شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ |۱۲ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 14, 2024

اگر با چشم دل نگاهی به این اتفاق خجسته کرده و تاریخ پس از آن را در وادی اخلاق، هدایت، زندگی، همسرداری، و فرزندپروری و دیگر وجوه مهم و خطیرش پی بگیریم، خواهیم دید که چه آثار و برکاتی مشام جان و دلمان را به صفایی بی بدیل و شکوهی بی‌نظیر دعوت خواهد کرد.

خبرگزاری حوزه/ شب پیوند آسمانی و ازدواج پرمیمنت امیرالمومنین حضرت امام علی(ع) و بانوی دو عالم، صدیقه طاهره زهرای اطهر(س) براستی و درستی یکی از مواقف زیبا و مواضع بی همتای همه کائنات از ازل تا ابد است.

شبی که در آن به مدد پیوندی آسمانی و وصلتی ربانی، انوار مقدسی در کالبد هستی دمیده شد که نشانه‌های روشن امید و ایمان و رستگاری بود و برای همیشه تاریخ در تارو پود لحظات، چراغی برای رهنمایی انسان پدیدار گشت.

آری؛ اگر با چشم دل نگاهی به این اتفاق خجسته کرده و تاریخ پس از آن را در وادی اخلاق، هدایت، زندگی، همسرداری، فرزندپروری و دیگر وجوه مهم و خطیرش پی بگیریم، خواهیم دید که چه آثار و برکات مشعشع و چه آفتاب تابان منوری و چه بوی خیال انگیز معطری مشام جان و دلمان را به صفایی بی بدیل و شکوهی بی‌نظیر دعوت خواهد کرد.

امشب علی در خانه خود شمع محفل می برد

کشتی عصمت ، نا خدا را سوی ساحل می برد

مشکل گشای عالمی، حل مسائل می برد

انسان کامل را ببین ، با خود مکمل می برد

آری؛ زندگی حضرت علی(ع) و زهرا(س) در عین سادگی و پرهیز از تجمل واسراف و دوری از زخارف دنیوی، زندگی‌ای زیبا و امیدبخش بوده است. و تاریخ نیز گواه این حقیقت متعالی است.

مرور تاریخ زندگی و نوع مراودات فردی و اجتماعی آن بزرگواران، خاصه در زندگی زناشویی شان، گویا و جویای این حقیقت است که یک زندگی بر مبنا و اساس هر تفکری که بنا نهاده شود، بر همان اساس و میزان هم پیش می‌رود، نتیجه می دهد، قوام می یابد و به نهایت می‌رسد.

اگر سادگی، قناعت، دوری از تجمل و تقوا، زمینه‌های تربیتی و نصب العین همسران باشد، زندگی به آرامش باطنی، همدلی و همزبانی توأمان منتهی شود.

روزی حضرت رسول (ص)پس از سه روز که به خانه علی و زهرا(ع) نرفته بودند، وارد منزل ایشان شدند. ورود رسول خدا(ص ) مصادف شد با حضوراسماء بنت عميس در منزل ایشان.

حضرت به اسماء فرمود: تو اينجا چه مى‌كنى ؟ با اينكه در خانه مرد هست، چرا اينجا توقف كرده‌اى ؟

اسـمـاء گـفت : پدر و مادرم فدايت،‌ دختر در شب زفاف به حضور زنى كه بر حاجات او رسيدگى كند, نيازمند است .توقف من در اينجا از آن رو بوده است كه اگر فاطمه (س ) را حاجتى دست داد، او رايارى رسانم .

حضرت به او فرمود: خدا در دنيا وآخرت حاجات تو را بر آورده سازد.

امیرالمومنین(ع) می‌فرماید که: حـضرت رسول از من خواست كه وى را با دخترش تنها بگذارم . من بيرون رفتم وآن دو با هم خلوت كردند.

رسول خدا(ص ) ضمن احوالپرسى از دخترش، نظرش را راجع به شوهرش جوياشد.

فـاطـمـه (س ) در پاسخ گفت : البته كه او بهترين شوى است . اما زنانى از قريش به ديدنم آمدند و حرف‌هايى زدند. به من گفتند: چرا رسول خدا(ص ) تو را به مردى كه از مال دنيا بى‌بهره است تزويج نمود؟

حضرت فرمود: دخترم ! چنين نيست، نه پدرت و نه شوهرت هيچ يك فقير نيستند,گنجينه‌هاى طلا و نقره زمين بر من عرضه شد ومن نخواستم .

دخـترم ! اگر آنچه را كه پدرت مى دانست، تو نيز از آن آگاه بودى، دنيا و زينت‌هاى آن در چشمانت زشت مى‌نمود.

به خدا قسم در خيرخواهى براى تو كوتاهى نكردم. تو را به همسرى كسى دادم كه اسلامش از همه پيشتر و علمش از همه بيشتر و حلمش از همگان بزرگ‌تر است .

دخـترم ! خداى متعال از جميع اهل زمين، دو كس را برگزيده است كه يكى پدر تو و ديگرى شوى تو است .

دخترم ! شوهر تو نيكو شوهرى است، مبادا بر او عصيان كنى .

سپس رسول خدا(ص ) مرا صدا زد و به داخل فرا خواند. آن گاه فرمود: عـلـى ! بـا هـمسرت مهربان باش، بر او سخت نگير و با وى مدارا كن؛ چه اينكه فاطمه(س) پاره تن من اسـت. آن چه او را برنجاند، مرا نيز برنجاند، و هر چه كه او را شاد كند مرا نيز شادمان سازد. شما را به خدا مى سپارم و او را به پشتيبانى شما مى‌خوانم .

بـه خـدا قسم تا فاطمه(س) زنده بود، هرگز او را به خشم نياوردم و هرگز چيزى كه بر خلاف ميل او بود مرتكب نشدم . فاطمه(س) نيز چنين بود، هرگز مرا به خشم نياورد و از فرمانم رخ نتافت، چون به او مى نگريستم دلم آرام مى گرفت و زنگار حزن واندوه از سينه ام زدوده مى گشت ...

عید وصل دو لاله ی زیبا

عید وصل دو نور بی همتا

ذکر عشق تمام مشتاقان

چون پیمبر،یا  علی(ع) و یا زهرا(س)

شراب عشق می‌نوشم، زجام عشق مدهوشم، لباسی زر نما از تار و پود بی نظیر شوق می‌پوشم، زنم دم فارغ از هر غم چو شبنم روی گل‌های گلستان ولا ، از دو گل زیبای طاهایی، دو درّ بحر زیبایی ، در اوج شور و شیدایی ، نوایی از شعف بر لعل جانم زمزمه باشد ، نوای روح من یا حیدر و یا فاطمه(س) باشد ، به این اذکار نورانی دلم هو هو کنان راهی دریا شد...

در اوجِ آسمان با بانگ روح افزا و روحانی ، ملائک خنده بر لب با جمالی از فروغ لطف ، نورانی ، همه با یکدگر با صدق و با اخلاص بنمودند فردوسِ مصفا را چراغانی ، وَ در عالم صلا سر میدهند ای مردم عالم بوَد جشن وصال دو گل گلزار پیغمبر ،دو یاس گلشن دلبر ، دو نور جلوه ی داور ، دو انسان خدا منظر ، دو بحرالله را گوهر ، سَر و سَرور ، دل و دلبر ، که با نام خداوندیِ این دو توبه ی آدم قبول افتاد و او مقبول درگاه ربوبیّ ِ خدای حیّ بی همتای اعلا شد...

اما به لحاظ تاریخی، تاريخ ازدواج امیرالمومنین على(ع) با فاطمه (س)را سال دوم هجرت دانسته اند.

فاطمه (س)در سال پنجم بعثت به دنيا آمد . شش ساله بود كه مادرش خديجه(س)  از دنيا رفت . در سال دوم هجرت با على (ع)ازدواج كرد. بنابراين سن حضرت زهرا(س) هنگام ازدواج با حضرت على (ع)، حدود ده سال بوده است .

على (ع)در سيزده رجب سال 30عام الفيل متولد شد. ده ساله بود كه پيامبر(ص) در چهل سالگى به پيامبرى مبعوث شد . سيزده سال همراه پيامبر(ص) در مكه و شعب ابى طالب به سر برد . دو سال بعد از هجرت، با فاطمه (س)ازدواج كرد. بنابراين حضرت علی (ع) در هنگام ازدواج 25ساله بود.

زندگي مشترک حضرت فاطمه(س) و امام علي(ع) از سال دوم هجري آغاز شد . تا سال11هجري که سال شهادت حضرت فاطمه( س ) بود ادامه داشت. بنا بر اين مدت زندگي مشترک اين دو معصوم حدوداً نه سال بوده است.

اما در زندگی مشترک یک زوج جوان، ویژگی ها و نکاتی هست که اگر به دقت و بر اساس اصالت‌ها مورد توجه قرار گیرد و رعایت شود می‌تواند تضمین کننده یک زندگی پرامید و حقیقی باشد.

این ویژگی‌ها را می‌توان در عرصه های مختلف ازدواج حضرت امیرالمومنین و زهرای اطهر-علیهماالسلام- مشاهده نمود.

ویژگی هایی که اگر مدنظر همه زوج های جوان جامعه اسلامی ما قرار گیرد، می توان آنها را به سمت یک زندگی پربرکت و مومنانه و دینمدارانه رهنمون سازد.

هم کفو بودن، خواستگاری بدون تشریفات زائد، اهمیت رضایت دختر به عنوان عنصر اصلی، قناعت و فراهم نمودن آنچه از عهده مرد بر می‌آید بدون ریخت و پاش و چشم و هم چشمی های زائد و دست و پاگیر، که نتیجه ای جز رنج عبث و درگیری ذهنی و فرسایش روح و روان زوجین چیزی به همراه ندارد.

کفو و همتا بودن:

کفو و همتا بودن دختر و پسر با هم که در حوزه‌های مختلف روحی، جسمی، اعتقادی، فکری و بایستگی ها و شایستگی های مختلف نمود می یابد، درک متقابل آنان از یک‌دیگر را امکان‌پذیر می سازد و به همین دلیل هم هست که این ویژگی ، از جمله موارد موکد در اموزه های دینی ما در حوزه امر ازدواج است.

کفویت تنها به شرائط ظاهری از نوع مباحث نژادی و یا وضعیت مادی و رفاهی محدود نمی شود، بلکه همتایی در آرمان‌ها، خواست‌ها و تمایلات روحی و روانی افراد، میزان آگاهی‌های علمی و دینی و میزان تعهد عملی به مکتب و مذهب، و ارزش نهادن به ویژگی‌های اخلاقی و فرهنگی را نیز شامل می‌شود.

پیامبر اکرم صلی‌الله علیه وآله فرمودند: اگر خدا علی را نمی‌‌آفرید، برای فاطمه(س) کفو و همتایی وجود نداشت.

*خواستگاری بدون واسطه

امر خواستگاری در ازدواج این دو معصوم بدون هیچ تشریفات و بی حضور واسطه انجام شد و حضرت علی‌علیه‌السلام شخصاً حضرت فاطمه علیهماالسلام را از پیامبر صلی‌الله علیه وآله خواستگاری نمود.

شرط اول : رضایت دختر

پیامبر گرامی صلی‌الله علیه وآله بدون رضایت دخترش حضرت فاطمه علیهاالسلام به خواستگار پاسخ مثبت نداد.

*قناعت

در تهیه جهیزیه به ضروری‌ترین و ابتدائی‌ترین وسائل زندگی در آن عصر بسنده گردید و بنابر سیرت پیامبر اسلام صلی‌الله علیه وآله می‌آموزیم که در زندگی فناپذیر دنیا به حداقل ممکن قناعت می ورزید تا از گذرگاه این دنیای فانی بی هیچ وابستگی و تعلق خاطری، دل برکند و روبه سوی جهان عقبی نهد، در زندگی این معصومان بینظیر و همچنین در جهیزیه و وسایل خانه شان همین اصل مدنظر بود و اجرایی شد.

*مهیا کردن خانه برای ورود عروس

علی بن ابیطالب -علیه‌السلام- آن چه در موعد ازدواج در اختیار داشت و آن چه تهیه کرد، طبق منابع تاریخی از این قرار بود؛

ابن شهر آشوب در مناقب نقل می‌کند: که حضرت علی‌علیه‌السلام نیز اتاق خود را برای عروسی آماده کرد. بدین ترتیب که:

ابتدا مقداری ماسه کف اطاق پهن کرد و چوبی هم تهیه نمود به دو طرف اتاق وصل کرد تا لباس‌های خود را روی آن بیندازد، و یک پوست گوسفند هم کف اتاق انداخت، و یک بالش نیز که داخلش را از لیف خرما پر کرده بودند در آنجا نهاد.

آری؛ پیوند آسمانی و ازدواج پرمیمنت امیرالمومنین حضرت امام علی(ع) و بانوی دو عالم صدیقه طاهره زهرای اطهر(س) براستی و درستی، یکی از مواقف زیبا و مواضع بی همتای همه کائنات، از ازل تا ابد است.

رخدادی بشکوه، زیبا و خیرآفرین که در آن به مدد پیوندی آسمانی و وصلتی ربانی، انوار مقدسی در کالبد هستی دمیدن گرفت که نشانه های روشن امید، ایمان، ولایت، رستگاری و عبودیت شد و برای همیشه تاریخ، در تارو پود لحظات و زیر و بم روزگاران، ردی از خدا و نشانی از وفا و علامتی برای فلاح و چراغی برای رهنمایی انسان پدیدار گشت.

مبارک باد بر همه مسلمانان جهان این پیوند نورانی و وصلت آسمانی!

·         منابع:

كشف الغمه , ج 1, ص 372, بحار, ج 43, ص 133

مسعودى , مروج الذهب , ج 2 ص 295.

بحار ج 43, ص 132

ینابیع الموده، ص 177 و 237.

زندگانی فاطمه زهرا علیهاالسلام تألیف محمد قاسم‌پور زندگانی حضرت فاطمه علیهما‌السلام و دختران آن‌حضرت مولف سیدهاشم رسولی محلاتی

کتاب شفیعه ی محشر یا مظلومه ی پیامبر  نوشته سید عبدالله حسینی دشتی

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha