پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ |۱۰ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 12, 2024

سفير ايران در واتيكان گفت:‌شیعه و کاتولیک باید مبانی مشترک ایمانی همدیگر را بهتر بشناسند چه اینکه بسیاری از فاصله ها ناشی از نا آشنایی و فقدان شناخت یکدیگر است.امروز پدیده افراط گرایی و تروریسم دشمن مشترک ماست.

به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري حوزه‏‌ حجت الاسلام و المسلمین ربانی ،سفیر جهوری اسلامی ایران در واتیکان در مصاحبه با خبرگزاری کاتولیک بین المللی - موسوم به  زنیت(ZENIT) به پرسش هاي خبرنگار اين خبرگزاري پاسخ داد. اين رسانه كاتوليك كه ترجيح داده‏ نخست سوالهاي سياسي و سپس مذهبي را مطرح كند‏ در اين مصاحبه به موضوعات مختلف همچون توافق هسته اي اخير بين ايران و كشورهاي ٥+١‏ و تاثيرگذاري تحريمها در ايران و همچنين مباحث مربوط به روابط اسلام و مسيحيت پرداخته است.

ترجمه فارسي اين مصاحبه كه از سوي سفارت ايران در واتيكان در اختيار خبرگزاري حوزه قرار گرفته‏ تقديم خوانندگان ارجمند مي شود:

1-  جناب آقای روحانی رییس جمهور گفت"تهدیدها هیچ ثمری ندارد؟و موافقتنامه هسته ای تاریخی را امضا کرد.نظر شما در این باره چیست؟می توانید درباره محتوای آن به ما توضیح بدهید؟

ما در آستانه سال نو مسیحی هستیم ایام کریسمس مصادف با میلاد مسیح است و امیدوارم سال آینده سال امنیت و آرامش برای همه مردم جهان باشد.

همان گونه که مطلعید ایران رسما عضو  معاهده منع گسترش سلاح هسته ای ( ان پی تی ) است و ذاتا حق دارد از از انرژی هسته ای به شکل  صلح آمیز استفاده کند. معاهده هسته ای هیچ گونه محدودیتی برای چرخه سوخت و غنی سازی ایجاد نکرده است. در حال حاضر 40 کشور عضو این پیمان این  هستند که  طبق مقررات و تحت نظارت آژانس در زمینه غنی سازی فعالیت دارند.
اصولا  غنی سازی در زمینه بهره برداری  صلح آمیز  و در چارچوب مقررات و  بر اساس ماده 4 این پیمان، حق مسلم  هر کشوری است.

آنچه که در توافق ژنو بین ایران و 1+5 امضاء شد پذیرش چنین حقی بودکه بعد از ده سال مذاکره سرانجام  شش قدرت برتر جهان در گفتار و رفتار پذیرفتند و امضاء کردند که ایران حق استفاده از انرژی هسته ای صلح آمیز با غنی سازی 5 درصد را دارد. این پذیرش، به لحاظ سیاسی برای ایران  اهمیت بالایی دارد. دلیل عصبانیت جنگ طلبان از توافق ژنو  این است که با این توافق گفتگو بر تشنج و صلح بر جنگ پیروز شد.

غنی سازی 5 درصد در خاک ایران ادامه می یابد.

با انعقاد توافق جامع و نهایی پس از دوره شش ماهه همه تحریمهای سازمان ملل و تحریمهای یکجانبه امریکا و غرب از کشورمان برداشته خواهد  شد. امیدواریم غرب از فرصت 6 ماهه به خوبی استفاده کرده و اعتماد ملت ایران را جلب نماید.

تجربه مذاکرات ژنو نشان داد که تنها راه رفتار با ملت بزرگ ایران احترام متقابل از راه تکریم است و نه از راه تحریم.

 

2-تحریمهایی که بر کشور شما تحمیل گردیده ،چه زیانهایی را بر مردم وارد آورده است؟به عنوان نتیجه موافقتنامه 24 نوامبر، پیش بینی شما در این باره که تا چه اندازه تحریمها،کاهش می یابند،چیست؟

باید عرض کنم  تحریمهای ظالمانه  اگرچه زیانبار بود اما منافعی هم برای ما داشت اولین منفعت این بود که  پیوند مردم با حکومت روز به روز مستحکم تر شد  دوم اینکه باعث انسجام و غرور ملی مردم شد. البته غربیها که مدعی حقوق بشر هستند با این تحریمها مشکلات زیادی برای مردم ما ایجاد کردند. به عنوان نمونه بیماران مبتلا به بیماریهای خاص به دلیل کمبود دارو های خاص دچار آسیب جدی شدند.

 اما مردم بزرگ ایران با وجود این تحریمهای ظالمانه و نامشروع  در دفاع از حق خود ایستادگی زیادی کردند البته  در این راه دانشمندان جوانی را که امید آینده کشور بودند،به وسیله مزدوران رژیمهای دشمن ترور شدند. از دست دادند ملت ایران با ایستادگی به راه خود ادامه داد. که در انتخابات اخیر ریاست جمهوری شاهد رشد مشارکت مردم بودیم.

.بی تردید با اجرای این توافق نامه، تحریمها برداشته خواهد شد بخشی از تحریمهای بانکی شکسته خواهد شد.و با انتقال داراییها و  پول نفت تسهیل مشکلات ما رفع خواهد شد

پیش بینی ما در کاهش اندازه تحریمها توسط آمریکا و 6 قدرت جهانی این است که در سایه اعتماد متقابل و تعامل با یکدیگر به یک  توافق جامع و نهایی برسیم و این  دوره شش ماهه فرصت خوبی برای حل مشکلات خواهد بود.

 

3-به چه شیوه ای مقر مقدس و پاپ فرانسیس،می توانند به این فرایند صلح –هسته ای – کمک کنند؟

مقر مقدس به رهبری عالیجناب پاپ فرانسیس و به  عنوان یک  نظام دینی که کلیسای جهانی کاتولیک را رهبری می کند، می توانند با ساز و کاری مشترک برای طراحی دیپلماسی صلح  ارایه نمایند. تبیین مفاهیم عدالت و صلح و توسعه در چارچوب گفتمان دینی با موضوع عدالت و پیشرفت  که به شکل ویژه در رهنمودهای حضرت آیت الله خامنه ای رهبر جمهوري اسلامي ایران و  عالیجناب پاپ فرانسیس،رهبر مسیحیان کاتولیک جهان، همواره مورد تاکید قرار گرفته است،  می تواند روشنگر راه ما در جهت رسیدن به ساز وکاری از همکاری مشترک تحت عنوان دیپلماسی دینی چند جانبه  باشد.

نخست وزیر واتیکان، اسقف اعظم پارولین پیرامون مفهوم دیپلماسی حقیقت گرا که ملهم از آموزه های ادیان توحیدی می باشد، می گوید: "دیپلماسی به معنای راستین آن، بازنگه داشتن چشم انداز امید است؛ یعنی امید به صلح، امید به عدالت و  امید به توسعه."

به نظر اینجانب ،این نحوه نگرش به دیپلماسی بایستی  در جهان امروز ترویج شود؛ زیرا جهان کنونی در شرایط بسیار بغرنجی به سر می برد که برون رفت از آن  محتاج بهره گرفتن از دیپلماسی امید و تدبیر است؛ این دیپلماسی در بیان و برنامه جناب آقای دکتر روحانی،رییس جمهوری اسلامی ایران به روشنی تبیین شده است.

 

4-وضعیت مسیحیان در ایران چگونه است؟ چه حقوقی به آنان اعطا شده است؟ و ورای وجه حقوقی آن،مناسبات مسیحیان با جمعیت مسلمان چگونه است؟

باید بگویم سابقه همزیستی مسالمت آمیز و دوستی میان هم میهنان مسیحی ما با جامعه مسلمان ایران روشن و نمونه خوبی در منطقه خاورمیانه است. تاریخ  مناسبات دوجانبه مقر مقدس با دربار ایران بسیار تاریخی و  از سابقه مناسبات رسمی دیپلماتیک  کنونی دیرینه تر است. تاریخ این تعامل  به سده سیزهم میلادی بازمی گردد و استمرار  آن با حضور فعال طریقه های کاتولیک کارملیتان و دومنیکنها و  تعامل سیاسی و دیپلماتیک باز می گردد.البته تاکید بر رفتار نیک با اهل کتاب و عموم اقلیتهای دینی، جزو اصول اخلاقی و آموزه های دینی ماست. در سنت پیامبر و امامان معصوم شیعه ما بارز بوده است. این سنت حسنه در نظام جمهوری اسلامی ایران- از طریق تضمین حقوق اساسی  و مدنی اقلیتها در قانون اساسی و حضور نمایندگان آنان در پارلمان – و زندگی با نشاط اجتماعی و فرهنگی شهروندان مسیحی همراه با  شهروندان ایرانی مسلمان تثبیت شده و استمرار یافته است در پیش نویس جدید حقوق شهروندی که از برنامه های رییس جمهور محترم است مورد توجه قرار گرفته است.

 

5-نشستهای  دوجانبه با هدف ترویج گفتگوی بین الادیان  میان ایران و مقر مقدس هر دو سال یکبار برگزار می شود؛اخیرا سفیر جدید واتیکان لئو بکاردی با رییس جمهور روحانی ملاقات کرد؛چه موضوعات مشترکی مطرح شد؟

بر این تاکید شد که امروز بیش از هر زمان دیگری گفتگوی اسلام و مسیحیت اهمیت و ضرورت دارد. شیعه و کاتولیک باید بیشتر همدیگر  درک کنند و مبانی مشترک ایمانی  همدیگر را بهتر بشناسند چه اینکه بسیاری از فاصله ها ناشی از  نا آشنایی و فقدان شناخت یکدیگر است.امروز پدیده افراط گرایی و تروریسم دشمن مشترک ما ست.

کمک به صلح  و عدالت و  مبارزه با پدیده فقر در جهان فارغ از دین و ملیت مردم هدف مشترک ماست می توانیم حول اهداف مشترک ابتکارات و اقدامات پسندیده ای را طراحی و اجرا کنیم.و این خواست رهبران دو کشور است که در تحقق آن بایستی کوشا باشند.

 

6-به نظر جناب عالی سوء تفاهم های اصلی که بعضا بر تعامل جهان اسلام و مسیحیت سایه می افکند چیست؟

    ما معتقدیم همه انبیاء الهی با محور توحید دارای یک هدف مشترک بودند و اگر همه انبیاء الهی در یک جا جمع شوند هیچگونه اختلافی با یکدیگر نخواهند داشت. متاسفانه مانع اصلی در این تعامل پیشداوریهای نادرستی است که در ذهن شمار قابل توجهی از پیروان ادیان الهی نسبت به یکدیگر وجود دارد و اگر به ریشه این قضاوتهای عمیق و دقیق بنگریم به عملکرد و سابقه اقدامات تاریخی که  حکام گذشته چه مسلمان و چه مسیحی هر یک نسبت به یکدیگر و در حق ملل یکدیگر روا داشته اند، بازمی گردد. این رویدادهای تلخ که متاسفانه  به ظاهر رنگ مذهبی و دینی داشته است. بدین شکل که انگیزه این حوادث تلخ، به غلط  آموزه های دینی تلقی شده و لذا این برداشتهای نادرست مایه اختلاف برخی پیروان دو دین شده است 

به عنوان یک دیپلمات و کارشناس دینی  معتقدم  که رهبران دینی جهان نقش اساسی می توانند  در تحقق صلح و رفع تبعیض نژادی و آپارتاید ایفا کنند همان گونه که  نلسون ماندلا رهبر بزرگ و فقید  افریقای جنوبی ،چنین  رسالتی را به نیکی انجام داد و توانست صلح را در افریقای جنوبی مستقر کند و تبعیض نژادی را ریشه کن نماید.

دعوت همه ادیان توحیدی تخلق به  اخلاق عالی است که از  سر ایمان به خداوند مهربان و بخشنده در رفتار و گفتار انسان در جامعه نمودار شود و ملکه زندگی او گردد.

 

    7-چالشهایی که اسلام و مسیحیت مشترکا می توانند با آن مقابله کنند کدامند؟

فهرست بلندی را می توان برشمرد؛اما مهمترین آنها همانطور که اشاره کردم ؛تشریک مساعی رهبران ادیان اسلام و مسیحیت  برای ترویج فرهنگ گفتگو و صلح به جای خشونت و جنگ در دنیای امروز است.  پیشنهاد میکنم  جمهوری اسلامی ایران و مقر مقدس در مسیر ائتلاف  جهانی رهبران ادیان برای صلح به عنوان یک ابتکار مشترک ، چارچوب همکاری را تعریف و به اجرا بگذارند.به عنوان مثال نشست نهم دیالوگ مقر مقدس با ایران در تهران 2014 می تواند نخستین گام در این جهت باشد و دستور کار خود را با توجه به ضرورت تقویت ائتلاف جهانی برای صلح ،در تکمیل نشست 8، که دستور کار آن عدالت بود؛موضوع  صلح جهانی  از منظر اسلام و مسیحیت را در  دستور کار خود قرار دهد.

ایران می تواند از ظرفیت سیاسی خود به عنوان رییس جنبش عدم تعهد در جهت تاسیس نهادی درون این جنبش که ملل عضو آن اکثریت جهانی نمایندگان  دو دین بزرگ اسلام و مسیحیت کاتولیک  اند، استفاده کند و در این مسیر از همکاری سازنده  مقر مقدس استقبال می کند.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha