دوران دفاع مقدس از درخشانترین دوران تاریخ انقلاب اسلامی و بلکه تاریخ صد سال اخیر جهان تشیع است،دفاع مقدس برای مردم کشور ما بیانگر حماسه سازیها، موفقیت ها و رشادت های رزمندگانی است که با حضور فعال خود در آن مقطع حساس، رفاه و آرامش را برای حال و آینده رقم زدند، اما مسئله ای که باید به آن اشاره داشت این است که در آن دوران امکانات ایران نسبت به دشمن بسیار کم بود و این امکانات کم، دشمن را برای ضربه زدن به نظام اسلامی به طمع وا داشت، غافل از اینکه وجود روحانیت در دفاع مقدس، ضربات سهمگینی را بر آنان وارد میکند.
خبرگزاری حوزه به منظور آشنایی نسل جوان به ویژه طلاب با روحانیونی که در دوران دفاع مقدس حضوری سلحشورانه داشتهاند گفتوگویی با حجتالاسلام والمسلمین محمدتقی پورمحمدی انجام داده است.
حجت الاسلام والمسلمین محمد تقیپور محمدی، متولد سال 1335 است و در سال ۱۳۵۰ تحصیلات حوزوی را آغاز کرد، پس از اتمام دروس مقدماتی در سال 1354 شمسی به قصد ادامه تحصیل به حوزه علمیه قم عزیمت نمود.دروس سطح حوزه را نزد اساتید محترم حضرات آیات: شیخ علی پناه اشتهاردی، میرزا محسن دوزدوزانی، سید ابوالفضل موسوی، حاج شیخ مصطفی اعتمادی، حاج میرزا ید الله دوزدوزانی و مرحوم آیت الله پایانی فرا گرفت.
وی،دروس خارج فقه و اصول را قریب به 10 سال در نزد اساتید معظم ؛ آیات عظام مکارم شیرازی، جعفر سبحانی، فاضل لنکرانی و تبریزی تلمذ کرد و برخی از دروس ایشان را به رشته تحریر درآورد.
در تفسیر و فلسفه و حکمت و عرفان نیز ازحضرات آیات: انصاری شیرازی، جوادی آملی و علامه حسن زاده آملی استفاده کرد.
وی در دوران دفاع مقدس فرماندهی سپاه اردبیل را به عهده داشت.
حجت الاسلام والمسلمین پورمحمدی، هم اکنون نماینده مردم آذربایجان شرقی در مجلس خبرگان رهبری در دوره چهارم و امام جمعه مراغه می باشد .
فعالیت های چند جانبه روحانیت در دوران جنگ
وی در این گفتوگو با اشاره به اینکه روحانیت در دوران دفاع مقدس در بخش های مختلفی حضور داشته است گفت: روحانیون در ایام هشت سال دفاع مقدس، در چندین بخش حضور فعال داشتند؛ اولین عرصه میدان های نبرد جبهه حق علیه باطل بود که در گام اول به عنوان مبلغان دین خدا، به تقویت اعتقادات و ایمان رزمندگان می پرداختند.
حجت الاسلام والمسلمین پورمحمدی ادامه داد: در این دوران گاهی سئوالات و شبهاتی برای رزمندگان ایجاد می شد که روحانیون با سعه صدر به تمام آنها پاسخ میدادند.
وی ادامه داد: برپایی نماز جماعت در میدان نبرد که تاکید ائمه اطهار(ع) ما است و مصداق عملی آن را ما به وضوح در رفتار امام علی(ع) و امام حسین(ع) می بینیم، از جمله دیگر اقداماتی است که طلاب ما در جبهه ها بر عهده داشته و انصافا می توان گفت این نمازها از بهترین نمازهای رزمندگان بود چرا که با اخلاص و حضور قلب خاصی اقامه می شود؛ گاهی یک طلبه در جبهه، نماز جماعت را در چندین نوبت و در مکان های مختلف اقامه میکرد.
امام جمعه مراغه تصریح کرد: فعالیت روحانیون در جبهه ها تنها به اینجا ختم نمی شد ، در خط مقدم حضور طلاب و روحانیون آنهم با لباس رزم و عمامه به سر فضای خاصی را به جبهه ها داده بود ،در بسیاری از عملیاتها طلاب حضور داشتند و با چهره های نورانی و سرشار از امید به رزمندگان روحیه داده و آنها را برای جهاد در راه دین آماده میکردند از طرفی روحانیونی نیز بودندکه خود فرمانده عملیات و سپاه بوده و جلوتر از همه رزمندگان، حرکت میکردند.
تبیین اهداف جنگ توسط روحانیت
وی در ادامه سخنان خود خاطرنشان ساخت: از خط مقدم کمی به عقب و پشت جبهه ها که برمی گشتیم، فصل دیگری از خدمات روحانیت رقم می خورد؛ در زمینه پشتیبانی و حمایت از جبهه ها و رزمندگان نیز امری بود که روحانیون همراه با عموم مردم حضوری فعال داشتند؛ به عبارتی در آن ایام شاهد بودیم، افرادی که به جبهه ها کمک کرده و با حمایت مالی می کردند کسانی بودند که در پای منبرهای روحانیون نشسته و مسجدی بودند.
به گفته نماینده بعثه مقام معظم رهبری در شمالغرب کشور ، بسیاری از رهنمودهای امام خمینی(ره) از طریق روحانیون به گوش مردم در اقصی نقاط کشور می رسید.
*و اما وظیفه امروز روحانیت ...
فرمانده سپاه اردبیل در دوران دفاع مقدس، در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به رشادت ها و موفقیت های روحانیت در ایام جبهه ابرازداشت: تاریخ اسلام را که ورق می زنیم خاطرات زیادی از رشادتهای روحانیون شیعه را در مبارزه با ظلم و ستم را مشاهده می کنیم در دوران انقلاب اسلامی و بعد از آن در دوران دفاع مقدس روحانیون همچون دیگر عرصه های تاریخ پرونده ای درخشان و برگ زرینی را به یادگار گذاشتند.
حجت الاسلام و المسلمین پور محمدی، دستاوردهای دفاع مقدس را مدنظر قرار داد و خاطرنشان ساخت: دفاع هشت ساله ملت ايران دستاورد هاي متعدد داخلي، منطقهاي و بينالمللي به دنبال داشت كه ارايه تجربهاي موفق از مقاومت يك ملت در برابر استكبار جهاني نمونه اي از آن است.
وي به نمايش گذاشتن قدرت معنوي ولايت فقيه در بسيج مردم، اندوختن تجربيات ارزشمند سياسي، نظامي، اقتصادي و فرهنگي را از ديگر دستاوردهاي دفاع مقدس اعلام كرد و افزود: تكرار عملي شعار عاشورايي پيروزي خون بـر شمشير، شكوفايي استعدادها، خلاقيت و اعتماد به نفس ملت ايران از ديگر بركات دفاع مقدس است.
این استاد حوزه، شناختن دشمنان داخلي، منطقهاي و بينالمللي را از ثمرههاي مهم هشت سال دفاع مقدس خواند و گفت: شكلگيري بسيج مردمي و وحدت ملي در ميان اقشار جامعه از بركات عمده اين دوران براي ملت ايران است.
عضو هیات امنای کمیسیون حقوق بشر اسلامی شمالغرب کشور خاطرنشان ساخت: حال که دفاع مقدس دارای این همه برکات برای کشور بوده است نباید ارزش ها و آرمان های آن به فراموشی سپرده شود بلکه نسل جدید باید با تمام ابعاد و برکات این حماسه بزرگ آشنا گردند که در این زمینه بازهم می بینیم که این مهم نیازمند مجاهدت روحانیت است.
وی ادامه داد: هر چند روحانیت در دوران بعد از دفاع مقدس نیز همچنان در سنگر دفاع از انقلاب و کیان اسلام باقی مانده و در عرصه های مختلف مشغول فعالیت است اما باید این مهم با توجه به تهاجمات و جنگ نرم دشمن بیشتر گردد.
*پیام شهدا را به نسل جدید انتقال دهیم
امام جمعه مراغه، با تاکید براینکه روحانیت باید پیام شهدا را به نسلهای آینده انتقال دهد اذعان داشت: در دوران دفاع مقدس شاهد ایثارگری و از خود گذشتگی زنان و مردان غیور این مرز بوم بودیم که لذا باید این رشادت ها، به نسلهای جدید معرفی گردد.
وی با تاکید بر این که روحانیت در جنگ نرم همانند جنگ نظامی باید حضور حماسی داشته باشد، خاطرنشان ساخت: امروز عرصه برای کار روحانیت بسیار گسترده و وظیفه آن سنگینتر شده است بنابراین باید با برنامه ریزی جامع، از این فرصت ها به بهترین نحو ممکن بهره برد.
*اهمیت آموزش وپروش ولزوم حضور روحانیون
نماینده بعثه مقام معظم رهبری در شمالغرب کشور، مساجد، فضای مجازی، برنامه های تفسیر قرآن ،دانشگاهها، مناطق مرزی و... را از جمله محیط هایی عنوان کرد که امروز به شدت نیازمند روحانیون هستند و یادآورشد: از دیگر عرصه های مهم دراین زمینه آموزش و پرورش است که اهمیت فراوانی دارد چون کسی که آیت الله می شود یا کسی که دکتر و پرفسور می شود همگی در محیط دبستان، پرورش می یابند که این نشان از اهمیت این مقطع است و باید طلاب حضور فعال داشته و ضمن پاسخ گویی به شبهات به تقویت اعتقادات نوجوانان بپردازند.
به گفته وی ، مباحث ایدئولوژیک و اعتقادی از مباحث مهمی است که باید روحانیون در این جبهه حضوری فعال تر از جبهه نظامی و فیزیکی داشته باشند، در جنگ فیزیکی دشمن واعمال او مشخص است ولی در جنگ نرم اشعه های تهاجم فرهنگی در دل خانواده ها نفوذ میکند که این نیازمند حضور جدی روحانیت تقویت اعتقادات مردم جامعه است.
گفتگو : علی سعادت