پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ |۱۰ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 12, 2024

آزمونهای الهی با توجه ظرفیتهای هر فرد و جامعه است و هیچگاه خداوند تکلیف غیر قابل طاقت و تحمل را به انسان نمی دهد. هر کس به اندازه ظرفیت و توانش مورد آزمون قرار میگیرد.

به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری حوزه، همزمان با حلول عید سعید قربان ، مسلمانان مقیم هامبورگ با ملیتهای مختلف در روز چهارشنبه 16 اکتبر 2013 در مسجد جامع امام علی (ع) مرکز اسلامی هامبورگ ، نماز عید قربان را به امامت حضرت حجت الاسلام والمسلمین رمضانی امام و مدیر مرکز اسلامی هامبورگ به جای آوردند. این مراسم معنوی با تلاوت کلام الله مجید آغاز شد و پس از آن حاضران با تکبیر و تهلیل الهی که از مستحبات این روز بزرگ می باشد ،  به استقبال نماز عید قربان رفتند .

پس از اقامه نماز عید قربان، حجت الاسلام والمسلمین دکتر رمضانی خطبه های نماز عید را به شرح ذیل ایراد نمود:

بسم الله الرحمن الرحيم

الحمد لله ربّ العالمين و الحمد لله الذی لا مُضادّ له في مُلكه و لا مُنازِعَ لَهُ في أمره. الحمدالله الذی لا شريك لَهُ في خلقه ولا شبيه لَهُ في عَظَمَتِه (جزء من دعاء الإفتتاح) وصلّی الله علی سيدّنا ونبيّنا محمّد صلّی الله عليه وعلی آله الطاهرين واصحابه المنتجبين.

عبادالله ! أُوصيكم و نفسي بتقوی الله و اتّباع امره و نهیه.

عید قربان یادآور آزمون­های الهی

عید قربان یکی از اعیاد بزرگ اسلامی در میان همه­ ی مسلمانان است. این روز مبارک به نوعی یادآور همه­ی جلوه های بندگی و تعبّد در برابر خداوند متعال می­باشد. عید قربان در واقع یادآور آزمونی دشوار برای پیامبر بزرگ الهی حضرت ابراهیم علیه اسلام آن معمار توحید است و آن حضرت، حقیقت عبودیت و بندگی را با اجرای فرمان الهی به نمایش گذاشت. قرآن کریم اصل ماجرا را اینگونه بیان می فرماید:

« فَبَشَّرْنَاهُ بِغُلَامٍ حَلِيمٍ * فَلَمَّا بَلَغَ مَعَهُ السَّعْيَ قَالَ يَا بُنَيَّ إِنِّي أَرَى فِي الْمَنَامِ أَنِّي أَذْبَحُكَ فَانظُرْ مَاذَا تَرَى قَالَ يَا أَبَتِ افْعَلْ مَا تُؤْمَرُ سَتَجِدُنِي إِن شَاء اللَّهُ مِنَ الصَّابِرِينَ  » [1]« ما ابراهیم را به داشتن پسری حلیم بشارت دادیم وقتی آن پسر به حدّ بلوغ رسید ابراهیم به او گفت: پسرم، در خواب می بینم که تو را سر می برم، نظرت در این مورد چیست؟ اسماعیل گفت: ای پدر آنچه به شما دستور داده می شود انجام بده انشاء الله مرا از صابران خواهی یافت.»

فهم و درک این نوع آیات به معارف توحیدی نیاز دارد؛ زیرا بدون توجه و دقت در مقدمات، حقایق این نوع رؤیاها مشخص نخواهد شد و در غیر این صورت، برای کسی که ظاهر داستان را بشنود یا مطالعه کند پرسش­هایی ایجاد می­ شود.

 

پاسخ یک پرسش

اولین پرسش این است که اگر خداوند به عنوان خالق و آفریننده ابراهیم با اینکه او را به عنوان بنده صالح و مطیع دوست می­دارد، چرا به او فرمان می­دهد که فرزند دلبندش را قربانی کند آن هم فرزندی که در ایّام پیری خداوند به آن حضرت عطا داد و علاقه زیادی هم به او داشت.

در پاسخ این پرسش باید توّجه داشت که همه­ی انسانها در هر موقعیتی که هستند در مقام آزمون و آزمایش هستند. البته بی شک آزمون­های الهی برای این نیست که بخواهد نسبت به بنده­اش علم پیدا کند که آیا او در این آزمون قبول می شود یا خیر؟ خداوند، دانای مطلق است و نیازی به آزمون ندارد. بلکه آزمون الهی برای  برای رشد انسان است. خداوند می خواهد انسانها را در معرض رشد و بالندگی قرار دهد تا انسان با تلاش ظرفیتهای خود را توسعه دهد و شکوفا سازد و با پیروزی در امتحانات بندگی، پله های کمال را سلوک بتواند نماید. از این رو بسیار روشن است که آزمونهای الهی با توجه ظرفیتهای هر فرد و جامعه است و هیچگاه خداوند تکلیف غیر قابل طاقت و تحمل را به انسان نمی دهد. هر کس به اندازه ­ی ظرفیت و توانش مورد آزمون قرار می­ گیرد.

 

انبیاء و آزمون الهی

آزمون و امتحان یک قانون و قاعده­ی عمومی است و حتی انبیاء هم از این قاعده آزمون مستثنی نیستند. انبیاء و رهبران الهی هم از حضرت آدم تا خاتم پیامبران حضرت محمد (ص)برای کسب مراتب بالاتر بندگی و تعبّد همواره در معرض امتحان و آزمون الهی بودند. البته با رجوع به تاریخ معتبر و قطعی این مهم به دست می آید که  پیامبران برای تحقّق چنان مقصودی مورد سخت ترین و سنگین ترین آزمون ها قرار گرفتند و متحمل رنجهای فراوان شدند. پیامبر اسلام (ص) می فرماید در میان پیامبران الهی من از همه بیشتر اذیت شدم و البته دورانی بر بشر گذشت که تاریخ شاهد قتل و کشتار آن بندگان صالح خدا یعنی پیامبران الهی بود و این جنایات از تلخ ترین صحنه های تاریخی است که عده­ای از سر جهل، نادانی و شقاوت نسبت به پاکان و بهترین های زمانه مرتکب شدند. صبر و شکیبایی انبیاء در مقابل این رخدادهای ناگوار و ایستادگی و خستگی ناپذیری آنان در راه هدایت انسان نشانه­ ی پیروزی آنان در این آزمایشها بود.

 

آزمون­های دشوار ابراهیم علیه السلام

داستان حضرت ابراهیم علیه السلام در میان پیامبران بزرگ بسیار آموزنده است و برای الگو پذیری در توحید و اخلاص در هر زمانی قابل استفاده می­باشد. آزمونهای دشواری مانند شکستن بتها به قیمت به منجیق کشیده شدن، ترمیم و بازسازی خانه خدا به قیمت تنها گذاشتن همسر و فرزند نوزاد در منطقه کویر بی آب و علف بیت الحرام[2] ، تعلیم توحید با روش و برهان فطرت[3] و ارائه­ی برهان خالقیت و ربوبیت برای حاکم زمان [4] و مهمتر از همه، جریان رؤیای صادقه و اطاعت از فرمان الهی در قربان گاه اسماعیل (ع). [5] حضرت ابراهیم در همه­ی این آزمون­ها پیروز و سربلند بیرون آمد و نتیجه به مدال دوستی خاص با پروردگار نائل شد و با این تاج افتخار، به مقام امامت و ولایت رسید، در حالی که پیش از آن فقط پیامبر بود.

 

درسهایی از ابراهیم علیه السلام

حضرت ابراهیم در کوران آزمایشهای الهی چنان آبدیده شد که قرآن کریم او را به تنهایی یک امّت می شمرد و می فرماید او الگو و اسوه همه است. بنابراین بر هر مسلمانی لازم است زندگی پر از درس های توحیدی آن حضرت را مورد مطالعه قرار دهد و از آن درس بگیرد. اساسا یکی از دلایل امتحانات انبیاء به این جهت  بود که برای همگان الگو گردند. به همین دلیل بسیاری از مناسک حج مانند سعی صفا و مروه، رمی جمرات، طواف ، وقوف در مشعر و منِی خاطرات آن پیامبر بزرگ خدا را برای زائران بیت الله الحرام تداعی می کند تا درسهای توحیدی آن معلم توحید و اخلاص در این سفر عبادی و معنوی بهترین ارمغان سفر حاجیان خانه ی خدا گردد. از اینجا معلوم می شود که اگر کسی به خدایش توکل کند و رضایت او را جلب نماید و تسلیم فرمان او گردد و در هر کاری اخلاص داشته باشد دوست و خلیل خدا خواهد شد و زندگی مومنانه را در این دنیا سپری خواهد کرد و با دلی آرام به دارالقرار و دارالسلام که مقصد و غرض آفرینش آدمیان است نائل خواهد شد و رستگاری ابدی را برای خود رقم خواهد زد.

 

عید قربان در حقیقت درس مرور از طبیعت و گذر از تعلقات نفسانی است که  موحدان و معتقدان باید آنرا بیاموزند. زیرا اگر آدمی بخواهد به حقیقت توحید راه یابد و مخلصانه در آن مسیر قدم گذارد لازمه اش آن است که هر نوع علاقه درونی خود را در مسیر توحید قرار دهد و نباید در برابر حق تعالی، محبوب مستقلی را در دل و قلب خود قرار دهد و برای رسیدن به این مقصد باید هجرت الی الله داشته باشد تا خود را در محضر محبوب خود یعنی خدای تبارک و تعالی مشاهده نماید.

عید قربان، عید سالکان الی الله است که پس از مراقبتی مستمر و محاسبه روزانه بندگان پاک خدا احساس قرب و نزدیکی بیشتر نزد خدایشان را می نمایند و از نتائج آن برای پاک زیستن بهره می جویند و به وظیفه بندگی خود عمل می نمایند.

 

برگزاری مراسم معنوی دعای عرفه

خاطر نشان می شود مراسم قرائت دعای روح بخش و پرفيض حضرت ابا عبدالله الحسين عليه السلام در روز عرفه نیز همنوا با زائران بيت الله الحرام بعد ازظهر روز سه شنبه  15 اکتبر 2013 با حضور مسلمانان و مشتاقان اهل بيت عصمت و طهارت (ع) از ملیتهای مختلف در فضای روحانی و معنوی صحن مسجد امام علی (ع) هامبورگ برگزار گرديد

در اين آئين عرفانی كه با قرائت دعای عرفه توسط امام و مدیر مرکز اسلامی هامبورگ، حضرت حجت الاسلام والمسلمین دکتر رمضانی برگزار شد ؛ مؤمنان خداجوی با دل‌های شكسته به ياد مولايشان امام حسين (ع) كه اين مناجات عاشقانه را در فضايی معنوی و با دلی پرسوز و چشمانی اشكبار قرائت كرده بودند ، با زمزمه « هو للدّعوات سامعٌ و للكربات دافعٌ» به درگاه حضرت دوست دست نيايش دراز كرده و از او ‌خواستند گرفتاری‏هايشان را رفع كند و با نوای « اللّهم انّی ارغب اليك و اشهد بالرّبوبیّة لك» بر ربوبيت پروردگار و بازگشت به سوی او گواهی داده و با دیدگانی اشکبار اين دعای پرفيض را زمزمه كردند.

شایان ذکر است ، این مراسم روحانی با اقامه نماز جماعت مغرب و عشاء و پذیرایی افطار پایان یافت.

[1]  صافات 101-102

[2]  ابراهیم / عربی

[3]  صافات از آیه 7 به بعد

[4]  بقره / 258

[5]  صافات / آیه 102 به بعد

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha