به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری حوزه، ایتالیا به عنوان کشوری که روابط دیرینه فرهنگی با ایران داشته است دارای دانشگاههای متعددی در شهرهای خود میباشد که در برخی از این دانشگاهها دپارتمانهای اسلام شناسی و یا کرسیهای اسلام شناسی وجود دارند ولی در هیچکدام از این کرسیها و یا دپارتمانهای اسلام شناسی موضوعی به نام شیعه به طور مستقل و یا جدی مورد مطالعه قرار نمی گیرد. از همین رو رایزنی فرهنگی ایران در رم به این فکر افتاد تا قطره ای از دریای بیکران مکتب اهل البیت (ع) را به اهل ذوق در مراکز علمی ایتالیا بچشاند و مکتب شیعی را در این کشور معرفی نماید تا شاید کرسی شیعی بهطور موقت یا دائمی در یکی از مراکز علمی ایتالیا تاسیس گردد.
برای این منظور در اولین اقدام ، پس از توافق با موسسه علمی و آکادمیک پیزای (وابسته به دانشگاه پاپی واتیکان) و با هماهنگی جامعة المصطفی در قم یک دوره 12 ساعته معرفی شیعه در محل این موسسه تدارک دیده شد و در برنامه های رسمی موسسه پیزای گنجانده شد تا حجت الاسلام والمسلمین دکتر شاملی این مسئولیت را بپذیرد و رئیس موسسه پیزای از ایشان دعوت رسمی نمود. علاوه بر آن دپارتمان مطالعات اسلامی دانشگاه تورورگاتا هم از این ایده استقبال نموده و تعهد نمود تا چند ساعت معرفی شیعه برای دانشجویان دوره دکتری را در برنامه خود بگنجاند و از آقای دکتر شاملی برای این کار دعوت به عمل آورد .
این امر باعث شد تا رایزنی فرهنگی سفارت کشورمان در ایتالیا از حجت الاسلام والمسلمین شاملی به عنوان استاد مدعو دعوت نماید تا تدریس در این دوره ها را تقبل کرده و در زمان مقرر در ایتالیا حاضر شود. ایشان پس از کسب موافقت ریاست جامعة المصطفی وارد ایتالیا شد. پس از حضور ایشان در رم، نمایندگی فرهنگی کشورمان در ایتالیا با هماهنگی موسسات علمی توانست زمینه حضور نامبرده در برخی دیگر از دانشگاهها را هم فراهم آورد.
خبرگزاری حوزه ضمن قدردانی از جناب آقای پورمرجان رایزن فرهنگی ایران در رم که همکاری صمیمانه ای برای نشر این گزارش داشتند و نیز ضمن آرزوی توفیقات روزافزون برای حجت الاسلام والمسلمین شاملی در عرصه های داخلی و بین المللی، شرح حضور این روحانی ایرانی در ایتالیا را تقدیم خوانندگان ارجمند می کند:
1- موسسه پیزای :
حجت الاسلام والمسلمین شاملی توانست بر اساس زمان بندی اعلام شده در موسسه پیزای حاضر شود و در دوازده ساعت (6 جلسه) دوره معرفی مقدماتی شیعه به دانشجویان این موسسه علمی را به زبان انگلیسی به اتمام برساند . کل دوره به صورت پاورپوینت بوده و دانشجویان توانستند در قالب موضوعات ارائه شده از جلسات درس ایشان بهره ببرند .گفتنی است که این موسسه از موسسات آکادمیک و بسیار معتبر در واتیکان است که فارغ التحصیلان آنها در کشورهای مختلف و در خود ایتالیا در سمتهای تبلیغی و تدریس مشغول می شوند .
پس از پایان این دوره موفقیت آمیز ، رایزن فرهنگی سفارت ایران به همراه حجت الاسلام والمسلمین شاملی برای تشکر و ارزیابی دوره ارائه شده، نشستی را با رئیس موسسه پیزای برگزار کردند که ایشان هم ضمن قدردانی از حضور استاد شاملی در ایتالیا و ارائه این دوره تشکر نمود و از رایزنی فرهنگی هم به خاطر همکاریهای خوب و حسنه در این امر قدردانی کرد و با توجه به نظر مثبت آنها و استقبال خوب دانشجویان اعلام شد که ممکن است دوره دیگری را برای دانشجویان موسسه در ترم آینده تدارک ببینند.
2- دانشگاه سالیزیانا :
از دیگر برنامه های موفق حجت الاسلام والمسلمین شاملی ، حضور در دانشگاه سالیزیانا و ارائه دوره شیعه شناسی بطور مختصر و معرفی فلسفه شیعی در یک دوره 2 ساعته بود که با حضور برخی از اساتید و دانشجویان این دانشگاه برگزار گردید. دانشگاه سالیزیانا یکی از دانشگاههای پاپی و وابسته به واتیکان است که با داشتن 6 دانشکده و 2000 دانشجو در رشته های مختلف از مبحث معرفی شیعه در این دانشگاه استقبال نمود و این دوره با حضور معاون دانشگاه در کلاس و معرفی حجت الاسلام والمسلمین شاملی به عنوان یکی از اساتید مدعو از شهر قم اغاز گردید که بعد از پایان این دوره هم ، استاد شاملی به سوالات حاضرین در موضوع بحث پاسخ گفت.
3- دانشگاه تورورگاتا :
دوره معرفی دیدگاههای شیعه در موضوع " دین و فلسفه " برای دانشجویان دوره دکتری دانشکده فلسفه و ادبیات دانشگاه تورورگاتا در ماه مارس با حضور مسئول دوره دکتری دانشگاه و نیز آقای پروفسور ماسیمو رئیس بخش اسلام شناسی دانشگاه تورورگاتا به مدت دو ساعت برگزار شد و در پایان ارائه بحث ، دانشجویان و اساتید حاضر در جلسه سوالات مختلفی را مطرح نمودند که با پاسخهای عالمانه حجت الاسلام والمسلمین شاملی مواجه شدند.
4- دانشگاه ساپینزا :
در ادامه این دوره ها حضور حجت الاسلام والمسلمین شاملی در سمینار " مشترکات حقوق اسلام و حقوق روم" در دانشگاه رم (ساپینزا) در کنار اساتید برجسته ایتالیا ، مصر ، اردن چشمگیر بود و ایشان توانست بحث جالبی را در باب فقه شیعی و احکام حقوقی در فقه شیعی و پویائی آن ارائه دهد که مورد استقبال اساتید حاضر در این سمینار شد.
5- دانشگاه شرق شناسی ناپل :
دوره معرفی شیعه برای دانشجویان دکتری در دانشگاه شرق شناسی ناپل با حضور چند نفر از اساتید اسلام شناسی از جمله خانم پروفسور بافیانی از برنامه های دیگری بود که حجت الاسلام والمسلمین شاملی در این مدت اجرا کرد و ضمن سخنرانی در باب فلسفه و شیعه به سوالات دانشجویان در موضوع ارائه شده پاسخ گفت.
در کنار این دوره که به مدت دو ساعت طول کشید ، جلسه مفصلی با آقای پروفسور توتولی رئیس دپارتمان انجام گرفت که مقرر شد تا در صورت تصویب دپارتمان و دانشکده ، در ترم آینده دوره ای با عنوان شیعه شناسی در این دپارتمان برگزار شود.
6- دانشگاه کاتولیک قلب مقدس در شهر میلان :
یکی از برنامه های این سفر ملاقات با خانم پروفسور «والریا فیورانی پیاچنتینی» مدیر مرکز تحقیقات خاورمیانه، آقای پروفسور «کارلو برتا» رئیس دانشکده علوم سیاسی و آقای پروفسور «آلبرتو کوادریو کورتزیو» از دانشگاه قلب مقدس میلان بود که در این جلسه حجت الاسلام والمسلمین شاملی و آقای رسولی کارشناس رایزنی فرهنگی حضور داشتند که در نتیجه این مذاکرات توافقات زیر حاصل گردید :
◄استقبال از حضور دکتر شاملی جهت تدریس در دپارتمان مطالعات شرقی و تصویب یک دوره 9 جلسه ای برای ماه مارس و یا آوریل سال 2013
◄مقرر گردید تاریخ دقیق تدریس دکتر شاملی در آن دانشکده جهت برنامه ریزی، اعلام گردد
◄رئیس دانشکده نسبت به همکاری های پژوهشی در زمینه مطالعات اسلامی با قم بویژه جامعة المصطفی اعلام آمادگی کرد.
◄ابراز تمایل نسبت به راه اندازی کرسی زبان فارسی و اعزام دانشجو در این رشته به میهن اسلامی
◄اعلام آمادگی جهت اعزام دانشجوی فرهیخته به ایران برای دوره های مطالعات اسلامی
◄ابراز تمایل نسبت به اعزام آقای دکتر «فرانچسکو ماتزو کوتلی» برای تکمیل پژوهش خود در خصوص فلسفه ملاصدرا به قم
خاطر نشان می شود دانشگاه کاتولیک «قلب مقدس» یک دانشگاه غیرانتفاعی نظیر دانشگاه آزاد است که در سال 1937 میلادی یعنی 75 سال قبل تأسیس شده و وابسته به واتیکان می باشد. دانشگاه کاتولیک «قلب مقدس» از دانشگاه های معتبر میلان و ایتالیا است که 16 دانشکده و 45 هزار دانشجو دارد. برخی از این دانشکده ها را دانشکده های پزشکی، علوم سیاسی، اقتصاد، حقوق، ادبیات و فلسفه، روانشناسی، بانکداری، علوم مالی و بیمه، علوم پایه، زبانشناسی و ادبیات خارجی، جامعه شناسی و... تشکیل می دهند.همچنین مرکز تحقیقات خاورمیانه که مطالعات شرقی و اسلامی در این مرکز یا دپارتمان صورت می گیرد زیر نظر دانشکده علوم سیاسی می باشد. این دانشکده 2 هزار دانشجو دارد.
7- نشست مشترک با شیعه شناس ایتالیائی :
نشست مفصل با خانم پروفسور اسکارچیا (بزرگترین اسلام شناس- شیعه شناس ایتالیا) در منزل وی و بررسی معضلات و موانع شیعه شناسی در ایتالیا از دیگر برنامه ها ی حجت الاسلام والمسلمین شاملی در مدت اقامت خود در ایتالیا بود .
خانم پروفسوراسکارچیا تاکید نمود که وجود یک مرکز شیعه شناسی در ایتالیا از ضروریات ترویج اندیشه های شیعه در این کشور است و من هم از هیچ کمکی در این زمینه دریغ نمی کنم .وی خاطر نشان کرد که اندیشه های شیعی به خوبی در محیطهای علمی قابل ترویج است وتاسیس چنین مرکزی اساتید ایتالیائی و اسلام شناسان را به سوی آن مرکز هدایت می کند.