پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ |۱۰ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 12, 2024

‌ برنامه‌ریزی دقیق، منظم بودن، انصاف در رفتار، عدم افراط و تفریط، افزایش دانش و مهارت، صداقت، تواضع و ... از جمله ویژگی‌های یک مدیر مطلوب است.

به گزارش خبرگزاری حوزه، عباس علم‌الهدی، مدير دفتر برنامه ريزي و نظارت حوزه هاي علميه، عصر امروز در اجلاس مدیران مدارس علمیه کشور به تشريح ويژگي هاي مديريت مطلوب پرداخت.

وی، مدیریت را بسیج منابع انسانی و غیر انسانی برای رسیدن به هدفی واحد معرفی کرد و ابراز داشت: مدیریت از دو بخش تشکیل شده است که بروکراسی یا دیوان‌سالاری و قسمت ارگانیک، بخش‌های آن را تشکیل می‌دهند.

مدیر دفتر برنامه‌ریزی درباره ویژگی‌های بخش بروکراسی در مدیریت، اظهار داشت: از ویژگی‌های اين بخش می‌توان به حکومت قانون به جای انسان‌محوری، عدم انعطاف‌پذیری، توجه به تخصص افراد و ساختار عمودی آن اشاره کرد.

وی در ادامه به ویژگی‌های بخش ارگانیک مدیریت پرداخت و خاطرنشان کرد: از ویژگی‌های بخش ارگانیک مدیریت نیز می‌توان به محوریت انسان در اداره امور، اهمیت به روابط انسان، تماس با اطراف، رفتار بر اساس تعقل و اعتماد کارمندان، استقبال از نوآوری‌ها و ساختار افقی آن اشاره کرد.

علم‌الهدی با اشاره به اصول کلی مدیریت، ادامه داد: برنامه‌ریزی، سازما‌دهی، هماهنگی و اجرا، کنترل و ارزیابی، هدایت و راهبری در سطح کلان از اصول کلی مدیریت محسوب می‌شود و نیاز است که مدیران حوزوي به این امر اهتمام داشته باشند.

وی در پایان شاخص‌های مدیریت مطلوب و ایده‌آل را مورد بررسی قرار داد و یادآور شد: برنامه‌ریزی دقیق، منظم بودن، انصاف در رفتار، عدم افراط و تفریط، اعتماد به نفس، تفویض بعضی کارها به دیگران، افزایش دانش و مهارت، بهره‌گریی از تجارب ديگران، صداقت، تواضع و پرهیز از ظن و گمان را از مهمترين ویژگی‌های یک مدیر مطلوب است.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha