حجت الاسلام والمسلمین مجتبی ملکی در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه، با اشاره به پیشینه ستاد همکاری های آموزش و پرورش و حوزه های علمیه تصریح کرد: این ستاد از سال 85 کار خود را آغاز کرد، توافقنامه ای مبنی بر تعامل و همکاری حوزه های علمیه با آموزش و پرورش بین آیت الله حسینی بوشهری مدیر وقت حوزه های علمیه و فرشیدی وزیر وقت آموزش پرورش امضا شد و سنگ بنای این تشکل به صورت رسمی نهادینه شد.
مشاور وزیر آموزش و پرورش افزود: نفس همکاری این دو نهاد بدون امضای توافقنامه به قبل از انقلاب برمی گردد که نمونه آن حضور شهید مطهری، شهید مفتح و شهید باهنرو..... در عرصه تعلیم و تربیت رسمی عمومی کشور است.
وی با اشاره به مهم ترین اهداف تشکیل این ستاد اظهار داشت: در فرمایشات مقام معظم رهبری به این موضوع اشاره شده که آموزش و پرورش جدید، مبتنی بر اندیشه های اسلامی و فلسفه تعلیم و تربیت اسلامی نبود و طبیعتا با پیروزی انقلاب اسلامی انتظار می رفت که این اصلاح در نگاه به آموزش و پرورش صورت بگیرد.
*اخذتعلیم و تربیت از دل قرآن وسنت
مشاور وزیر آموزش و پرورش ادامه داد: فلسفه تعلیم و تربیت باید از دل قرآن و سنت اخذ شود، متصدی و متولی این امر حوزویان هستند چرا که کار تبیین و تبلیغ دین و احکام دینی یک کار تخصصی است که باید حوزویان و اندیشمندان حوزوی و علما انجام دهند و اینجا ضرورت همکاری های حوزه با آموزش و پرورش آشکار می شود.
دبیر ستاد همکاری های حوزه های علمیه و آموزش و پرورش تاکید کرد: این حوزویان هستند که مبانی وحیانی را تبدیل به فرآورده کرده و در اختیار آموزش و پرورش قرار می دهند و آموزش و پرورش نیز در اختیار دانش آموزان قرار می دهد، تولید مبانی و فلسفه تعلیم و تربیت اسلامی و فرآورده هایی که مبتنی بر مبانی وحیانی باشد.
*محورهای همکاری های حوزه های علمیه و آموزش و پرورش
وی با اشاره به مهم ترین عرصه های همکاری بین حوزه علمیه و آموزش و پرورش خاطرنشان کرد: تعامل این دو نهاد در 4 محور اصلی تعریف شده است، عرصه تربیتی و تبلیغ، عرصه پژوهش، عرصه برنامه ریزی و آموزش ، عرصه آموزش و منابع انسانی که در توافقنامه جدید عرصه مدیریت و تشکیلات هم به آنها اضافه شده است.
حجت الاسلام والمسلمین ملکی ادامه داد: در این عرصه ها، فعالیت ها در سال های قبل ساماندهی شد که در بخش تربیتی و تبلیغ برنامه های متنوعی را شاهد بودیم که نمونه آن راه اندازی مشاوره مذهبی در مدارس است که طلاب مستعد دوره های آموزشی را طی کرده و در مدارس حضور پیدا می کنند.
دبیر ستاد همکاری های حوزه های علمیه و آموزش و پرورش اعزام مبلغ به واحدهای آموزشی و برگزاری اردوهای دانش آموزی را از دیگر برنامه های این ستاد دانسته و گفت: مشارکت حوزه های علمیه در تدوین محتوای آموزشی و نقد و بررسی متون آموزشی موجود در آموزش و پرورش در عرصه برنامه ریزی درسی و همچنین مشارکت روحانیون در برگزاری دوره های دانش افزایی و آموزشی برای فرهنگیان در عرصه آموزش و منابع انسانی از دیگر همکاری های این دو نهاد است، به گونه ای که در سال گذشته و امسال بیش از 15 میلیون نفر ساعت دوره آموزشی در سراسر کشور برگزار شد.
*راه اندازی رشته تخصصی مبلغ دانش آموزی
وی از راه اندازی رشته تخصصی مبلغ دانش آموزی خبر داد و تصریح کرد: راه اندازی رشته تعلیم و تربیت اسلامی در حوزه علمیه یکی از مطالبات اصلی مقام معظم رهبری است که ایشان تاکید کردند حوزه باید رشته تعلیم و تربیت اسلامی داشته باشد، برهمین اساس رشته تخصصی مبلغ دانش آموزی راه اندازی می شود، چرا که ما نیاز داریم که در بحث تبلیغ به صورت تخصصی وارد شویم.
*حوزه به دنبال تصدی گری در آموزش و پرورش نیست
مشاور وزیر آموزش و پرورش در ادامه با رد تصدی گری حوزه علمیه در آموزش و پرورش خاطرنشان کرد: این همکاری عرضی نیست هر کس وظیفه خودش را باید انجام دهد، وظیفه حوزه علمیه تولید فرآورده های آموزش و پرورش است.
وی با بیان این که نمی توان کتاب اصول کافی را سر کلاس دانش آاموز برد بیان داشت: این حوزه علمیه است که باید سبک زندگی اسلامی را از متون قرآن وسنت استخراج کرده و تبدیل به فرآورده کرده و در اختیار آموزش و پرورش قراردهد، آموزش وپرورش نیز این مباحث را متناسب سازی کرده و در اختیار دانش آموزان قرار می دهد.
وی با تاکید بر این که حوزه علمیه به هیچ عنوان دنبال تصدی گری در آموزش و پرورش نیست، گفت: حوزه به وظیفه خود و آموزش و پرورش نیز به وظیفه خود عمل می کند.
حجت الاسلام والمسلمین ملکی ادامه داد: آموزش و پرورش ظرفیت های گسترده ای دارد که حوزه علمیه می تواند از آنها استفاده کند، تدوین محتوای آموزشی یکی از این هاست، آموزش و پرورش تجربه تدوین متون آموزشی را دارد و می تواند تجربه خود را در اختیار حوزه قرار دهد.
* جمع آوری اطلاعات جامع ستاد همکاری ها
دبیر ستاد همکاری های حوزه های علمیه و آموزش و پرورش همچنین با بیان اینکه سطح تعامل و همکاری حوزه های علمیه با آموزش و پرورش در استان ها شدت وضعف دارد، تصریح کرد: در برخی استان ها ظرفیت حوزه های علمیه اجازه تعامل گسترده و فراگیر را نداده که با سیاست های جدید مدیریت حوزه های علمیه، این همکاری ها توسعه کمی و کیفی پیدا می کند.
حجت الاسلام والمسلمین ملکی افزود: استان های مرزی و محروم کشور از حیث تعداد طلاب و روحانیون حاضر در استان، ضعیف تر از استان های مرکزی هستند و این مساله بر میزان همکاری آنان با آموزش و پرورش تاثیر گذاشته است.
*آسیب شناسی نقاط قوت وضعف
وی از ارزیابی فعالیت های این ستاد خبر داد و گفت: فعالیت های این ستاد به صورت مستمر آسیب شناسی و ارزیابی می شود که هم نقاط قوت و ضعف را بشناسیم و هم برای آینده برنامه ریزی بهتری داشته باشیم، موانع و مشکلات را احصا و فعالیت ها را ارزیابی می کنیم.
مشاور وزیر آموزش و پرورش تاکید کرد: امسال برای اولین بار اقدام به جمع آوری اطلاعات جامع از استانها کردیم که در حال تجمیع این آمار هستیم که در همایش سالانه که ظرف یک ماه آینده برگزار می شود،به صورت مستند ارائه می شود.
*رسالت اصلی ستاد همکاری ها
وی در بخش دیگری از سخنان خود در پاسخ به این سوال که آیا موازی کاری در زمینه فعالیت های مذهبی و دینی در آموزش و پرورش وجود دارد، تصریح کرد: آموزش و پرورش با داشتن معاونت فرهنگی ظرفیت عظیمی در راستای جامعیت عمل پوشاندن به فعالیت های دینی و فرهنگی در راستای دینی دارد و اقدامات خوبی نیز انجام گرفته است، اما رسالت ستاد همکاری های حوزه علمیه و آموزش و پرورش انجام کارهای بر زمین مانده است نه تداخل فعالیت با معاون فرهنگی و پرورشی و اینها فرامعاونتی است.
حجت الاسلام والمسلمین ملکی ادامه داد: ما عرصه ای را به عنوان تدوین محتوای آموزشی داریم که به عهده سازمان پژوهش آموزش و پرورش است، اما این سازمان در آموزش و پروش مستقل است، ارتباط این سازمان با حوزه های علمیه یکی از آیتم هایی است که برای ستاد همکاری ها تعریف می شود.
وی افزود: ستاد همکاری ها، ظرفیت ها و نیازهای آموزش و پرورش را شناسایی کرده و آنها را هماهنگ می کند.
دبیر ستاد همکاری های حوزه های علمیه و آموزش و پرورش تاکید کرد: تربیت و آموزش منابع انسانی نیز حلقه وصلی بین آموزش و پرورش و دانشگاه فرهنگیان است.
*اتاق فکر حوزه و آموزش و پرورش
حجت الاسلام والمسلمین ملکی در ادامه با اشاره به اهداف برگزاری همایش های سالانه این ستاد گفت: برگزاری این همایش دو هدف عمده دارد، هدف اول اشاعه و فرهنگ سازی است که باید این را تبدیل به باور عمومی کرد و بخش دوم استفاده از افکار و اندیشه های اندیشمندان برای سامان بخشی به این تعامل و همکاری است که با ارائه مقاله و سخنرانی اندیشمندان و صاحب نظران اندیشه اسلامی محقق می شود که برای سیاست گذاری کلان و جهت گیری برنامه های ستاد بسیار موثر است.
وی تاکید کرد: ستاد همکاری های حوزه و آموزش و پرورش اتاق فکر حوزه های علمیه و آموزش و پرورش است، اما در عین حال عرصه فعالیت ما ستادی است و کمتر وارد فاز اجرایی می شویم.
*افزایش 40 درصدی اعزام مبلغ به مدارس دانش آموزی
حجت الاسلام والمسلمین ملکی همچنین با اشاره به تعداد روحانیون مستقر در مدارس آموزش و پرورش عنوان کرد: در سال 91 هزار نفر روحانی مستقر در واحدهای آموزشی داشتیم که 740 نفر اعزامی از طرف معاونت تبلیغ حوزه های علمیه بوده است، در اعزام مبلغین به واحدهای آموزشی نسبت به سال 90 حدود 40 درصد افزایش داشتیم.
*100هزار گفتمان دینی
وی افزود: در عرصه تربیتی و تبلیغ نیز بیش از 100 هزار جلسه گفتمان دینی برای دانش آموزان اولیاء و فرهنگیان و پاسخ به شبهات دانش آموزان برگزار کردیم.
مشاور وزیر آموزش و پرورش گفت: روحانیون مستقر در مدارس شبانه روزی از محل طرح هجرت نیز 250 نفر در سال 91 بوده است، در بخش آموزش منابع انسانی نیز 15 میلیون نفر ساعت آموزش فرهنگیان با حضور حوزویان برگزار شد.
عدم بودجه و قوانین، اصلی ترین مشکل
حجت الاسلام والمسلمین ملکی در بخش پایانی سخنان خود به مشکلات و کمبودهای این ستاد اشاره کرد و گفت: یکی از مشکلاتی که در این عرصه داریم نبودن قوانین ودستورالعمل های مورد نیاز است، به دلیل این که این کار یک کار تأسیسی و نوبنیان است و اقتضائات خاص خود را دارد.
وی با بیان اینکه نداشتن بودجه و اعتبار کافی یکی دیگر از مشکلات است، ابراز داشت: با مساعدت مدیر حوزه های علمیه و مجلس شورای اسلامی، یک ردیف بودجه ای ذیل آموزش و پرورش تعریف کردیم که در حال بررسی در صحن علنی مجلس است که اگر تصویب شود بسیاری از مشکلات ما مرتفع می شود.
مشاور وزیر آموزش و پرورش همچنین تصریح کرد: توافقنامه همکاری بین شورای عالی حوزه های علمیه و ستاد همکاری ها به امضا رسید و این خود زمینه قانون مند شدن این تعامل را فراهم می کند.
حجت الاسلام والمسلمین ملکی افزود: ازسوی آموزش و پرورش نیز نامه ای تنظیم و به وزیر آموزش و پرورش و مدیر حوزه های علمیه ارسال کردیم که اساس نامه ای ضمیمه شده که به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارسال شود که با تصویب آن راه در آینده هموارتر خواهد شد.
دبیر ستاد همکاری های حوزه های علمیه و آموزش و پرورش، با تاکید بر این که با رایزنی هایی که با نمایندگان مجلس داشتیم امیدواریم برای نهادسازی لازم و فرهنگ سازی، قدم های موثری را برداریم، گفت: گام های خوبی نیز برداشته شده است که امیدواریم شاهد آینده روشن باشیم که نتیجه آن عاید جامعه می شود.
وی یادآورشد: اگر فرزندان به صورت اسلامی تربیت شوند دغدغه ما نسبت به جنگ نرم کاهش پیدا می کند، چرا که باید از طریق آموزش و پرورش به مقابله با جنگ نرم بپردازیم و این جز با تقویت ارکان دینی و مذهبی محقق نخواهد شد.
انتهای پیام/