جملات فوق هر کدام عبارت بیان شده از سوی مسئولان استانی و ملی در طول سال های اخیر بوده که به عنوان تیتر خبری رسانه ها مطرح شده است.
همان طور که در سطور فوق مورد اشاره قرار گرفت ، سالانه حدود 20 میلیون و بلکه بیشتر زایر هموطن و غیرهموطن به این دیار مقدس می آیند تا از فیوضات معنوی آن بیش از پیش بهره مند شوند.
بی شک با توجه به این حجم بالای سفر به شهر مقدس قم در مناسبت های مختلف به ویژه زمان اوج حضور زائران همچون ایام نوروز ، نیمه شعبان و غیره، نیازمند برنامه ریزی، هماهنگی و ارایه خدمات مناسب از سوی نهادها و دستگاه های متولی و خدمات رسان است.
آنچه ذهن نگارنده را به عنوان یک انگاره تاسف بار به خود مشغول ساخته این است که علیرغم ادعاهایی که همواره صورت گرفته و می گیرد، حمایت ها در راستای توسعه کلانشهر قم و بهبود کیفی امور در آن در حد و مقیاس جهانی و حتی ملی هم نبوده است و همین امر، دستگاه های خدمت رسانی چون شهرداری را در انجام خدمت بهتر و شایسته تر به انبوه زائران و مسافران و نیز مجاوران آستان ملکوتی کریمه اهل بیت(ع)به ویژه در ایامی چون نوروز و مناسبت های مذهبی با مشکل جدی روبرو کرده است.
در حال حاضر حدود 40 میلیون نفر از جمعیت 75 میلیونی ایران اسلامی در فاصله حداکثر چهار ساعت می توانند خود را به شهر قم برسانند که این ویژگی تنها منحصر به دومین قطب زیارتی کشور می باشد.
یکی از الزامات استان که نباید مورد غفلت واقع شود، تهیه و تامین خوراک معنوی و دینی برای این جمعیت چند ده میلیوتی در طول سال است ، خاصه در ایام نوروز که به اذعان مسئولان امر،بین 3 تا 5 میلیون زایر ومسافر به قم می آیند.
یکی دیگر از مشکلات دیرپا در عرصه زایرپذیری در قم این است که متاسفانه میزان ماندگاری بسیاری از زائران در این شهر به ویژه بخش اعظمی از مسافران نوروزی از چند ساعت فراتر نمی رود و این در حالی است که همه استان های مسافرپذیر کشور با انواع برنامه ریزی ها و ترفندها می کوشند که مسافران نوروزی را برای مدت قابل توجهی در شهر و دیار خود نگاه دارند؛ جالب این که گاه مشاهده می شود که شهرهایی که چندان جاذبه و کشش برای مسافران ندارند، در این امر با توفیقات قابل توجهی روبرو می شوند.
از سال ها پیش ، یکی از جدی ترین مشکلات مسافران نوروزی در قم ناظر به محل اسکان و اقامت آنها بوده که در همین رابطه نیز در همین سال ها ، بارها و بارها مسئولان در مصاحبه های خود به این نکته اشاره داشته اند که تعداد تختهای اقامتی استان پاسخگوی نیاز مسافران و زایران ورودی به قم نیست.
در کنار این مساله باید به مشکل ترافیک و کمبود پارکینگ در سطح شهر اشاره کرد و حقیقتاً جای این سوال باقی می ماند که به راستی اگر ظرفیت و بستری به نام رودخانه در جوار حرم حضرت معصومه(س) وجود نداشت، چه وضعیتی در انتظار قم به جهت کمبود پارکینگ و محل اسکان موقت می بود؟!
صدالبته پرداختن به برخی ضعف ها و نقصان ها به هیچ وجه به معنای نادیده گرفتن نقاط قوت و فرصت ها نیست؛ کما این که به لطف الهی در حال حاضر به همت تلاش های نهادها و دستگاه های خدمت رسان ، بسترهای خوبی برای پذیرایی شایسته از زائران به ویژه در چنین ایامی فراهم شده که باید آن را به فال نیک گرفت و با امید به آینده از مسئولان دولت تدبیر و امید خواست که هر چه بیشتر و بهتر در عرصه تجهیز قم به استانداردهای لازم زائرپذیری و استقبال از مسافر بکوشند.
نگاه و رویکرد ملی به قم و حمایتهایی فرااُستانی به این شهر مقدس و مورد توجه همه شیعیان جهان اگر رنگ واقعیت به خود بگیرد، به یقین نتیجه آن دستاوردهای و برکاتی خواهد بود که یکی از آن ها، رشد قابل توجه آمد و شد زایران ایرانی و خارجی به شهر کریمه اهل بیت (ع) و به ویژه افزایش میزان مدت اقامت آنان در این دیار خواهد بود.