به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه در تبریز، آیت الله شیخ مرتضی بنی فضل، از جمله روحانیونی است که بعد از ورود به حوزه علمیه قم و آشنایی با امام خمینی(ره)، مرید ایشان شد، وی با بهرهگیری از کلاس های درس امام(ره)، با روحیات انقلابی و مبارزاتی ایشان آشنا گشت و از اولین روزهای مبارزات اسلامی مردم ایران، در خط امام(ره) حرکت کرد.
آیت الله بنی فضل در هفتاد و پنج سالگی بر اثر بیماری ریوی و کلیوی، عصر روز جمعه نهم شهریورماه 1386 به دنبال ایست قلبی در تبریز، چشم از جهان فروبست و به دیار ابدی شتافت و پیکر ایشان در مسجد طباطبایی حرم مطهر حضرت معصومه(س)، کنار مقبره آیت الله احمدی میانجی و آیت الله سید مرتضی عسکری(ره) به خاک سپرده شد.
خبرگزاری حوزه همزمان با فرارسیدن هفته دفاع مقدس، جهت آشنایی با خدمات علمی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی آیت الله مرتضی بنی فضل(ره) که علاوه بر سنگر علم در سنگر جهاد علیه متجاوزان دوشادوش رزمندگان اسلام میجنگیدند با فرزند ایشان حجت الاسلام والمسلمین عبدالحمید بنی فضل به گفتگو نشست.
این عالم فقید، غیر از اینکه نمایندگی در دو استان آذربایجان شرقی و غربی را از حضرت امام(ره) داشتند و بعد از حضرت امام نیز این نمایندگی از طرف مقام معظم رهبری در استانهای مذکور ادامه داشت، جزو خصیصین حضرت امام(ره) بودند. حضرت امام(ره) و بعد هم مقام معظم رهبری یکی از خصوصیاتشان این بود که غیر از مجاری رسمی که اخبار و اطلاعات به خدمت ایشان رسانده می شد، افراد خاصی داشتند که مطالب را خدمت حضرت امام(ره) میرساندند و حضرت امام(ره) نیز از ایشان نظر میخواستند؛ آیت الله بنی فضل یکی از این افراد بود.
از اعضای اتاق فکرهای مبارزات انقلاب بود
مبارزات آیت الله بنی فضل به قبل از انقلاب و در سال های 42 تا پیروزی انقلاب برمیگردد، ایشان از اعضای اتاق فکرهای مبارزات انقلابی در آذربایجان و قم بودند، حتی گروههایی از طلاب را تشکیل داده و برای حمایت از نهضت امام خمینی(ره)، رهبری این گروه را بر عهده داشتند.
عدم تفاوت وضعیت زندگی در قبل و بعد از انقلاب
در زندگانی شخصیتهای بزرگ، ناگفته های بسیاری وجود دارد. شخصیت فردی، اجتماعی، علمی و اخلاقی آیت الله بنی فضل نیز ابعاد گوناگونی دارد که شخصیت اجتماعی و علمی ایشان برگرفته از همان شخصیت فردی و اخلاقیات خصوصی ایشان است.
ایشان فردی بود که در درون زندگی خصوصی، خیلی زیباتر و بهتر از آنی بود که در بیرون از ایشان دیده می شد. در بیرون مسایل اخلاقی و اندرونی را نشان نمی دادند تا ریا نباشد، این را یقیناً شاگردان آن مرحوم که ارتباط نزدیکی با ایشان داشتند، تایید می کنند. وضع طلبگی و وضعیت زندگی ایشان در قبل و بعد از انقلاب تفاوتی نکرد، ممکن است افرادی زمانی که قدرتی ندارند ساده زیست باشند، اما وقتی به قدرت می رسند تفاوت پیدا کنند، که این امر در بعد از انقلاب با وجود نمایندگی امام(ره) و بعداً مقام معظم رهبری در زندگی ایشان مشاهده نشده و سادهزیستی خود را تا لحظه مرگ ادامه دادند.
حضور در جبهه و تقویت روحی رزمندگان
آیت الله بنی فضل با توجه به علاقه قلبی که به رزمندگان، بسیجیها و سپاهیان داشتند، زمانی که در حوزه علمیه مشغول بودند اگر تعطیلاتی در حوزه پیش میآمد یا اگر میتوانستند، چند روزی تدریس را تعطیل می کردند تا خود را به جبهه برسانند و میگفتند: شاید سن شان اقتضا نکند که اسلحه بهدست بگیرند، اما می توانند به رزمندگان روحیه داده و از طریق بیان روایات و فرمایشات اهل بیت(ع)، رزمندگان را از نظر روحی تقویت کنند و به آنها روحیه ای از کلام اهل بیت(ع) بدهند و اگر در جبهه ها کمبودی وجود دارد، بتوانند آنها را از پشت جبهه تأمین کنند.
کتاب هایی که آیت الله بنی فضل از مبانی فقهی حضرت امام(ره) نوشتند که به عنوان "مدارک تحریرالوسیله" چاپ شد، این اثر فاخر متجاوز از 16 سال تلاشهای شبانه روزی ایشان بود. فعالیتهای ایشان با اینکه شش سال شیمی درمانی می شدند، دو برابر ساعت فعالیتهای روزانه ما بود حدود 18 ساعت فعالیت علمی داشتند و این جبنه هایی است که کمتر راجعبه بزرگان گفته می شود و این نکته برای طلبههای جدید و حتی طلبه های قدیم، درس بزرگی است.
ایشان در جوانی، یک درس قبل از اذان صبح و یک درس بعد از اذان صبح داشتند، و همواره بر جدیت طلاب نسبت به مباحثه و شرکت به موقع در کلاس تاکید میکردند.
آشنایی با امام(ره)
آیت الله بنی فضل، نخستینبار وقتی یک سید نورانی و با وقار را در مجلس ترحیم مرحوم آیت الله حجت میبینید، از برخی حاضران میپرسند: او کیست؟ گفتند: حاج آقا روح الله خمینی است. از همان لحظه، عشق به امام(ره) در قلبش جای گرفت، تدریجاً به منزل و مکان تدریس ایشان راه یافت و در جرگه شاگردان خاص حضرتش درآمد.
در ایام تابستان که به تبریز میرفت، عظمت و معنویت امام(ره) را برای والدین، برادران و سایر خویشاوندان بازگو می کرد. ایشان در سفرهای پدرش به قم، همراه وی به محله یخچال قاضی میرفتند و با امام(ره) دیدار می کردند و حضرت امام(ره) نیز او را گرامی می داشت و گاهی برای بازدید از پدر به منزلش می آمد. جالب آنکه پدر آیتالله بنیفضل در دیداری از حضرت امام(ره) درخواست می کند که در حق فرزندش مرتضی دعا کند، امام(ره) در پاسخ خطاب به وی، آقامرتضی را طلبهای فاضل و همانند سیدمصطفی فرزند خویش قلمداد میکنند.
احتیاط در پذیرفتن مرجعیت
آیت الله بنی فضل با توجه به علمیت و آشنایی که با مبانی فقهی حضرت امام(ره) و بزرگان دیگری مانند آیتالله بروجردی، آیت الله خویی و آیت الله گلپایگانی داشتند، مرجعیتشان مطرح بود
تلاش در مجلس خبرگان رهبری
آیت الله بنی فضل در دوره اول و دوم مجلس خبرگان رهبری، از طرف مردم آذربایجان غربی، راهی مجلس خبرگان گردید، در دوره اخیر نیز نمایندگی اهالی آذربایجان شرقی را در مجلس خبرگان رهبری بر عهده داشت.
او در این سنگر خطیر نیز در معرفی آیتالله خامنهای، بهعنوان رهبر معظم انقلاب اسلامی نقش موثر ایفا نموده و
پس از رحلت آیت الله اراکی وقتی زمینه برای مرجعیت مقام معظم رهبری به خوبی فراهم گشت، آیت الله بنی فضل طبق وظیفه شرعی، اجتماعی و انقلابی از مرجعیت ایشان با تمام وجود حمایت کرد و تا پایان عمر خویش بر این اعتقاد، پابرجا ماند.
آیت الله بنی فضل، در مکتب اهل بیت(ع) پرورش یافته بود و نفس حضرت امام(ره) در ایشان موثر شده بود حضرت امام(ره) همیشه تاکید بر حمایت از پابرهنگان داشتند و میگفتند؛ «ولی نعمتان ما و صاحبان اصلی انقلاب، پابرهنگان هستند». ایشان بنابر همین آموزههای دینی، منطقه نیروگاه قم را برای سکونت و فعالیت انتخاب کردند.
آشپزی در منزل
آیت الله بنی فضل، مهر و عطوفت عجیبی با خانواده داشتند و به ما سفارش می کردند، سعی کنید با هم مهربان باشید، ایشان هر دو هفته، فرزندان را دور هم جمع کرده و خودشان برای حاضرین غذا درست می کردند و به والده میگفتند؛ شما به زحمت نیفتید و بهانه میکردند اگر در آشپزی من دخالت کنید، شاید طعمی که میخواهم، نداشته باشد، چون در دوران طلبگی نیز خودشان غذا درست میکردند و دست پختشان خوب بود.
گفتگو: بیت اله احمدی