به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری حوزه، این برنامه علمی با حضور دکتر سَفوری معاونت آموزشی و پژوهشی دانشگاه فوق، دکتر باستیان زولیِنو، دکتر عبدالعزیز عباسی الجزایری و اساتید دانشگاه در 14 اسفند ماه در سالن اصلی دانشگاه، برگزار گردید.
در افتتاحیه این سمینار، دکتر سفوری پس از خیر مقدم به حضار اظهار داشت: در مطالعات فلسفی در ایران باید به زمان گذشته و حال حاضر توجه داشته باشیم و از آنجا که ایران سهم بسیاری در تمدن و دانش بشری و اسلامی داشته و دارد، لذا زبان فارسی را می توان زبان دوم در این زمینه پس از زبان عربی دانست.
وی با ابراز خوشحالی و استقبال از همکاری با رایزنی فرهنگی ایران اظهار داشت: این سمینار علمی بخشی از فعالیت های پیش بینی شده اتاق ایران برای این دانشگاه می باشد و در آینده برنامه های متنوع علمی و فرهنگی در این دانشگاه برگزار خواهد شد که به ارتقای سطح علمی و اندیشه ای اساتید و دانشجویان کمک خواهد نمود.
احمد فاضل استاد فلسفه این دانشگاه و مسئول سابق اتاق ایران با مقاله ای تحت عنوان "فلسفه اسلامی در ایران معاصر" اظهار داشت: فلسفه از فطرت انسان سرچشمه گرفته و از وظایف دین محسوب می گردد؛ لذا اندیشه، ایدئولوژی و جهان بینی انسان از فلسفه جدا ناپذیر است.
* نقش ایران در گسترش فلسفه اسلامی
وی با اشاره به نقش ایران در گسترش فلسفه اسلامی افزود: در سفر به ایران چشمم به یک کتاب در خصوص تاریخ فلسفه و فلاسفه در کتابفروشی افتاد که کتاب بسیار جالبی بود. کتاب مزبور به تبیین طبقات فلاسفه که مجموعا به 33 طبقه رسید، پرداخته است. در طبقه نخست فلاسفه مانند الکندی و در طبقات آخرین فلاسفه ای همانند استادان شهید مطهری قرار دارند. و سهم ایران در احیای مطالعات فلسفی در ایران معاصر خصوصاً و در جهان عموماً بسیار واضح است.
در ادامه به نقل سخنی از آیت الله محمد خامنه ای اظهار داشت: می بایست در مطالعه فلسفه جنبه تاریخی آن فراموش نشود و این امر جدا ناپذیر است.
* 4 دوره گسترش فلسفه اسلامی در ایران
دکتر عبدالعزیز عباسی الجزایری فارغ التحصیل دکترای فلسفه از جامعه المصطفی (ص) العالمیه و استاد فلسفه در کالج اسلامی صدرا مقاله را تحت عنوان "تقالید فلسفی و عرفانی در ایران و جایگاه آن در جهان معاصر" ارائه نمود و اظهار داشت: دوره گسترش فلسفه در ایران به طور کلی به 4 دوره تقسیم می شود: دوره نخست با ظهور شخصیاتی همچون ابن سینا شروع شد؛ دوره دوم از قرن پنجم و ششم هـ ق با ظهور مکاتب و حوزه های فلسفه جدید مانند حکمت الاشراق آغاز شد: دوره سوم همزمان با هجوم مغول تا قرن هفتم و اوایل دوره صفویه رخ داد: و آخرین دوره دوره صفویه تا دوره ایران معاصر بود.
وی در ادامه در خصوص اهمیت آشنایی با زبان عربی و فارسی به عنوان زبان اصلی علوم و دانش افزود: ما باید از منابع دست اول اطلاعات را بگیریم نه از دست دوم یا منابع ترجمه شده و متأسفانه تا اینجا از اطلاعات از منابع ترجمه شده غرب و طبق درک آنها استفاده کرده ایم و می کنیم.
"باستیان زولینو" فارغ التحصیل دکتری از دانشگاه تهران و استاد زبان فارسی دانشگاه اندونزی مطالب خود را با عنوان "زبان فارسی و فلسفه" آغاز نمود. دکتر باستیان اظهار داشت: امروز در ج.ا.ایران کتابهای مهم فلسفی و نیز مقالات علمی به زبان فارسی نوشته می شود. و از این منظر می توان گفت که زبان فارسی نقش مهمی در گسترش امروز فلسفه اسلامی دارد.
* علت تلاش برای ترویج زبان فارسی در اندونزی
دکتر باستیان اظهار داشت: تلاش ما برای ترویج زبان فارسی در اندونزی به دلیل ضرورت انتقال مباحث علمی و فلسفی به این منطقه است. بین اسلام ما مالایو زبان ها با اسلام فارس ها مشترکات زیادی وجود دارد و با اینکه مسافت زیادی بین ایران و این منطقه وجود دارد ولی قلباً مردمان آن احساس نزدیکی می کنند.
وی افزود: تاریخ ادبیات فارسی از تاریخ خود ایران جدا پذیر نیست، لذا دانشجویان برای اینکه بخواهند با ایران آشنایی داشته باشند باید ادبیات آن و ازجمله فلسفه را بدانند.