به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری حوزه، آیت الله سید محمد حسینی لواسانی، از علمای ایرانی الاصل مقیم عربستان بود که روز یکشنبه، سوم آذرماه دار فانی را وداع گفت و پیکر این عالم ربانی با حضور شیعیان به ویژه از شهرهای مدینه و جده تشییع شد.
* 61 سال دور از بستگان
مرحوم قریب به 61 سال به دور از بستگان خود که در عراق و ایران سکونت دارند، در شهر مدینه زندگی کرد و ترجیح داد که در کنار رسول خدا و عترت پاک ایشان زندگی کند.
طبق اطلاعاتی که توسط یکی از بستگان آن مرحوم در اختیار رسانههای شیعی عربستان قرار گرفته، سید لواسانی متولد نهم ذی الحجه سال 1343 قمری است.
ایشان تحصیلات علوم دینی را در شهر نجف اشرف آغاز کرد و از برجسته ترین اساتید ایشان در آن مرحله میتوان آیت الله سید علی بهشتی و آیت الله سید محمد باقر محلاتی را نام برد.
* حضور در حلقه درس بزرگان نجف
پس از آن در حلقه درس خارج علمای بزرگ حوزه نجف، همچون آیت الله العظمی سید علی فانی(ره) و برخی شخصیتهای مشهور دیگر آن دوره مانند آیت الله العظمی سید ابوالقاسم خوئی(ره) شرکت کرد.
طبق گفته شخصیت های علمی نجف اشرف همچون سید محمد علی میلانی، آن مرحوم از شخصیت های علمی ممتاز و برخوردار از ویژگی نبوغ و ذکاوت در فقه و استنباط احکام شرعی بود.
آیت الله لواسانی شخصیتی متواضع و فروتن بود که همزمان به تحصیل علوم دینی، به امرار معاش و کار اشتغال داشت و یکی از تاجران بازار نجف نیز به شمار میآمد.
طبق برخی اسناد، مرحوم سید لواسانی از فقها و مجتهدان حوزه علمیه نجف است و از مرحوم آیت الله العظمی سید عبدالهادی شیرازی اجازه اجتهاد داشته است.
در ماه رجب سال 1373 قمری سید لواسانی تصمیم گرفت تا نجف اشرف را ترک کرده و از آنجا راهی مدینه شود، اما استاد ایشان آیت الله سید علی بهشتی با مهاجرت ایشان از نجف اشرف مخالفت نمود و به او فرمود که در نجف بمان که در اینجا جایگاه والایی خواهی داشت، اما مرحوم سید لواسانی بر تصمیم خود پافشاری کرد و در پاسخ سید بهشتی گفت: من به دنبال مجاهدت هستم و در همان ماه خود را به مدینه منوره رساند.
* خصوصیات اخلاقی و رفتاری آن مرحوم
مرحوم لواسانی در شهر مدینه، در خدمت تمام مسلمانان و زائران بود و علوم دینی را به تمام نزدیکان و دوستان خود در آن دوره آموزش میداد و حلقههای تدرس متعددی تشکیل داد و به الگو و نمونهای در تقوا، پرهیزگاری و فضیلت تبدیل شد؛ چرا که بسیار از شهرت فاصله میگرفت و نمونه زنده ای از نیکوکاری مخفیانه و به دور از رسانه و تبلیغات به شمار میرفت.
ایشان اسوه تواضع و فروتنی بود به گونه ای که تمام مردم مدینه ایشان را به این ویژگی میشناختند. ایشان به طور مستقیم صدقات را میان نیازمندان مدینه تقسیم میکرد و از این کار و هر کار نیکوی دیگری در طول شبانه روز خسته نمیشد و تمام اهالی کوچک و بزرگ مدینه این را میدانستند.
مرحوم سید علاوه بر اینکه در نجف اشرف به تجارت میپرداخت، در مدینه نیز به تجارت مواد غذایی پرداخت و از این راه امرار معاش میکرد.
پس از آن در سال 1378قمری سید برای ازدواج به نجف اشرف بازگشت و با دختری اهل فضل از یکی از خاندان اهل علم و معرفت آن دیار ازدواج کرد و پس از آن بار دیگر به همراه خانواده خود به مدینه بازگشت و در این شهر صاحب دو پسر به نام های سید محمد و سید احمد و هفت دختر شد.
در آن دوران برنامه آموزش و تدریس ایشان برای طبقات اجتماعی مختلف مردم مدینه ادامه داشت و شمار زیادی از مردم مدینه از علم و دانش ایشان بهره جستند که در این میان، میتوان به افرادی چون مرحوم استاد عباس حسن، استاد قاسم شاهر، دکتر فهد ابوالعصاری، شیخ علی نصار ابوالعصاری و بسیاری از شاگردان دیگر اشاره کرد.
مرحوم سید لواسانی از افراد مورد اعتماد مراجع نجف اشرف و قم بود و اجازات و وکالت های متعددی از مراجع بزرگ داشت که به نمونه هایی از آنها اشاره میشود:
1. آیت الله العظمی سید حسن السید حسین الطباطبایی القمی (قدس سره).
2. آیت الله سید علی الحسینی الاصفهانی (قدس سره)، که در وکالت نامه خود به مرحوم سید لواسانی این گونه مرقوم داشته بود که: تصرف در اموری برای ایشان جایز است که جز فقیه جامع الشرایط نمیتواند در آن امور تصرف کند. و این به خاطر جایگاه علمی والای آن مرحوم نزد مراجع بود.
3. آیت الله العظمی سید ابوالقاسم خوئی (قدس سره).
4. آیت الله العظمی سید علی حسینی سیستانی دام ظله.
در اولین هفته ماه ربیع الثانی سال 1431 قمری مرحوم سید به همراه همسر خود برای دیدن پسر بزرگ و دختران خود به شهر جده رفت و در نیمه همین ماه بود که همسر ایشان به جوار رحمت حق پیوست و در جده دفن شد و پس از آن مرحوم سید نزد خانواده خود در شهر جده باقی ماند و بارها برای زیارت قبر پیامبر(ص) و عترت پاک ایشان به مدینه سفر کرد؛ چرا که سید در طول حیات خود در شهر مدینه هر روز رسول اعظم(ص) و امامان معصوم(ص) بقیع را زیارت میکرد.
* ارتحال در بیستم محرم الحرام
سرانجام در صبحگاه بیستم محرم 1435 روح آیت الله سید محمد لواسانی دعوت حق را لبیک گفت و جهان اسلام، چراغی فروزان دیگر را در این جهان از دست داد. پیکر آن مرحوم در شهر جده تشییع و به خاک سپرده شد، زیرا به فرزندان خود وصیت کرده بود، در همان شهری که میمیرد به خاک سپرده شود و همچنین وصیت کرده بود که مراسم عزاداری ایشان ساده برگزار شود، به گونه ای که زحمتی بر دوش خانواده و مؤمنان قرار نگیرد.
و بدین ترتیب حتی در مرگ و مراسم دفن خود نیز طبق سیره نیکان و اولیای الهی رفتار کرد که همواره و در هر حال در راه خود به سوی خدای سبحان قرار دارند.