پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ |۱۰ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 12, 2024
دکتر عراقچی

متأسفانه با موضوع هسته اي نگاهي ملي نشده بلكه برخي ديد دولتي داشته اند، در حالي كه اين دستاورد ثمره 10 سال مقاومت ملت به رهبري حضرت آيت الله العظمي خامنه اي (مدظله العالي) است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاري حوزه در مشهد، دكتر سيد عباس عراقچي صبح امروز در نشست سياسي با عنوان بررسي توافق ‍ژنو و آينده مذاكرات هسته اي در جمع روحانيون حوزه علمیه خراسان در مدرسه علميه عالي نواب درباره حفظ منافع و دستاوردهاي ملي ايران با توجه به اين توافق، ابرازداشت: اين توافق داراي سه بخش مقدمه، گام اول و گام دوم(نهايي) است.

*اصل؛ اراده و عزت ايران؛

وي با بيان اين كه گام اول، مجموعه انجام امور داوطلبانه براي ايجاد آرامش در مدت 6 ماه انجام مي شود و در گام آخر، مذاكرات نهايي به منظور مشخص شدن تكليف و موضع هسته اي، انجام خواهد شد، گفت: كلياتي براي گام نهايي در توافق ژنو نگاشته شده و جلسات اخير و نيز نشست هاي روزهاي پاياني اسفند ماه 92 براي رسيدن به راه حل‌هاي نهايي گام آخر است.

معاون وزير امور خارجه با بيان اين كه بايد براي ارزيابي و نتيجه گيري، هدف خود از ورود به عرصه هسته اي را مورد توجه قرار داد، اظهارداشت: جمهوري اسلامي ايران در 10 سال گذشته به دنبال تثبيت حق هسته اي خود بوده كه در اين مدت با شش كشور غربي بر سر غني سازي نزاعي سر گرفته بود و تحريم ها و قطعنامه هايي عليه ما صادر شد.

وي با اشاره به اين مطلب كه نزاع مذكور براي استقلال و عزت ايران بوده و غني سازي و سانتريفيوژ اصل اين امر نبوده است، گفت: استقلال، عزت، زير بار حرف زور نرفتن و ... اصول جمهوري اسلامي است و به همين جهت با وجود اهميت غني سازي، مقاومت اصلي به خاطر اين اصول بوده است.

عراقچي با بيان اين كه غربي ها مي خواستند اراده خود را تحميل كنند، ابرازداشت: ما نيز زير بار اين امر نرفتيم و خواستيم اراده خود را به آنان تحميل كنيم و در واقع درگيري براي جنگ اراده ها بوده است.

*غني سازي ادامه دارد؛

وي با تأكيد بر اين مطلب كه در گام اول، غني سازي ايران ادامه دارد، تصريح كرد: دركليات گام نهايي توافق نامه ژنو به اين مطلب كه غني سازي ادامه خواهد داشت، اشاره شده است.

عضو ارشد تیم مذاكرات هسته اي ايران با گروه 5+1 تصريح كرد: اگر اين نكته يعني ادامه غني سازي ايران در كليات نبود، گام اول هم اجرا نمي شد.

وي تإكيد كرد: غربي ها از خط قرمز و قعطنامه توقف فوري غني سازي گذشتند و ايران كه غني سازي را حق خود دانسته، كارش را ادامه داده و اين امر با نگاه به هدفي كه گفته شد، نشان دهنده پيروزي اراده ملت ايران است.

*ايران بمب هسته‌اي نمي سازد؛

عراقچي با اشاره به سخنان اوباما در جمع صهيونيست ها مبني بر اين كه نتوانسته در برابر غني سازي ايران مقابله كند ولي از ساختن بمب هسته اي ايران جلوگيري كرده است، تإكيد كرد: ساخت بمب هسته اي هدف ايران نيست و مشكل جمهوري اسلامي با رژيم صهيونيستي ربطي به اين امر ندارد.

وي با اشاره به اين كه آمريكا بعد از توافق ژنو فعاليت هاي مختلفي را انجام داده تا ثابت كند كه برد با آنها بوده، گفت: يكي از اين امور، ادعاي به رسميت نشناختن حق غني سازي ايران بوده است و با توجه به اين كه بين حق و اجراي حق تفاوت وجود دارد، بايد پاسخ داد كه دعوا بر سر حق نبوده بلكه براي اجراي آن اختلاف داشته ايم.

معاون وزير امور خارجه توضيح داد: حق غني سازي و استفاده از انرژي صلح آميز براي اعضاي «ان پي تي» لحاظ شده و برخي نيز اين حق را ذاتي مي دانند؛ اين حق براي ايران هم وجود دارد و در مذاكرات ژنو براي اجراي حق و معارضه نكردن و عدم ممانعت غربيها، توافق شده است.

وي تصريح كرد: آمريكا از ترفندهاي رسانه اي براي مشوش نمودن اذهان استفاده كرده است.

*تعهدات توافق گام نخست؛

اين مذاكره كننده ارشد ايران با گروه 5+1 با بيان اين كه در گام نخست توافق ژنو دو اتفاق روي داده است، گفت: اولين اتفاق اين بوده كه هر دو طرف برنامه هايشان را گسترش نمي دهند يعني ايران در جايي كه هست رشد بيشتري نمي دهد و آنها نيز در اين مدت 6 ماه، اقدامي عليه جمهوري اسلامي انجام نمي دهند.

وي دومين اتفاق را تعليق 20 درصدي غني سازي در مدت 6 ماه دانست و ابرازداشت: بر اين اساس، ايران بايد اين20 درصد را به سوخت تبديل يا درصد آن را كم كند.

او افزود: طرف غربي نيز تحريم هاي ايران را بيشتر نمي كند و ضمن اين توقف، بايد براي انجام مبادلات مواد غذايي، دارو و ... كانال بانكي ايجاد كند و تحريم هاي پتروشيمي، طلا، خودرو و ... را به طور كامل بردارد.

*گام نهايي، برد-برد است؛

وي با تأكيد بر اين كه بايد نسبت به اين توافق، نگاه كلاني داشت، گفت: رسيدن به راه حل برد-برد كه در گام نهايي انجام خواهد شد، به اين شكل است كه ايران در اين ماجرا موضعي برنده داشته و برنامه هسته اي و غني سازي خود را ادامه خواهد داد و تحريم ها نيز برداشته شود.

عراقچي افزود: ايران قرباني سلاح كشتار جمعي است و بر اساس فتواي رهبر معظم انقلاب (مدظله العالي) داشتن و استفاده از آن حرام است و به همين جهت جمهوري اسلامي به دنبال سلاح كشتار جمعي و همچنين بمب اتمي نيست.

وي ابرازداشت: غربي ها نگران اين هستند كه ايران به دنبال سلاح هسته اي برود و ما نيز به طرف غربي اين اطمينان را مي دهيم كه بمب اتمي نمي سازيم.

معاون وزر امور خارجه تصريح كرد: قرار نيست كه ايران به طرف مقابل امتيازي بدهد، بلكه اطمينان مي دهد كه به دنبال سلاح اتمي نيست و راه اطمينان هم اين است كه در برهه اي از زمان، نظارت ها بيشتر شود.

وي افزود: به اين مذاكرات اميدواريم و البته خوش بين نبودن مقام معظم رهبري (مدظله العالي) هم به خاطر عدم انجام تعهدات به واسطه كارشكني هاي رژيم صهيونيستي است؛ وزارت امور خارجه نيز وظيفه اي دارد كه بايد انجام دهد.

عراقچي تصريح كرد: غني سازي، استقلال، عزت، تثبيت حقوق و ... خواسته ايران است.

*مذاكرات تنها براي اختلافات هسته‌اي است؛

وي در ادامه به سؤال يكي از حاضرين درباره ابهامات توافق نامه ژنو اينگونه پاسخ داد كه بطور طبيعي هر سندي قابل تفسير است، ولي اين امر به نفس امر ايراد وارد نمي كند و دشمن نيز مطالب را به نفع خود تفسير مي كند و ما نيز به نفع خودمان اين تفسير را انجام مي دهيم.

اين مذاكره كننده ارشد جمهوري اسلامي با گروه 5+1 افزود: نبايد يادمان برود كه طرف مقابل هم تبليغات را به نفع خود هدايت مي كند.

وي با تأكيد بر اين امر كه ايران با آمريكا دوست و شريك نشده است، اظهارداشت: مذاكرات ژنو فقط درباره مسئله هسته اي است و در مورد حقوق بشر، نظام سلطه جهاني، زورگويي هاي غرب، رژيم صهيونيستي و ... مطلبي بيان نشده و آنها از ديدگاه دشمني خود سخن مي گويند و ما نيز به آنها پاسخ مي دهيم.

عراقچي در پاسخ به پرسشي درباره قطعنامه ها و غني سازي، گفت: در توافق نامه آمده كه به قطعنامه ها پرداخته مي‌شود؛ يعني غني سازي در آينده خواهد بود و قطعنامه كه براي آنها ملاك بود، با واژه در آينده خواهيم پرداخت و خواهيم رسيد، آمده است.

*براي سوخت 10 سال آينده رآكتور تهران ذخيره داريم؛

وي در پرسشي ديگر ابرازداشت: امتياز دادني در كار نيست و چيزي تعطيل نشده و 20 درصد تعليق نيز كاربرد فعلي ندارد زيرا تا 10 سال آينده براي رآكتور تهران سوخت مورد نياز، انبار شده است.

*بايد به مذاكرات نگاه ملي داشت؛

معاون وزير امور خارجه با بيان اين كه برخي از مطالب را نبايد افشا كرد، زيرا دشمن نامحرم محسوب مي شود،‌ اظهارداشت: رژيم صهيونيستي براي جلوگيري از توافق و تخريب مذاكرات فعاليت مي‌كرد و به همين جهت جزئيات مذاكرات در مقطعي براي رسيدن به نتيجه، محرمانه مانده، ولي براي نمايندگان مجلس توضيح داده مي شد.

وي افزود: مديريت كار با شوراي عالي امنيت ملي است و وزارت امور خارجه مجري مذاكرات مي باشد.

اين عضو ايران در مذاكرات 1+5 در ادامه تأكيد كرد: متأسفانه با موضوع هسته اي نگاهي ملي نشده بلكه برخي ديد دولتي داشته اند، در حالي كه اين دستاورد ثمره 10 سال مقاومت ملت به رهبري حضرت آيت الله العظمي خامنه اي (مدظله العالي) است.

وي در پاسخ به پرسشي درباره اختلاف نظر وزارت امور خارجه و كميسيون امنيت ملي مجلس، اظهارداشت: وزير امور خارجه در اين جريان به خاطر برخي از مصاحبه هاي نمايندگان مجلس كه در روند مذاكرات مشكل ايجاد كرده بود، ريز و جزئيات مذاكره را بيان نكرد و گفته كه اگر استيضاح هم شود، اين مطالب را نمي‌گويد.

او در پاسخ به سؤالي درباره برخورد با زياده گويي هاي غربيها، گفت:‌ ما برخورد رسانه اي داشته ايم و در مذاكرات هم تذكر و برخورد كرده ايم.

عراقچي به سؤالي درباره پرداخت اقساط اول و دوم بدهي ها در توافق نامه ژنو، اظهارداشت: قسط اول در حساب بانك مركزي در يكي از بانك هاي سوئيس وجود دارد و قسط دوم نيز امروز به حساب واريز مي شود و قسط سوم هم در چند روز آينده پرداخت خواهد شد.

وي تصريح كرد: اگر مسلم شد كه طرف مقابل به توافق نامه ژنو عمل نمي‌كند، به صراحت گفته ايم كه به انجام آن ادامه نخواهيم داد.

*با نظارت مشكلي نداريم؛ مشكل در جاسوسي است؛

او با بيان اين كه با نظارت مشكلي نداريم، زيرا نظارت به اين معني است كه ايران كار غير قانوني و غيرصلح آميز انجام نمي دهد،‌ خاطرنشان كرد: جمهوري اسلامي از نظارت نمي ترسد و مشكلي ندارد اما با اين كار كه به عنوان ناظر آژانش، جاسوسي كنند و دانشمندان هسته اي شناسايي شوند، مشكل داريم و به همين منظور نظارت به صورت مديريت شده و با دقت انجام مي شود و در اين زمينه با تمام مراكز و نهادهايي كه در اين روند دخالت دارند، مشورت شده است.

معاون وزير امور خارجه با بيان اين كه آيين نامه اجرايي در 9 صفحه تدوين شده و بر اساس توافق شفاهي،‌ متني غير رسمي تلقي مي شود، گفت: اگر اين متن منتشر شود، رسميت مي‌يابد.

وي افزود: اين متن نزد رييس مجلس شوراي اسلامي است و نمايندگان امكان مشاهده آن‌را دارند، همانگونه كه آمریكايي ها در كنگره خود آن را براي رؤيت اعضا در اختيار قرار داده‌اند.

عراقچي با بيان اين كه 90 درصد تحريم ها به دليل برنامه هسته اي است و تحريم هاي حقوق بشر و ... اهميت زيادي ندارد و توافق ژنو نيز تنها درباره امور هسته اي است، در پاسخ به سؤالي پيرامون صدور تحريم هاي مجدد، اظهارداشت: طرف مقابل برخي از شركت هايي را كه تحريم هاي گذشته را عمل نكرده بودند، مجازات كرده ولي از نظر ما افزودن اين شركت ها به ليست تحريم، كار جديدي است كه اين نقطه اختلاف نظر است.

وي با تأكيد بر اين كه مذاكرات براي روابط دو جانبه با آمريكا انجام نشده، گفت: اين مذاكرات تنها براي موضوع هسته‌اي انجام شده و مي شود.

معاون وزير امور خارجه افزود: رآكتور تهران در حال فعاليت است و رآكتور اراك هم در حال ساخت بود كه تجهيزات جديدي در مدت 6 ماه اضافه نخواهد شد.

وي تصريح كرد: مردم در انتخابات رياست جمهوري، به سياست قبلي رأي نداند و با اعتماد به مسئولين به سياست مذاكره، رأي دادند.

گفتني است؛ اين نشست در ادامه سلسله نشست‌هاي سياسي به همت دفتر سياسي حوزه علميه خراسان با حضور اساتيد، روحانيون و طلاب مشهد برگزار شد.

 

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha