حوزه های علمیه تشیع از قرن های گذشته با تربیت شاگردانی الگو گرفته از مکتب امام صادق(ع) چراغ تبلیغ و خدمت به اسلام را روشن نگه داشته اند. امروز بسیاری از روحانیون پا به سن گذاشته در کسوت روحانی در جامعه ما حضور دارند که دست های پینه بسته و پیشانی چین و چروک شان یادگاری ای از سختی های تبلیغ سال های دور در روستاهای محروم و دور افتاده است. یکی از این روحانیون حجت الاسلام والمسلمین لطف الله لطفی است، وی سال ها از محضر آیت الله العظمی کوه کمره ای(ره) و بسیاری از علما و بزرگان بهره برده است.
خانه ای ساده و صمیمی
یک روحانی 80 ساله اما جوان دل و خوش برخورد و متبسم، پیش از اقامه نماز جماعت در مسجد و بعد از آن با حضور در جمع صمیمی مردم به پرسش ها و خواسته های آنان با شور و اشتیاق پاسخ می دهد. بعد از دقایقی خدمت ایشان می رسم و پس از معرفی خود بعنوان خبرنگار خبرگزاری حوزه در تبریز، با کمال میل و فروتنی، ما را برای مصاحبه و گفتگو به منزل خویش دعوت می کند. با عبور از کوچه پس کوچه های شهر تاریخی مرند، به منزل ایشان می رسیم. قدم به قدم کوچه های منتهی به بیت ایشان، کارگاه های تولید مبلمان است، اما خبری از مبل و صندلی در بیت این روحانی پیشکسوت نیست. ساده و صمیمی در اتاقی که تنها دارای یک میز پر از نامه های مردمی و کتاب است، چهارزانو روی زمین می نشینیم که به یک پتو و موکت مزین شده است. در حالیکه تعدادی از اهالی محل، برای رفع خواسته ها و نیازهای خود به خدمت ایشان مراجعه کرده اند، گفتگوی خود را آغاز می کنیم.
بهره گیری از محضر آیات عظام کوه کمره ای در سال 1312 در روستای گوراند از توابع منطقه ارسباران استان آذربایجان شرقی متولد شدم. در دوره نوجوانی و جوانی در محضر یک سید روحانی بنام حاج میرزا(ره) و پدرم که روحانی بود دروس طلبگی را آغاز کردم، سپس به شهر تبریز رفته و در مدرسه حسن پادشاه ادامه تحصیل دادم، از برجسته ترین اساتید بنده در این دوران، می توان از آیت الله دوزدوزانی نام برد. پس از نه سال تحصیل در حوزه علمیه شهر تبریز، با هجرت به شهر مقدس قم به مدت سه سال نیز در محضر آیت الله العظمی کوه کمره ای(ره) ادامه تحصیل دادم، این زمان مصادف بود با حضور آیت الله العظمی بروجردی(ره) در شهر مقدس قم.
پدر و هفت جد بنده روحانی بودند، دارای شش فرزند هستم که در هشت سال دفاع مقدس نیز حضور داشتند، یکی از نوه های بنده هم هم اکنون در حوزه علمیه شهر تبریز تحصیل می کند.
آبرسانی به چند روستا
روستای گوراند از نعمت آب برخوردار نبود که به همت مردم، این روستا لوله کشی شد سپس مشکل آب آشامیدنی روستاهای میلق و ارزل را نیز حل کردم، آب این روستاها از چشمه ای در فاصله 16 کیلومتری تامین شد که هنوز هم مردم این روستا از آب همان چشمه استفاده می کنند. روستای جوانان گروپ نیز از نعمت آب برخوردار نبود حتی مردم برای شست و شوی لباس های خود باید فرسنگ ها مسیر را طی می کردند، ارزیابی چندمهندس برای انتقال آب به این روستا 40 میلیون تومان بود که بنده به کمک مردم این روستا تنها با 60 هزار تومان آب را به این روستا منتقل کردیم.
مشارکت در ساخت مسجد
در شهر مرند در ساخت پنج باب مسجد تلاش و همکاری کردم، مسجد پنج تن آل عبا،سیدالشهدا، امام حسین(ع) و حضرت علی اکبر(ع) از جمله آنهاست. در این سالها در شب های ماه مبارک رمضان در شش مسجد به منبر رفته و به تبلیغ می پرداختم، امروز نیز با گذشت سالها و کهولت سن در دو مسجد به تبلیغ می پردازم.
بنده از سن 24 سالگی در خدمت اسلام و مسلمین هستم و امروز هم که 80 سال سن دارم هنوز هم با افتخار در خدمت مردم هستم. در ایام جوانی در ماه مبارک رمضان در چند روستا به تبلیغ می پرداختم، مردم در آن دوره در ماه رمضان بسیار راغب بودند و در منبر روحانیون حضور پیدا می کردند.
تفاوت های تبلیغ پیش انقلاب و بعد از آن
تبلیغ روحانیت در قبل از انقلاب اسلامی با سختی های خاص خود همراه بود، مردم در آن زمان از امکانات رفاهی و وسایل ایاب و ذهاب برخوردار نبودند، مبلغان برای تبلیغ از یک روستا به روستای دیگر با پای پیاده باید مسیر طولانی را طی می کردند، بنده در آن زمان در ماه رمضان و با زبان روزه برای تبلیغ به روستای دیگری حرکت می کردم؛ اما مبلغان و روحانیون در این زمان، از امکانات بهتری برای تبلیغ و تحصیل برخوردار هستند.
در گذشته، روحانیون و طلبه ها حتی برای تحصیل از نعمت روشنایی هم برخوردار نبودند، ممکن بود یک مبلغ در فصل زمستان و بارندگی تا ماه ها به دلیل بارش سنگین برف و کولاک و راهبندان در یک روستا ماندگار می شد و مردم حتی تا مدت ها نانی برای اطعام پیدا نمی کردند.
توصیه ای به طلاب جوان
توصیه و سفارشم به طلبه های جوان این است که قدر نعمت انقلاب اسلامی و رهبر معظم انقلاب و امنیت و آرامش حاکم بر این نظام را بدانند و با تحصیل و تبلیغ در راه اسلام، مردم را به سمت دین مبین اسلام و خداوند هدایت کنند.
گفتگو از: بیت اله احمدی