به گزارش خبرگزاری حوزه، در این نشست که تعدادی از معاونان حوزه و همچنین نمایندگانی از نهادهای حوزوی حضور داشتند مقرر شد، این جلسات با هدف نهادینه شدن همکاریهای بین نمایندگی ایران در یونسکو با حوزه های علمیه و بهره گیری از ظرفیت غنی شیعی در این نهادها ادامه یابد.
حجت الاسلام والمسلمین عماد معاون پژوهش حوزه های علمیه که مدیریت این جلسه را بر عهده داشت با اشاره به ویژگی قم و حوزه علمیه آن در عرصه دانش و معرفت، قم را مظلومترین شهر ایران دانست و بر ضرورت بهره گیری از ظرفیت های فراوان علمی و فرهنگی نهفته در آن تاکید کرد.
* شاخص ها بالای علمی و معرفتی در قم
وی خاطر نشان کرد: قم از نظر میزان باسوادی، نسبت میان دانشجویان دوره های کارشناسی و تحصیلات تکمیلی، نسبت پژوهشگران، تولید مقاله معتبر، تولید کتاب، عرضه نشریات علمی، اعضای هیات علمی، تاثیرگذاری سیاسی و اجتماعی و بسیاری از مولفه های دیگر با احتساب جمعیت، در رتبه نخست کشور قرار دارد و قریب به اتفاق مراکز پژوهشی حوزوی می توانند به عنوان یک "سَمن" نقش آفرینی کنند.
حجت الاسلام والمسلمین عماد تصریح کرد: نهاد حوزه علمیه قم، علمی ترین نظامِ مدیریتی نهادهای علمی را دارد؛ یعنی به میزانی که شخصیت های طراز اول دانش در قم موثرند، شخصیت های علمی کشور دارای این سطح از تاثیرگذاری نیستند. اینها ظرفیت هایی است که به واسطه آن می توان در مجامع بین المللی حضور شایسته و بایستهای داشته باشیم.
* کوشش های مراجع معظم تقلید اعجاب انگیز است
وی سپس ادامه داد: اگر این ظرفیت را به عنوان دیپلماسی علمی تحت دیپلماسی عمومی به کار گیریم، موفقیتهای چشمگیری را در سطح بین الملل بهدست خواهیم آورد. کوشش فراوان علمی که مراجع معظم تقلید با وجود سنین بالایی که دارند، اعجابانگیز است و معرفی این شخصیتها به دنیای معاصر تاثیرات شگرفی را بهدنبال خواهد داشت.
*زمینههای تعامل را احصا و عملیاتی کنیم
حجت الاسلام والمسلمین محسن مهاجرنیا مسئول دبیرخانه انجمنهای علمی هم در این نشست بر ادامه جلسات مشترک بین نهادهای حوزوی و نمایندگی ایران در یونسکو تاکید کرد و بیان داشت: وجوه مشترک فراوانی بین رسالت حوزه علمیه و وجهه فرهنگی در یونسکو وجود دارد که باید زمینه های تعامل را احصا کنیم و پیشنهاد می شود تا کار گروه مشترکی برای این منظور تاسیس شود کارها را به صورت عملیاتی پیش برد.
* آمادگی موسسه امام خمینی(ره) برای تعامل با یونسکو
حجت الاسلام والمسلمین حقانی مسئول امور بین الملل موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) هم به ظرفیتهای فراوان این موسسه برای حضور در عرصه بین المللی اشاره و تصریح کرد: تجربه نشان داده که بسیاری از دانش آموختگان این موسسه به واسطه آشنایی با دانش روز و تسلط به زبان های بین المللی می توانند نقش موثری در همایش های بین المللی ایفا کنند همچنان که از نظر پژوهش نیز این موسسه بیشترین مجلات با رتبه پژوهشی را به خود اختصاص داده است و ما برای همکاری با نمایندگی ایران در یونسکو اعلام آمادگی میکنیم.
حجت الاسلام والمسلمین احمدی شاهرختی مدیر طرح و برنامه معاونت بین الملل حوزه های علمیه هم با اشاره به اینکه این جلسه تعامل بین حوزه و نمایندگی یونسکو با تاخیر بالایی برگزار شده و لازم بود تا سالها قبل این جلسه برگزار می شد گفت: با طراحی شیوه های ارتباط بین دو مجموعه و برنامه ریزی برای آینده، میتوان این تاخیر را تا حدی جبران نمود.
* اتاق فکر استفاده از ظرفیت های بین المللیِ قم تشکیل شود
آقای حمید مکارم مسئول نمایندگی وزارت امور خارجه در استان قم نیز در این نشست به نقش آفرینی سازمان های بین المللی در دنیای معاصر اشاره کرد و ابراز داشت: قم از ظرفیت بالایی در زمینه دیپلماسی عمومی برخوردار است و لازم است تا این ظرفیت ها در یک اتاق فکر مورد بررسی و تحلیل قرار بگیرد تا هرچه بهتر از داشته های قم برای حضور در عرصه های بین المللی بهره بگیریم.
وی خاطر نشان کرد: باید از مباحث کلی عبور کرده، به جزئیات برسیم و طبق برنامه پیش برویم تا موفق شویم. زیرا لازم است برنامه ریزی های لازم صورت بگیرد تا در تریبون های بین المللی حضور داشته باشیم.
مسئول نمایندگی وزارت امور خارجه در قم ادامه داد: در قم عطش زیادی برای حضور و نفوذ در عرصه بین الملل وجود دارد و باید عرصه ها و راهکارهای تعامل به صورت دقیق مشخص شود.
* نقش قم در صدور فرهنگ انقلاب
حجت الاسلام والمسلمین حسینی نژاد جانشین تولیت حرم حضرت معصومه سلام الله علیها، در این نشست تصریح کرد: لازم است تا فضاهای فرهنگی و معنوی و اماکن مقدسه کشور را در نهادهای بین المللی معرفی کنیم زیرا مقصود امام خمینی(ره) از صدور انقلاب، صدور فرهنگی بود و تمام هیاهویی که دشمنان بر ضد ما به راه می اندازند، به خاطر ترس و وحشت آنها از فرهنگ ماست.
وی با تاکید بر اینکه تعاملات بین المللی نقش بالایی در دفع فتنهها دارد، به اثرگذاری معنوی اماکن مقدسه اشاره کرد و گفت: بارها دیده ام که کشیش مسیحی به حرم حضرت معصومه(س) آمده و به واسطه ارتباط معنوی با حرم و احساس تطابق بین شخصیت حضرت معصومه(س) و حضرت مریم(س)، اشک می ریزد. خوب ما باید از این ظرفیت بزرگ معنوی و فرهنگی در عرصه بین الملل استفاده کنیم.
* قله های اخلاقی حوزه به دنیا معرفی شود
حجت الاسلام والمسلمین حسینخانی معاون تهذیب حوزه های علمیه نیز در این نشست گفت: در جای جای وظایف یونسکو به مسائل اخلاقی اشاره شده و نمایندگی جمهوری اسلامی در یونسکو نیز میتواند قلههای اخلاقی در حوزه های علمیه را به دنیا معرفی کند.
دکتر مجیدی نماینده و سفیر ایران در یونسکو هم در این نشست ابراز داشت: یونسکو از طرفی تریبونی برای عرضه داشته های ماست و از طرف دیگر رصدخانه فرهنگی جهان به شمار می رود که از این طریق می توانیم تحولات فرهنگی جهان را دنبال کنیم.
وی با بیان اینکه پس از پیروزی انقلاب، ماموریت های برای حضور ایران در عرصه های بین المللی ایجاد شده گفت: قم، علاوه بر اینکه دومین شهر مذهبی کشور است، قطب علمی کشور به حساب میآید که کمتر به این ظرفیتها اشاره شده و باید از بسترهای موجود در یونسکو برای معرفی قم استفاده نماییم.
* حوزه علمیه، محور تعاملات قم با یونسکو شود
دکتر مجیدی سفرهای بلندمدت تبلیغی از سوی فضلای حوزه به کشورهای اروپایی از جمله فرانسه را خواستار شد و گفت: قم دارای وجوه مختلف مذهبی، علمی، فرهنگی، هنری، نسخ خطی، پیشرفت های سایبری و... است و حوزه علمیه قم باید محوریت کار در تمام عرصه ها را به دست گیرد و از یونسکو مطالبه نماید.
وی ظرفیت دیپلماسی دینی در حوزه علمیه قم را مورد توجه قرار داد و بیان داشت: ده ها عرصه دیپلماسی عمومی داریم که در حوزه علمیه جایگاه دارد اما متاسفانه عدم تسلط به زبان جلوی بسیاری از اقدامات و نقش آفرینی ها را می گیرد.