به گزارش خبرگزاری حوزه، معظمله همزمان بیست و پنجمین روز از ماه مبارک رمضان و در ادامه جلسه تفسیر خود که در شبستان امام خمینی(ره) حرم حضرت معصومه(س) برگزار شد، به دیدگاه اسلام درباره سنتهای پیشینیان پرداختند.
ایشان با بیان این که سنتهای نیاکان و پیشینیان در هر جامعهای مهم است، افزودند: البته نباید در این عرصه هر چیزی را چشم و گوش بسته بپذیریم، یا اینکه همه را رد کنیم؛ بر اساس آموزههای اسلامی، سنتهایی که مطابق با عقل و فهم هستند باید پذیرفت و آنهایی را که بد است را عمل ننمود. در کنار این دو، برخی سنتها نیز نیاز به اصلاح دارد که اسلام با تغییرشان، آنها را به سنتهای درستی تبدیل کرده است.
حضرت آیت الله مکارم شیرازی با اشاره به شرایط امروز جامعه اظهارداشتند: امروز نیز سنتهایی از پیشینیان مانده است؛ سنتی مانند مراسم عید نوروز که برخی سنتهای خوب مانند خانهتکانی،دید و بازدید از خویشان و دوستان در آن وجود دارد و اسلام نیز نه تنها با آن مخالفتی ندارد، بلکه تأیید هم میکند، برخی سنتها نیز مانند خرافه سیزده بدر است که با تغییر آن به «روز طبیعت»، با آن مخالف نیست؛ ولی برخی رسوم و عاداتها مانند چهارشنبه سوری هستند که باید به کلی حذف شوند.
ایشان افزودند: در مسائل مذهبی نیز مراسم عاشورای امام حسین (ع) است که در این مراسم سنتهای خوبی مانند تعطیلی عاشورا و تاسوعا، برپایی مجالس عزاداری و اقامه نماز جماعت ظهر عاشورا، قرار دارد که باید حفظ شود.
این مرجع تقلید با بیان این که برخی سنتها به نام عاشورا است که نباید از آنها استفاده کرد، گفتند: برخی شیشه را خرد کرده و خود در آن میغلطند و کودکش را نیز در آن میغلطانند؛ یا با قمهزنی، خونشان را میریزند؛ چه هنگامی امام صادق علیهالسلام این عمل را گفته است؟ و چه زمانی در سیره اهلبیت علیهمالسلام چنین کاری بوده است؟ اینها بدعتهایی است که انسان به خود آسیب بزند و نام آن را نیز عزاداری بگذارد.
ایشان تأکید کردند: ما نباید چشم و گوش بسته به دنبال سنتهای گذشتگان برویم، بلکه آنچه که خوب و موافق شرع باشد را میپذیریم و آنها که با عقل و شرع مخالف است، را رد میکنیم.
حضرت آیت الله مکارم شیرازی با اشاره به برخی سنتهای نادرست و سنتهای حسنه در ازدواج گفتند: در مراسم ازدواج سنت است که عروس خانم در هنگام عقد رو به قبله و بر روی سجاده نشسته و قرآن تلاوت کند و... ولی این که جشن بگیرند و زن و مرد مختلط باشند، انواع ریخت و پاشها و وسائل گناه فراهم شود تا مبادا آبرویشان بریزد، مخالف اسلام است.
ایشان با بیان اینکه باید مسائل اشتباه را با شهامت کنار گذاشت، به روایتی از نبی مکرم اسلام صلی الله علیه و آله در این عرصه اشاره کردند و افزودند: بر اساس این روایت پیامبر صلی الله علیه و آله، کسی که سنت خوبی را بنا بگذارد، تمام کسانی که به آن عمل میکنند، ثوابش را در نامه عمل او نیز ثبت میکنند، بدون آنکه از آنها پاداشی کم شود. اما کسانی که سنتهای زشتی بنا میگذارند، تمام گناهانی که دیگران انجام میدهند را در نامه عمل او نیز مینویسند، بدون اینکه از گناهان آنها کم شود.
معظمله افزودند: کسانی که وهابیت را بنیانگذاری کرده و پیروان آنها خونها ریخته و جنایت میکنند، تمامی این جنایتها بر پای آنها نیز نوشته میشود.
ایشان به دیگر سنتهای غلط اشتباه اشاره کردند و گفتند: در متون اسلامی آمده است که برای کسانی که عزادارند، باید غذا ببرند؛ ولی امروز خانواده عزادار باید صدها نفر را غذا دهند تا آبرویشان نریزد؛ این کار بر خلاف سنت الهی میباشد.
حضرت آیت الله مکارم شیرازی با اشاره به روایتی از نبی مکرم اسلام صلی الله علیه و آله درباره جاهایی که انسان خوب است ولیمه دهد، افزودند: بر اساس این روایت، در مراسم ازدواج، تولد فرزند، مراسم ختنه کردن پسران، خریدن خانه جدید و آمدن از سفر مکه ولیمه دادن خوب است؛ البته این ولیمه باید اسلامی و بدون ریخت و پاش باشد.
ایشان در پایان از کسانی که در راهپیمایی روز جهانی قدس شرکت کردند، تقدیر کردند و گفتند: از تمامی کسانی که در راهپیمایی روز قدس شرکت کردند، تشکر میکنم؛ واقعاً آبرومندانه برگزار شد و نشانه اتحاد بود که پشت دشمن را لرزاند. نشان داد که ملت ما باوجود برخی اختلافات، با هم متحد هستند