شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ |۱۲ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 14, 2024

رييس مركز تحقيقات مجلس شوراي اسلامي گفت: علمای مذاهب باید بدانند که گفتمان تکفیر و حجم بالای خشونت های مذهبی در بستر فرهنگ طائفه گرایی مذهبی شکل و قوت می گیرد که همه به نوعی بازتولید کننده آن بوده و مسئول هستیم.

به گزارش خبرگزاری حوزه،حجت‌الاسلام و المسلمین احمد مبلغی در نشستي خاطرنشان كرد: یکی از خروجی‌های پرمخاطره ناشی از ضعف عقل تفسیر نصوص اجتماعی آن است که این عقل در همه اطراف و مذاهب این امت نتوانسته بین دو مقوله "اعتقاد به مذهب و التزام به مناسبات امت"  و  "هویت داری مذهبی و هویت سازی اسلامی"  جمع کند.

وي ادامه داد: از خاستگاه اعتقاد به مذهب به نفی و تخریب مناسبات امت، و از جایگاه هویت مذهبی به سمت عاری شدن از هویت اسلامی و طبعا مبارزه با هویت های مذهبی دیگر به پیش رفته است.

رييس مركز تحقيقات مجلس شوراي اسلامي خاطرنشان كرد: مشکل در عقل فهم نص است به این معنا که  "عقل تفسیر نص اجتماعی" در طول قرن های گذشته دچار نارسایی و ضعف مفرط شده و به جای فهم، کشف و بارور سازی محتواهای اجتماعی نصوص، به یکی از دو عمل خطرناک " تبدیل این محتواها به مضامین فردی" و" بدفهمی و خشن فهمی از آن ها"، شده است.

وی با اشاره به این که "فردی سازی" ، "خشن فهمی" و "طائفه ای اندیشی" سه مشکل عقل فهم نصوص اجتماعی بوده است، گفت: در نتیجه این وضعیت، بسیاری از مفاهیم عمیق اجتماعی اسلام از خاستگاه اندیشه‌ای  اجتماعی دور گردید و ماهیتی فردی، یا نیمه‌اجتماعی، یا طائفه ای و یا حاشیه‌ای (و نه کانونی) پیدا کردند.

رئیس تحقیقات مجلس شورای اسلامی افزود: برخی از مفاهیم اجتماعی اسلام هر چند ابعاد اجتماعی آنها بر جای مانده، اما به مشکل "بازسازی مفهومی در چارچوب طائفه ای" دچار شده است.

حجت الاسلام والمسلمين مبلغي گفت: فرو غلطیدن برخی از مفاهیم اجتماعی اسلام در این مشکل، از خطرناکترین و آسیب رساننده ترین تحولات منفی بوده که  بر سر اندیشه های اجتماعی جامعه ساز اسلامی (و به تبع آن وحدت جامعه اسلامی) وارد شده است؛ به این دلیل که کارکرد چنین مشکلی،  بردن جامعه به سمت دو تکه شدن و به تعبیری دو جامعه ای شدن جامعه واحد اسلامی بوده است.

بر اساس اعلا‌م روابط عمومی مرکز تحقیقات اسلامی مجلس،  وي ادامه داد: مفاهیمی که آمده بود تا زیر ساخت جامعه ای واحد گردد و به وحدت اجتماعی جامعه اسلامی شکل دهد (و در عصر اول اسلام نیز همین نقش را ایفا کرده بود) کارکردی معکوس پیدا کرد و در جهت "دو جامعه سازی امت" ایفای نقش نمود.  

 

 

 

 

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha