به گزارش خبرگزاری حوزه، مدیر اهل سنت بعثه مقام معظم رهبری در نشست بررسی وضعیت اهل سنت ایران و جهان که در مدرسه علمیه دارالشفاء برگزار شد، گفت: امروزه مذاهب کلامی اهل سنت، همچون اشاعره، معتزله و ماتریدیه شایع نیستند و بیشتر با مذاهب فقهی چهارگانه یعنی حنفی، شافعی، مالکی و حنبلی شناخته میشوند، با این توضیح که وهابیت به عنوان شعبهای از حنبلیها تلقی میشود.
حجتالاسلام والمسلمین علی اکبر عطاران طوسی با بیان این که در حال حاضر، اکثریت اهل سنت در جهان را حنفیها تشکیل می دهند گفت: در رتبههای بعدی، شافعیها و مالکیها قرار دارند. البته هریک از این مذاهب، مشربها و مسلکهای مختلف عرفانی خود را دارند.
* افراط گرایان در اقلیت قرار دارند
وی در ادامه بیان داشت: از حیث اعتدال و میانه روی، بیشتر اهل سنت جهان، وضعیت معتدل و میانه روی دارند و به اهل بیت علیهم السلام علاقمند بوده و ارادت دارند. به خصوص آنهایی که مسلک عرفانی دارند، علاقهمندی شان به اهل بیت(ع) بیشتر است. البته برخی گروههای افراطی نیز مشاهده می شود، اما نسبت به اهل سنت جهان، در اقلیت قرار دارند.
در کشورهای آسیای میانه، معمولا حنفی مذهب و دارای اعتدالند، اما در منطقه چچن شاهد تندروی هایی هستیم.
مدیر اهل سنت بعثه مقام معظم رهبری گفت: در پاکستان غالبا حنفی مذهباند و به شاخه دیوبندیها و بریلویها تقسیم میشوند. بریلوی ها حلقه ذکر دارند و اهل عرفان اند و مقابر و ضریح هایی برای بزرگان خود دارند و احترام میگذارند. اکثریت اهل سنت در پاکستان برخلاف آنچه که شاید معروف باشد، بریلوی ها هستند . اکثر مدارس دینی در این کشور متعلق به بریلوی هاست. دیوبندی ها متعصب ترند و بعضا دارای افراط گری هستند و سپاه صحابه نیز جزو دیوبندیها هستند. آنها علاوه بر شیعیان، به بریلوی ها هم حمله می کنند.
وی ادامه داد: در جنوب عراق، اهل سنت بسیار کم هستند. در شمال عراق که کردها هستند، شافعیاند. در ترکیه نیز غالبا شافعی و بعضا حنفیها هستند ولی اعتدال بسیار زیادی دارند و برخورد جدی مذهبی نداشته ایم. در سوریه هم بیشتر حنفی مذهب و بعضاً شافعی داریم. در جنوب شرق آسیا غالبا شافعی هستند. در منطقه بالکان نیز مرکزیت مجموعه ای از عرفانهای اهل سنت را داریم؛ اینها افرادی هستند که علاقهمندی بیشتری به اهل بیت(ع) دارند و نام پنج تن در خانه هایشان وجود دارد و اهل توسل هستند.
* اهل سنت ایران ارادتمند اهل بیت(ع) و علاقهمند به نظام هستند
حجتالاسلام والمسلمین عطاران در خصوص اهل سنت ایران گفت: در داخل ایران: اکثر اهل سنت حنفی هستند و در مرحله بعد، شافعی ها قرار دارند. جمعیت بسیار کمی حنبلی در جنوب کشور داریم، اما حنبلیهایی هستند که بسیار علاقهمند به اهل بیت(ع) و همراه با نظام و انقلاب و ضد وهابیگری هستند. در ایران تقریبا مالکی نداریم.
وی بیان داشت: اهل سنت ترکمن صحرا، حنفی هستند و دو رویکرد و مسلک دارند: 1- عرفانیها: اهل ذکر و دعا و توسل هستند و با وهابیها اختلاف نظر جدی دارند و اکثر قریب به اتفاق ترکمن ها را تشکیل میدهند.
2-شریعتیها: تعدادشان کمتر است. تدینشان به مسایل مذهبی بیشتر است و اهل ذکر نیستند. اما هر دو گروه عرفانی ها و شریعتی ها اعم از مردم و علمای شان با نظام و انقلاب رابطه خوبی دارند.
وی در ادامه ابراز داشت: در استان های خراسان، اهل سنت بیشتر در خراسانهای شمالی و جنوبی حضور دارند. در خراسان شمالی، همه حنفی هستند و سبک حوزه های علمیه و فعالیتهای شان به ترکمن های عرفانی گرایش دارد. اما در خراسان جنوبی بیشتر به حنفی های سیستان و بلوچستان گرایش دارند.
* قبل از گروهک ریگی، شرارت مذهبی نداشتیم
مدیر اهل سنت بعثه مقام معظم رهبری با بیان این که قبل از فعالیت گروهک ریگی، هیچگونه درگیری و شرارت مذهبی در سیستان و بلوچستان نداشتیم، گفت: در گذشته شرارتها بیشتر جنبه قومیتی و قبیله ای داشت، اما در سالهای اخیر تلاش های گسترده ای شده تا از زاویه مذهبی درگیری هایی را ایجاد کنند که همگان باید هوشیار باشیم.
وی گفت: اهل سنت قبل از انقلاب امکان تبلیغات مذهبی نداشتند، اما بعد از انقلاب از آن جهت که انقلاب ما، یک انقلاب دینی بود، فضا باز شد و آنها هم استفاده کردند و این از افتخارات نظام جمهوری اسلامی است که شرایط غیرتبعیض آمیز را فراهم کرده است.
* شیوخ اهل سنت می گویند: ما را از دست وهابیت نجات دهید
حجت الاسلام والمسلمین عطاران با تاکید بر این که، اکثریت اهل سنت جهان، با دیدگاه های افراط گرایان تکفیری مخالفند گفت: بسیاری از شیوخ و اهل سنت در نقاط مختلف به ما میگویند که ما را از دست وهابی ها نجات دهید. بسیاری از اهل سنت ایران در خانواده هایشان نام اهل بیت(ع) را برای فرزندان خود انتخاب می کنند.
وی خاطر نشان کرد: همان طور که حضرت امام(ره) و رهبر معظم انقلاب تاکید کرده اند، ما همواره نیازمند وحدت اسلامی هستیم تا شاهد جامعه ای آرام باشیم و منویات امام(ره) و رهبری را در این زمینه دنبال کنیم.