به گزارش خبرگزاری حوزه، وی که در دارالقرآن علامه طباطبایی و در جمع بستگان علامه سخن میگفت، با اشاره به آشنایی خود با ایشان افزود: من از سال 1328 که به قم آمدم تا زمان فوت ایشان در خدمتشان بودم، ایشان با این که اهل سیر و سلوک بودند اما در این مدت هیچ وقت تظاهر به عرفان و معنویت نمیکردند.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم ادامه داد: گاهی در جلسات شبهای پنجشنبه و جمعه سوالهایی درباره سیر و سلوک میشد و جوابهایی میدادند، ولی غالبا طفره میرفتند و به اصطلاح تقیه میکردند.
*ضرورت تدوین حالات معنوی علامه طباطبایی
شاگرد برجسته علامه طباطبایی یادآور شد: در برخی درسها از مقامات معنوی صحبت میکردند اما سیر و سلوک ایشان در منزل، نماز شب و نیز تهجدشان روشن نیست که لازم است بستگان، این مسایل را جمعآوری کنند تا فراموش نشود و از بین نرود.
آیتالله امینی افزود: علامه، شخصی معنوی و اهل سیر و سلوک بود، البته اظهار نمیکرد و نمیپذیرفت که کسی رسما تحت نظرش باشد و افراد را به برادرش مرحوم آقای الهی ارجاع میداد.
*تاثیر آیتالله قاضی بر علامه طباطبایی
استاد برجسته حوزه، با اشاره به سابقه آشنایی علامه طباطبایی با آیتالله سید علی قاضی گفت: در اوایل ورود علامه به نجف اشرف، آقای قاضی به ایشان گفته بود طلبه باید علاوه بر درس به فکر خودش هم باشد، یعنی به مسایل اخلاقی توجه کند، علامه میفرمود بعد از شنیدن این سخن احساس کردم چیز جدید به من القا شده و بعدا متوجه شدم ایشان آقای قاضی است.
شاگرد برجسته علامه طباطبایی ادامه داد: آیتالله قاضی با همسر علامه فامیل بود و یکبار به او گفته بود دختر عمو، تو باردار هستی و فرزندت پسر است اسمش را عبدالقادر بگذار و بعد از مدتی فرزند علامه به دنیا آمد که شخص خوشفکر و خوش ذوقی بود.
*توجه به آداب در ایام بیماری
وی خاطرنشان کرد: علامه در اواخر عمر مدتی در یکی از باغهای دماوند بودند یکبار که خدمتشان رسیدم به سختی عبا و عمامه پوشیدند و مودب به آداب اسلامی بودند.
*علاقه علامه طباطبایی به گل و گیاه
آیتالله امینی با بیان اینکه علامه طباطبایی علاقهمند به گل و گیاه و اهل ذوق بود افزودند: کنار حیاط خانه ایشان گلخانه کوچکی بود که دائما به آنها رسیدگی می کردند.
امام جمعه قم با اشاره به کتابخانه علامه طباطبایی یادآور شد: من تعداد کمی کتاب داشتم و هر وقت احتیاجی پیدا میکردم کتابهای ایشان را میگرفتم.
*شخصیت کمنظیر و چند بعدی علامه
استاد برجسته حوزه در بخش دیگری از سخنان خود به جایگاه علمی علامه طباطبایی اشاره کرده و اظهار داشت: ایشان شخصیت جامعی داشت و از جهات مختلف کمنظیر بود، اگر چه به صاحب تفسیر معروف شدند، اما جنبههای مختلفی داشتند که از خیلی از آنها اصلا صحبت نمیشود.
*علامه فقیه بود
وی خاطرنشان کرد: علامه فقیه بود و فقه و اصول را نزد اساتید بزرگی در نجف فراگرفته بود در قم هم ابتدا فقه و اصول میگفت، ولی بعد از مدتی آن را تعطیل و در دو کار ممحض شد یکی تدریس تفسیر و دیگری نوشتن تفسیر بود.
آیتالله امینی با بیان اینکه قبل از علامه، درس تفسیر به صورت رسمی در حوزه برگزار نمیشد ادامه داد: اولین کسی که درس تفسیر را به طور رسمی در حوزه شروع کرد ایشان بود که با حدود 70 شاگرد در مدرسه حجتیه این درس آغاز شد. البته درس حدیث هم داشتند و متن جلد یک تا پنج بحارالانوار را که عقیدتی است، برای جمعی از فضلا بیان میکردند و گاهی پاورقی میزدند که بر اثر مشکلاتی تعطیل شد.
*تسلط بر فلسفه و هیئت
شاگرد برجسته علامه طباطبایی با اشاره به سایر ابعاد علمی این استاد فرزانه گفت: در ریاضیات و هیئت قدیم وارد بودند و آنها را تدریس میکردند.
استاد برجسته حوزه افزود: درس فلسفه قبل از علامه رسمیت نداشت و کسی نمی توانست رسما فلسفه بگوید، از سال 1328 دوره اول شرح منظومه را در منزل با حدود 10 نفر شاگرد تدریس کردند، سپس دو دوره اسفار گفتند.
وی با تاکید بر اینکه علامه طباطبایی در زمان خودش مجهولالقدر بود اظهار داشت: امروز تفسیر المیزان در حوزه، بحث و تدریس میشود، اما ایشان حتی در نوشتن این کتاب مشکل داشت و برخی علامه را متهم میکردند که فلسفه و عرفان را وارد تفسیر کرده است.
آیتالله امینی دامه داد: علامه طباطبایی از ابتدای حضور در نجف اشرف، به مسایل علمی اشتغال داشت و در قم هم آن را ادامه داد و شاگردان خوبی پرورش داد، ایشان در راه خود استقامت کرد و موفق شد.
*احیای بیت علامه طباطبایی موجب شادی روح ایشان است
امام جمعه قم با تاکید بر این که احیای بیت علامه طباطبایی موجب شادی روح ایشان است گفت: این که این بیت شریف به جایگاه قرآن تبدیل شده، کار ارزندهای است و اجر کثیری نصیب بانیان آن میشود، این بیت مرکز نورانیت و معنویت و امید طلبهها درگذشته بود.
استاد برجسته حوزه خاطرنشان کرد: امیدوارم از این مکان شریف بیشتر استفاده شود و دارالقرآن روی تفسیر علامه کار بیشتری انجام دهد.
آیتالله امینی در پایان اظهار داشت: در اواخر عمر و هنگام بیماری از ایشان پرسیدم چرا به شهید، میگویند شهید آیا به جهت حضور در جنگ است؟ فرمود «نه بالاتر، مقام اعمال است» این جواب خیلی عمیق است و ایشان میخواست بفرماید: همان طوری که امام و پیامبر(ص) به سوی کمال حرکت میکنند و سیر و سلوک صعودی دارند، مقام شهید هم اینگونه است.
در ابتدای این جلسه مدیر دارالقرآن علامه طباطبایی با اشاره به فعالیتهای صورت گرفته در سه سطح عالی، میانی و ویژه طلاب حافظ قرآن گفت: جلسات سطح عالی ویژه اساتید تفسیر حوزه است که هر چند وقت یکبار با حضور مراجع معظم تقلید برگزار میشود.
مرتضی نجفی قدسی افزود: جلسات مبانی، ویژه قرآن پژوهان حوزوی است که با حضور حدود 50 نفر در قالب دورههای کوتاه مدت برگزار میشود.
وی در پایان اظهار داشت: با توجه به حضور 300 حافظ کل قرآن در حوزه برای ارتقای حفظ و قرائت آنها برنامهریزیهایی انجام شده و هفتهای دو جلسه در دارالقرآن دارند.
انتهای پیام 20/313