اشاره؛
بی شک یکی از برکات و دستاوردهای انکارناپذیر حاصل از پیروزی انقلاب اسلامی، فراهم سازی بستر لازم برای فعالیت بهتر و بیشتر حوزه های علمیه و روحانیت در عرصه های گوناگون به ویژه در وادی تبلیغ راست.
به بهانه برگزاری همایش و برپایی نمایشگاه توانمندی های معاونت تبلیغ وآموزش های کاربردی حوزه های علمیه آن هم در روزهای میانی دهه فجر، خبرنگار خبرگزاری حوزه به سراغ تنی چند از مبلغین گمنام، اما مخلص و تلاش گر حوزوی رفته و نظرات آن ها را در خصوص تحولات تبلیغی حوزه، همچنین ضرورت های امروزین فعالیت مبلغان جویا شده که چکیده ای از مهم ترین نظرات آنان در ادامه می آید؛
لزوم روزآمدن شدن آموزش های تبلیغی
حجت الاسلام سید مرتضی هاشمی که بیش از 20 سال در عرصه تبلیغ دین مشغول به فعالیت است، سخنان خود را چنین آغاز کرد: خوشبختانه در سالهای اخیر ، از سوی معاونت تبلیغ ، آموزش های کاربردی خوبی به مبلغان داده شده اما با این وجود تنوع نیازها، به ویژه نوع مواجهه با مخاطبان جوان می طلبد که هر چه بیشتر این آموزش ها روزآمد و متنوع باشد.
از تامین معاش مبلغین غافل نشویم!
وی همچنین بر لزوم تامین مالی و معیشتی مبلغین در راستای انجام بهتر وظایف محوله تاکید کرد و گفت: البته ناگفته پیداست که طلاب و فضلای حوزه ، همواره زی طلبگی را سرلوحه زندگی خود قرار داده و می دهند، اما به هر صورت باید حداقل های زندگی برای آنان و به ویژه خانواده هایشان را فراهم کرد تا بهتر و با خیال آسوده تر بتوانند در عرصه تبلیغ موفق باشند.
از تشریفات و پیچیدگی های اداری بکاهیم
حجت الاسلام و المسلمین حیدر اسدی، از مبلغین پیشکسوت و با سابقه حوزه نیز خواستار پرهیز از تشریفات زاید اداری در امر اعزام مبلغ و تسهیل هر چه بیشتر این مهم شد و افزود: در حال حاضر برخی از طلاب و فضلای خوب و جوان حوزوی هستند که به شدت علاقه مند به حضور در فعالیت های تبلیغی هستند، اما شرایط کنونی چندان به آن ها اجازه نمی دهد که باید از توان این گونه افراد در عرصه های کوتاه مدت و یا پاره وقت تبلیغی همچون مدارس آموزش و پرورش نهایت استفاده را بُرد.
طرح سفیران هدایت و هجرت بلند مدت، موفق بوده است
وی همچنین با بیان این که طرح هایی چون سفیران هدایت و نیز اعزام مبلغین هجرت بلند مدت از جمله کارهای ارزشمند معاونت تبلیغ حوزه به شمار می رود، ابراز داشت: امروز حوزه با سلاح تبلیغ است که می تواند به مقابله با بسیاری از آسیب های اجتماعی و فرهنگی و تهاجم نرم دشمنان برود و از سویی به شبهات موجود به خوبی پاسخگو باشد.
شیوه های نوین و کارآمد؛ لازمه تبلیغ موفق
حجت الاسلام محبی، از جمله فضلای جوانی است که کمتر از پنج سال در وادی تبلیغ دین و معارف الهی به صورت خاص قدم گذاشته است. وی با بیان این نکته که یکی از رسالت های ویژه حوزه های علمیه که امام و رهبری و مراجع بزرگوار نیز بر آن تاکید خاص داشته و دارند، ناظر به اهتمام به تبلیغ به شیوه های کارآمد و مدرن است ، خاطرنشان کرد: اگر ما بخواهیم صرفاً با همان رویکرد قدیم به تبلیغ بپردازیم و به اقتضائات جدید زمانه بی توجه باشیم، قطعاً نمی توانیم به همه اهداف مورد نظرمان دست یابیم.
وی ادامه داد: در همین رابطه به نظر بنده ، توسعه و ترويج نرم افزارهاي ديني در عرصه هاي مختلف، یکی از مهم ترین مواردی است که مسئولان تبلیغ باید بیش از پیش به آن توجه وعنایت داشته باشند.
لزوم ورود به عرصه های مجازی
این مبلغ جوان حوزوی اضافه کرد: امروز عرصه های تبلیغ همچون گذشته منحصر به ابزارها و عوامل سنتی نیست هر چند کسی نمی تواند منکر آن ها شود اما باید به عرصه های جدیدتر همچون فضای مجازی و رسانه ای نیز توجه داشت و از این ظرفیت عظیم و بکر غافل نشد.
نهادها و دستگاه ها، حوزه را یاری دهند
حجت الاسلام و المسلمین سید علی موسوی نیز با اشاره به این که در حال حاضر وهابیت برای تبلیغ اندیشه باطل خوددر جهان اسلام به شدت تبلیغ کرده و از همه امکانات مادی و رسانه ای بهره می برد، تصریح کرد: با این وجود متاسفانه ما برای تبلیغ اندیشه و مکتب به حق و انسان ساز خود با مشکلات و مضیقه های فراوانی روبرو هستیم، ولذا برای حل آن ها باید دولت ونهادهای نظام به یاری حوزه های علمیه در امر بشتابند.
رهنمودی طلایی از رهبر حکیم انقلاب
وی همچنین به برکات حضور مستمر روحانیون مبلغ در بلاد مختلف کشور اشاره کرد و افزود: مقام معظم رهبری در یکی از دیدارهایی که با روحانیون و مبلغین داشتند رهنمودی داشتند به این مضمون که هر جا قرا رگرفته اید ،همان جا را مرکز دنیا بدانید؛ این توصیه معظم له در واقع اشاره به این حقیقت است که هیچ روحانی و مبلغی نباید فکر کند که مثلا در یک مدرسه ابتدایی و یا در یک هیئت مذهبی کوچک کار می کند بلکه مهم آن است که در بیان معارف اهل بیت(ع) به وظیفه خود با اخلاص عمل کند .
تقدیر از اقدامات تحول گرایانه معاونت تبلیغ
حجت الاسلام موسوی در بخش دیگری از سخنان خود ضمن تقدیر از خدمات و فعالیت های معاونت تبلیغ حوزه در سال های اخیر، اظهار داشت: به لطف الهی در حال حاضر بستر فعالیت تبلیغی بسیار خوبی برای روحانیون مبلغین فراهم شده که یکی از نشانه های آن را می توان احساس نیاز مردم در بسیاری از مناطق کشور به وجود مبلغ دانست.
لازمه موفقیت در تبلیغ چهره به چهره
رضا محمدی، طلبه پایه نهم حوزه است که در کنار اهتمام به تحصیل در ایامی چون ماه محرم و رمضان نیز به سفرهای تبلیغی می رود. وی بر لزوم نهادينهكردن امر تبليغ در بين كليه طلاب، روحانيون، به خصوص شاغلين در بدنه نظام تاکید کرد و افزود: برای این که مبلغین ما بتوانند در سطوح مختلف جامعه به ویژه در زمینه تبلیغ چهره به چهره موفق باشند،ارائه آموزشهاي كاربردي به نيروهاي حوزوي یکی از الزامات است که البته قدم های خوبی در این رابطه برداشته شده اما ما نیاز به کارها و تلاش های بیشتری در این باره داریم.
وی یادآور شد: امروز نه فقط در داخل کشور که در جهان اسلام، احساس نیاز وعطش نسبت به معارف شیعی وجود دارد و طبعاً صالح ترین افراد برای پاسخگویی به این نیاز روحانیون هستند که باید با ابزارهای نوین و تاثیرگذار تبلیغی ، عطش انسان ها را به این معارف برطرف سازند.
اخلاق حسنه؛ لازمه تاثیرگذاری تبلیغ
محمدی همچنین با تاکید بر این که تبلیغ باید منطقی و عقلانی و با در نظر گرفتن اخلاق حسنه باشد، گفت: امروز بدنه نظام اسلامی و نهادها و دستگاه های مختلف به حضور و فعالیت مبلغین آگاه و مبتکر و خوش اخلاق بسیار نیاز دارند و معاونت تبلیغ همچون گذشته باید در اندیشه تربیت و معرفی چنین مبلغینی باشد.
نشر معارف قرآن در اولویت های تبلیغی باشد
حجت الاسلام قاسم عزیزی، از جمله روحانیونی است که ضمن فعالیت در امر تبلیغ، در عرصه قرآن آموزی نیز بسیار فعال و کوشاست. وی محور قراردادن نشر معارف قرآن و اهل بيت (ع) در كليه شئون تبليغی حوزه را خواستار شد و گفت: به تعبیر حاج آقا قرائتی ما هر گاه که در تبلیغ دین، کلام وحی را در درجه اول اهمیت قرار دادیم، کارمان برکت صدچندانی پیدا کرده و امروز هم باید این رویکرد را دنبال کنیم.
وی همچنین بیان داشت: بزرگان و علما به ما یاد داده اند در هر کاری که در آن معنویت و اخلاص برای خدا باشد، موفق خواهد بود.
لزوم تداوم دوره های آموزشی با اصلاح نقاط ضعف
این حافظ قرآن و مبلغ موفق در ادامه گفت: برگزاری دوره های آموزشی روش تبلیغ و فن خطابه چند سالی است که در حوزه و مدارس علمیه باب شده و امر بسیار مبارکی است که امیدواریم در آینده نیز با قوت تمام و رفع نقاط ضعف احتمالی تداوم یابد.
جذابیت های مشروع تبلیغی برای هدایت نسل جوان
حجت الاسلام و المسلمین صادق حسنی نسب از دیگر مبلغین باسابقه حوزه، به نکته قابل توجهی اشاره کرد و اظهار داشت: یکی از اموری که متاسفانه در گذشته کمتر به آن توجه می شد اولويت دادن به كودكان، نوجوانان و جوانان در امر تبلیغ است که در این رابطه باید از جذابیت های مشروع برای هدایت نسل جدید بهره برد.
یک آمار جالب و اهمیت تبلیغ چهره به چهره
وی همچنین با تاکید بر این نکته که امروز در دنیا تاثیرگذاری فوق العاده تبلیغ عملی و چهره به چهره کاملاً به اثبات رسیده است ،گفت: چندی پیش خبری می خواندم مبنی بر این که بیش از 80 درصد افراد بدحجاب مشکل اعتقادی ندارند بلکه آگاهی شرعی و دینی آن ها پایین است که در این رابطه رسالت مبلغین برای آگاهی بخشی دینی به مردم به ویژه نسل جوان بسیار سنگین و راهگشاست و تبلیغ چهره به چهره یکی از بهترین راهکارها در این راستاست
گزارش: سید محمد مهدی موسوی