظر ایمان در درجه پایین قرار داشتند، تقسیم می شدند؛ بعد از رحلت پیامبر اسلام(ص) امتحان بزرگی برای مسلمانان پیش آمد که عده ای مسئله بیعت با امیرالمؤمنین اما علی(ع) را مطرح کرده و عده ای هم بر اساس تصمیم گیری در سقیفه عمل کردند.
عضو خبرگان رهبری بیان داشت:یک عده گفتند دوران نبوت و رسالت تمام شده و اکنون باید مدیری توانمند در رأس حکومت باشد اما عده دیگر معتقد بودند که حکومت اسلام برای احیای ارزش های اسلامی است و ریاست و خلافت فقط ابزار آن است.
این استاد حوزه اضافه کرد: اما در نهایت 25 سال مسیر به سمتی رفت که اثر آن را در تاریخ دیده ایم. اما مردم بعد از 25 سال به سراغ امام علی(ع) آمده و به دلایل مختلف او را مناسب حکومت جامعه اسلامی دیدند.
ایشان ادامه داد: در میان درخواست کنندگان از امام علی(ع) برای پذیرش خلافت، برخی از صحابه پیامبر(ص) و باقی ماندگان جنگ بدر حضور داشتند و از طرفی آمادگی پذیرش حکومت امام علی(ع) به دلیل اقداماتی که در دوره خلیفه سوم عثمان رخ داده بود، در تمام مردم وجود داشت.
آیت الله مصباح یزدی گفت: اما در گوشه دیگر جامعه اسلامی یعنی سرزمین شام که محل حکومت معاویة بود، وضع به گونه دیگری بود و مردمی که با اصل اسلام آشنایی نداشتند حکومت معاویة را می دیدند.
وی یادآور شد: البته در دوران ولایت امام حسن مجتبی(ع) شرایط جامعه کاملا تغییر کرده بود و دیگر بزرگان و صحابه ای از پیامبر(ص) حضور نداشتند.
این استاد حوزه اظهار داشت: یک نسل جوانی بود که کم کم علاقه ای به جنگ و جهاد در آن ها باقی نمانده بود و حتی عدهای از خواص جامعه هم با توطئه معاویه و دادن وعده های مالی، جذب او شده بودند و قسمتی از نزدیکان امام حسن(ع) جذب معاویه شدند. گذشته از این ها حتی اصحاب نزدیک ایشان حاضر به ترور ایشان شدند.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، افزود: معاویه امام حسن(ع) را در چنین غربتی قرار داده بود و حتی در خود مدینه کاری کرده بود که بعد از نمازهای جماعت و در نمازهای جمعه امام علی(ع) را لعن و نفرین کنند و ایشان را یک بی نماز بی دین معرفی می کرد.
آیت الله مصباح یزدی گفت: امام حسن(ع) چاره ای نداشت جز این که صلح کند و با صبر و تحمل کاری کند تا بالاخره مردم بفهمندو این ها هویت واقعی خود را نشان دهند.
وی افزود: امام حسن(ع) صلح نامه را طوری تنظیم کرد که از همان ابتدا مخالفت معاویه شروع شد و با این که علاوه بر شرع، عقل نیز حکم می کند که حداقل در ظاهر باید پایبند به عهد بود، اما معاویه در یک سخنرانی گفت که من صلح با حسن(ع) را بر اساس مصالح انجام دادم و بعد عهد نامه را جلوی چشم مردم پاره کرد و این آغاز بیداری مردم نسبت به هویت واقعی بنی امیه بود.
رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) گفت: تدبیر امام حسن(ع) این بود که اول ماهیت واقعی بنی امیه را به مردم بشناساند تا مردم آگاه شوند. امام حسن واقعا شرایط را برای شناخت هویت واقعی بنی امیه فراهم کرد.
آیت الله مصباح یزدی گفت: در این شرایط فرصتی پدید آمد تا اسلام ناب به مردم شناسانده شده و این مرهون تدبیر امام حسن(ع) است و از این رو می توان گفت که قیام کربلا، قبل از این که حسینی باشد حسنی است.
وی تأکید کرد: با این که زنده ماندن اسلام مرهون تدبیر و صبر امام حسن(ع) بود، اما واقعا ایشان کمتر شناخته شده اند.
عضو خبرگان رهبری با بیان این که امام حسن(ع) یکی از بارزترین الگوهای صبر برای انسان هاست، گفت: درسی که باید از تدبیر امام حسن مجتبی(ع) بگیریم این است که بزرگترین آفت جامعه اسلامی ضعف شناخت و بی بصیرتی است، امام علی(ع) که هر شب نماز شب می خواند را بی نماز معرفی می کردند.
آیت الله مصباح یزدی گفت: باید با بی بصیرتی خواص جامعه و ضعف فرهنگ مردم مبارزه کنیم و از آن طرف آگاهی مردم را بالا ببریم.
وی گفت: این اصراری که رهبر معظم انقلاب روی بحث تریبون های آزاد دارند برای همین است که مردم حرف های خود را بزنند تا قضایای سال 88 تکرار نشود.
رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) خاطرنشان کرد: اگر امروز می بینیم که تکفیری های سلفی با این ذهنیت که صحابه پیامبر(ص) همگی در حکم معصومند و چون شیعیان نسبت به برخی از آن ها حرف دارند، پس باید کشته شوند، برگرفته از همان تفکر است.
آیت الله مصباح یزدی گفت: این فرهنگ عوام فریبی و بت کردن افراد به خاطر خدمتی که در گذشته انجام داده باشند، در جامعه شیعه هم ظهور و بروز پیدا کرده است.
وی با بیان این که امام خمینی(ره) گفته اند که ملاک حال فعلی افراد است، گفت: اگر فردی روزی خدمتی کرده اما اکنون بد شده است، باید کنارشان گذاشت و دلیل نمی شود که کسی که سال ها به اسلام و انقلاب و امام خدمت کرده هر چه گفت گوش کنیم؛ نه عقل می گوید و نه شرع؛ و بسیاری از بلاهایی که بر سر مسلمانان می آید بر اثر همین تفکر است.
رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) گفت: امیدواریم خداوند توفیق دهد در سایه تدابیر مقام معظم رهبری بر بصیرت ما افزوده شود.