جمعه ۲۳ آذر ۱۴۰۳ |۱۱ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 13, 2024
کد خبر: 317416
۱۳ مرداد ۱۳۹۲ - ۰۹:۱۵

مسایل و مباحث علم هیأت دقیق و برهانی و بی‌خطاست مگر آنکه محاسب دچار خطا شده باشد و به همین دلیل نباید در یک حکم کلی گفت علم هیأت و نجوم مردود است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه، حجت الاسلام والمسلمین رمضانی استاد حوزه علمیه قم طی نشستی در نمایشگاه قرآن گفت : علم نجوم نزد قدما عبارت است از احکام مترتب به کواکب که اکنون با اصطلاح طالع بینی از آن یاد می‌شود و در زمان قدیم با استفاده از آن منجمان با نگاه کردن در وضع سیارات و ستارگان به پیش‌بینی حوادث و رخ دادهایی مانند جنگ و مشکلات و … می پرداختند و سعد و نحس امور را مشخص می‌کردند.

وی افزود: علم هیأت در مقام مقایسه از اصل حرکات و اوضاع سیارات و ستارگان سخن می‌گوید و چون مبنای آن برهان و محاسبه است، اشتباه ندارد، برخلاف علم نجوم که گاهی درست و گاهی نادرست از آب در می‌آید قضیه استهلال از قضایای مترتب بر علم هیأت است و با محاسبه و معادله دقیق و دلیل و برهان انجام می‌شود و فاقد خطاست .

این استاد حوزه تأکید کرد: در قرآن آیاتی هست که از آن‌ها می‌توان هم بر اعتبار علم هیأت و هم بر اعتبار علم نجوم دلیل آورد که برای نمونه از سوره صافات استفاده می‌شود که حضرت ابراهیم به علم نجوم مجهز بوده است ،‌اما این علم در دسترس عموم قرار داده نشده است و از آنجایی که منجمین بر جمیع قضایای حاکم بر این علم آگاهی ندارند،‌پیش بینی های آن‌ها دقیق نیست .

وی گفت : با علم هیأت که یک علم دقیق است و از اعتبار برخوردار است می‌توان موقعیت ماه را نسبت به زمین و خورشید محاسبه کرد، حال مساله این است که رویت هلال یک امر آسمانی است یا امری آسمانی زمینی است که اگر آسمانی باشد یعنی تنها موقعیت ماه نسبت به خورشید در منطقه شب محاسبه شود که حضرت آیت الله خویی بر این عقیده هستند، اما اگر امر آسمانی زمینی باشند باید موقعیت ماه نسبت به خط افق، یعنی خطی که از مرکز زمین به خورشید رسم می‌شود با توجه به موقعیت ماه در منطقه البروج محاسبه شود و این محاسبه حدود بیست متغییر را شامل می‌شود که یکی از آن‌ها مسایل جوی است .

حجت الاسلام والمسلمین رمضانی تأکید کرد: اگر بر پایه علم متقن هیأت، قضیه را نگاه کنیم دست کم باید زاویه خط ماه از خط افق هفت درجه باشد تا ماه دیده شود،‌اما مبانی همین علم به ما می‌گوید که امسال نمی‌توان در روز بیست و نهم رمضان ماه را رویت کرد با وجودی که این زاویه بالغ بر ۱۷ درجه است زیرا ماه در جنوب منطقه البروج است و موقعیت مکانی ما در نیم کره شمالی قرار دارد.

وی در پایان گفت: مقام معظم رهبری بر این عقیده هستند که رویت ماه با چشم مسلح یعنی با وسایلی مانند تلسکوپ برای استهلال کفایت می‌کند که این نظر نسبت به عقیده ضرورت دیدن ماه با چشم غیر مسلح ارجح است.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha