به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه، از نمایشگاه قرآن حجتالاسلام و المسلمین علی عباسی با حضور در بخش دانشهای قرآن بنیان بخش حوزوی نمایشگاه بینالمللی قرآن گفت: باید توجه داشته باشیم علوم انسانی فرهنگساز است و این تفاوت علوم انسانی با علوم تجربی را که خود مبتنی بر مبانی فرهنگی است بوجود میآورد. علوم انسانی علومی هنجاری و مربوط به رفتارهای اجتماعی است. دانشهای دیگر مانند علوم طبیعی در بستر فرهنگ رشد میکند بنابراین در دنیای امروز به علوم انسانی به عنوان زیرساخت علوم تجربی مینگرند برخلاف جامعه ما که به علوم انسانی به عنوان علوم درجه دوم نگریسته میشود.
معاون پژوهش مجمع عالی حکمت اسلامی افزود: علوم انسانی تعریف گستردهای دارد اما وقتی نام علوم انسانی مطرح میشود بیشتر مقصود علوم اجتماعی است. اگر ما میخواهیم در علوم طبیعی پیشرفت کنیم نگاه ما باید نسبت به علوم انسانی اصلاح شود و مجهز به نگاهی زایا و بنیادی شویم.
وی تاکید کرد: ما نباید تنها مقلد باشیم تقلید صرف در علوم انسانی میتواند منجر به بروز آسیبهای فراوان شود. علم مدرن تجربی به اعتراف صاحبنظران فلسفه علم با چالشهای بسیاری مواجه است. در دنیای جدید دانشهای طبیعی مدرن به دلیل اکتفا به بعضی از عرصههای وجودی انسان و در نظر نگرفتن دیگر ساحتهای آن دچار نگاه تکبعدی شدهاند.
حجتالاسلام والمسلمین عباسی توضیح داد: در چند دهه گذشته دانشمندان غربی برای پاسخگویی به این چالشها به سمت فراروانشناسی روی آوردند و به این تربیب فراروانشناسی بابی را به روی انسان باز کرد که پیشتر انکار میشد بنابراین نگاه جدی به تحول علوم انسانی ضروریست زیرا بسیاری از عرصهها در علم طبیعی بیپاسخ ماندهاند.
وی ابراز داشت: امروز تمدن حاکم بر جهان مبتنی بر نگاه جدید بشر مدرن است که این نگاه در مسیر سراشیب خود قرار دارد. غربیها اذعان دارند که تمدنهای قبلی عمرشان سپری شده است. تنها نقطهای از عالم که میتواند تمدن عقلانی جدیدی برای کل عالم ایجاد کند انقلاب اسلامی است زیرا اکنون چندین سده است که اهل سنت با حکمت بیگانه شدهاند آخرین حکیم اهل سنت ابنرشد بود و پس از او و افول معتزله شخصیت دیگری در اهل سنت نداریم در حالی که ایران اسلامی و شیعه همواره جایگاهی برای اعتلای حکمت بوده است و پیش از این نیز در دوره افول تمدن غرب و دوران سیاه آن محل خردورزی و اعتلای علم و حکمت بوده است.