بر سر در این حوزه علمیه، نام زیبای امام القائم علیه السلام حک شده و بی اختیار بر جمال رعنای مهدی فاطمه صلوات میفرستی. وارد حیاط مدرسه که میشویم بوی معنویت و صفا ضمیر دل را جلا میدهد.
مدیرحوزه با چهره ای بشاش وبا خوشرویی و مهربانی پذیرایمان شده و با صبر و حوصله از تاریخ و سوابق مدرسه برایمان می گوید و معرفی حوزه های علمیه را معرفی مکتب تشیع می داند.
متن زیر گفت وگوی صمیمانه خبرنگار حوزه با حجت الاسلام و المسلمین سید مجتبی بدری مدیرحوزه علمیه الامام القائم عجل اللّه تعالى فرجه الشریف تهران است:
تاریخچه تاسیس
حجت الاسلام والمسلمین بدرى در گفتوگو با خبرنگار حوزه درباره تاریخچه این مدرسه علمیه گفت: مدرسه علمیه الامام القائم (عج) به مساحت حدود یک هزارمتردرسال 1338هجرى شمسى توسط آیت الله حاج سید عبدالجواد علمالهدى خراسانى با نام «مکتب القائم» تأسیس شد و پس از مدتى، به مدرسه علمیه «الامام القائم عجل اللّه تعالىفرجه الشریف» تغییرنام یافت.
وی افزود: مرحوم حاج محمد تقی عليزاده یکی ازخیرین تهران بود که منزلش را برای احداث مدرسه علمیه وقف و سپس سه منزل همجوارآن را هم خریداری و جهت توسعه فضای مدرسه علميه دراختيار آيت الله سيد جواد علمالهدي قرارداد که مجموع این منازل به صورت ساختمان مرکزی حوزه و مدرس ها، حجره ها و کلاس ها وسالن ها درآمده وازحدود سال 1344 هجرى شمسى رسما فعالیت خود را آغاز نمود.
فعالیت تحت نظارت مرکزمدیریت حوزه
حجت الاسلام والمسلمین بدری فعالیت این مدرسه را تحت نظارت مرکزمدیریت حوزه عنوان کرد وافزود: مدرسه علمیه امام القائم(عج) ازهمان سال اولی که مرکزمدیریت قم اعلام کرد مدارس باید زیر پوشش مرکز در آیند، جزو اولین حوزه هایی بود که قبول و پرونده طلاب را به قم ارسال نمود و ازسال 71 نیز جزء مدارس رسمی تحت پوشش ونظارت مرکزمدیریت حوزه های علمیه است.
نحوه جذب طلبه در مدرسه
مدیرحوزه علمیه امام القائم درخصوص نحوه پذیرش طلبه دراین مدرسه بیان کرد: پذیرش وجذب طلاب طبق برنامه ابلاغی مرکزمدیریت حوزه های علمیه تهران انجام می شود و معمولا دراسفند ماه هرسال ازطریق رسانه های گروهی اعلام شده وازمتقاضیان ثبت نام به عمل می آید تا پس از آزمون و مصاحبه درتابستان و تحقیقات لازم واحرازصلاحیت افراد به عنوان طلبه وارد حوزه شوند.
وی گفت: دراین راستا هرساله 20 تا 25 طلبه ورودی داشته وهمین تعداد نیزازپایه دهم فارغ التحصیل شده وبرای ادامه تحصیل به قم می روند.
وضعیت آموزش
حجت الاسلام والمسلمین بدرى با تشریح وضعیت آموزش مدرسه گفت: منویات رهبرفرزانه انقلاب باعث شده درساختارحوزه ها تحولی ایجاد شده و دروس ما نیزبرمبنای دروس تعریف شده مرکزمدیریت است. طلاب ابتدای صبح با قرائت آیاتی ازکلام الله مجید درس را آغازکرده و دروس براساس برنامه زمان بندی شده ومقرر توسط اساتید مجرب به طلاب ارائه می گردد.
وى تصریح کرد: به فضل الهی وبا مساعدت مدیریت تهران و حمایت قم، طلاب و روحانیون تا پایه دهم دراین حوزه تحصیل علوم اسلامی می نمایند وهم اکنون 253 طلبه مشغول تحصیل است، علاوه بر دروس مصوّب مرکزمدیریت، دروس خارج فقه نیزدردوبخش صبح وعصردردفترآیت اللّه علم الهدى توسط خود ایشان تدریس مىشود که شرکتکنندگان درآن 180نفرهستند.
حجت الاسلام والمسلمین بدری خاطرنشان کرد: آیت اللّه علم الهدى درگذشته که حالشان مساعد بود، در مدرسه حضور مستمر داشتند و هر روز صبح با موضوعاتى از قبیل کلام، تفسیر، تاریخ، نهجالبلاغه، اخلاق و احکام تدریس مىنمودند، طلاب نیز با شور و اشتیاق در کلاسها حضور پیدا مىکردند، البته درس اخلاق ایشان روزهاى دوشنبه برقراراست وطلاب به لحاظ کسالت ایشان دوشنبه ها به منزل ایشان که درفاصله صدمتری مدرسه است مراجعه وتلمذ می نمایند.
وی گفت: با توجه به محدودیت فضاى مدرسه، علاوه بر هفت مدرس جهت تدریس، دو شبستان بزرگ نیز جهت برگزارى اجتماعات مهّیا نمودیم و همچنین با مساعدت مرکز مدیریت حوزههاى علمیه دو مدرس و یک سالن مطالعه جدید به آن اضافه کردیم که مورد استفاده طلاب است.
اهتمام جدی به تحقیق وپژوهش
حجت الاسلام والمسلمین بدری توجه به تحقیق وپژوهش را امری ضروری درحوزه ها عنوان کرد وگفت: برنامه ریزی جامعی مبتنی بر تاکیدات مرکزمدیریت برای پژوهش توسط حاج آقا ذولفقاری معاون پژوهش حوزه تهیه و ابلاغ گردیده و به حمدالله شاهد اهتمام جدی و توجه روزافزون طلاب به این مقوله درمدرسه مان هستیم . بسیاری مقالات طلاب این حوزه هم داریم که درمسابقات و رقابت ها عناوین برتر را احراز و مقالات آنها در نشریات حوزوی درج گردیده است. همچنین یک فصلنامه علمی دراین مدرسه منتشرمی شود که مطالب و مقالات پژوهشی ارزشمندی را درآن می توانید مطالعه کنید.
فوق برنامه ها
وی درخصوص فعالیت های فوق این مدرسه گفت: سالیان متمادی است کلاس اخلاق تولیت محترم مدرسه برقرار است، همچنین شب های چهارشنبه تمرین منبرداریم وهمه طلبه ها به نوبت به تمرین آداب و شیوه منبر رفتن میپردازند پنج شنبه ها نیزپس ازقرائت زیارت عاشورا پای سخنان حجت الاسلام مرندی از اساتید اخلاق حوزه می نشینیم و علاوه براین شرکت درکلاس های مباحثه، اجباری است و درفصل تابستان نیز برنامه های متنوعی برای طلاب مدرسه ارائه می گردد.
معاونت تبلیغ و برگزاری مناسبت ها
مدیرحوزه علمیه امام القائم(عج) تهران یادآورشد: در طول سال ودر تمام مناسبتها اعم از شهادت ائمه معصومین علیهم السلام و اعیاد و مناسبتهاى اسلامی وانقلابى مراسم داریم، درشهادت ائمه اطهارعلیهم السلام در محضر تولیت محترم مدرسه، سخنرانى و عزادارى با حضور طلاب برگزار مىشود.
وی گفت: این مراسم درایام شهادت حضرت زهرا سلام الله علیها و ایام محرم وصفرو تاسوعا وعاشورا ویژه و درمنزل آیت الله علم الهدی برگزار می شود و طلاب در قالب دسته های عزادار با بیرق وپرچم عزا درسطح شهر عزاداری وسینه زنی می نمایند.
اعزام مبلغ به شهرها وروستاها
حجت الاسلام و المسلمین بدری گفت: در بحث اعزام مبلغ، طلاب شهرستانی ما با اخذ مجوز به شهرها وروستاهای خود دراقصی نقاط کشور اعزام می شوند چرا که بومی آن منطقه بوده وبا فرهنگ،زبان وآداب و رسوم محل زندگی خود آشناترهستند.طلاب تهرانی هم به فراخورنیاز به مدارس، هیئت ها، مساجد متروی تهران و در مراسم وزمان برگزاری بازیهای ورزشی باهماهنگی مدیریت حوزه تهران به استادیوم های شهراعزام می شوند.
صندوق قرضالحسنه صادقین
مدیرحوزه علمیه امام القائم(عج) ادامه داد: صندوق قرضالحسنه صادقین وابسته به این حوزه بوده و توسط صندوق قرض الحسنه جاوید مسجد لرزاده تغذیه شده و سرمایه اولیه آن توسط مرحوم مصطفی دلال زاده تامین شده است. این صندوق به طلاب و اساتید، تا سقف یک میلیون تومان بدون ضامن و چک وام پرداخت مىکند که اقساط آن نیز از طریق شهریه طلاب پرداخت میگردد.
فعالیت مؤسسه خیریه حضرت زهرا (س)
حجت الاسلام والمسلمین بدری اظهارداشت: بخش دیگرى از ساختمان این مدرسه دراختیارموسسه خیریه حضرت زهرا سلام اللّه علیها تحت نظارت آیت الله علم الهدی قرار دارد. این موسسه خیریه ایتام زیادى را تحت پوشش دارد و تاکنون کمک های شایان توجهی را به ایتام وخانواده های نیازمند ارائه نموده است.
رفع نیازمدارس منطقه به امام جماعت
این استاد حوزه تصریح کرد: درطول ایام سال بیشترین اعزام روحانی برای امام جماعت وبرپایی نماز در مدارس دخترانه وپسرانه ی منطقه ازحوزه علمیه امام القائم(عج) صورت می گیرد به گونه ای که درمناطق 12، 14 و 15 بیشترین امامان جماعت را داریم.
حجت الاسلام والمسلمین بدری افزود: تعداد زیادی ازطلاب و روحانیون فارغ التحصیل ویا درحال تحصیل این مدرسه، امام جماعت مساجد این منطقه و یا سایرمناطق تهران بوده و یا در دوایر دولتی و عقیدتی سیاسی ها و یا دانشگاه ها به عنوان استاد و مبلغ احکام نورانی اسلام مشغول به فعالیت هستند که این امردر راستای رسالت حوزه و مایه مباهات وافتخاراست.
نیمه شعبان و مراسم عمامه گذاری
وی با اشاره به برگزاری شکوهمند مراسم عمامه گذاری طلاب این مدرسه اظهارداشت: یادم هست بنده دراولین مراسم رسمی عمامه گذاری دراین مدرسه درسال 57 به دست آیت الله فلسفی معمم شدم وازآن تاریخ تا کنون همه ساله در نیمه شعبان وهمزمان با ولادت یگانه منجی عالم بشریت، این مراسم در مدرسه انجام شده وبه صورت نمادین 20 طلبه درحضورعلما،مردم وخانواده های روحانی به دست تولیت این حوزه معمم میشوند.
فعالیت های قبل از انقلاب
مدیرمدرسه علمیه امام القائم(عج) درادامه با تشریح فعالیت های طلاب این حوزه در دوران قبل ازانقلاب و زمان پیروزی آن به خبرنگارحوزه گفت: حوزه ما ازهمان ابتدای تاسیس مسیری را طی نمود که سیره پیامبرگرامی اسلام(ص) وائمه اطهار(ع) است و به فضل الهی تاکنون همواره درخط ولایت حرکت کرده لذا قبل ازپیروزی انقلاب طلاب و روحانیون این مدرسه دوشادوش مردم در تظاهرات علیه رژیم ستم شاهی حضور فعالی داشته و چندین باردربرابرتانک ها ونفربرهای دژخیمان شاه با شعارهای انقلابی و حمله با کوکتول مولوتف مقاومت کردند ودرمقابل مورد هجوم گسترده مزدوران رژیم و عوامل ساواک قرار گرفتیم که تا قبل ازبازسازی دیوارهای مدرسه هنوزآثارگلوله های شلیک شده مشخص بود.
وی افزود: ازآنجایی که درتحقیقات،بازجویی ها و بازرسی های عوامل ساواک عکس ها و رساله حضرت امام(ره) را از ما گرفتندتعدادی ازطلاب ازجمله آقایان اسلامی و موسوی دستگیر و روانه زندان نمودند.
حضوردرجبهه ها دردوران دفاع مقدس
حجت الاسلام والمسلمین بدري ادامه داد: آيتالله علم الهدي با درايت و بينش صحيح خود در زمان جنگ اين مدرسه را به مرکزی برای پشتيباني جبهه تبدیل نمود به گونه ای که دردوران دفاع مقدس حجم گسترده ای از کمک های مردمی از طريق همين مدرسه به جبههها منتقل می شد.
تقدیم 20 شهید
وی به نقشآفرینى طلاب این حوزه در 8 سال دفاع مقدس اشاره کرد و اظهارداشت:با شروع جنگ تحمیلى، طلاب واساتید مدرسه درکنارسایررزمندگان به عنوان نیروى رزمى وتبلیغى به نوبت وتا پایان جنگ رسالت خطیر خود درپاسداری ازاسلام و انقلاب را به خوبی ادا کردند و مفتخربه تقدیم قریب به 20 شهید گرانقدر به اسلام وانقلاب گردید همچنین در طول جنگ تحمیلى تعدادی ازطلاب این حوزه آزاده وجانباز شدند که همگی ازافتخارات ارزشمند و یادگاران جاوید این حوزه به شمار می روند.
فروشگاه عرضه لباس طلبگی
وی درادامه به ایجاد فروشگاه عرضه البسه طلبگی درمدرسه اشاره وخاطرنشان کرد: دراین فروشگاه لباس ساده طلبگی به طلاب جوان ارائه می شود تا کسانی که برای ترویج احکام ومبانی و تحصیل علوم الهی به حوزه های علمیه می آیند ازهمان ابتدا با زی طلبگی و آداب ساده زیستی مانوس و به لباس، کفش و پوشش ساده عادت کنند.
پایگاه فعال بسیج
مدیرحوزه علمیه امام القائم(عج) به عنوان فرمانده پایگاه بسیج این مدرسه تصریح کرد: بیش ازیکصد طلبه فعال بسیجی درپایگاه بسیج این حوزه عضوهستند که درهمه برنامه ها و مراسم اعلام شده در مناسبتهای مختلف حضور جدی و بسیار پررنگی دارند.
وى با بیان اینکه از ابتداى تشکیل بسیج طلاب، این مدرسه از حوزههاى پیشگام در این عرصه بوده است و در تمام برنامههاى بسیج و فعالیتهاى حوزه بیشترین حضور را داشته است، گفت: بارها به عنوان پایگاه نمونه انتخاب شده ایم همچنین جمعی از طلاب به عنوان مسئول عقیدتى درحوزه هاى بسیج و پایگاه بسیج شهرى خدمت مىکنند.
حجت الاسلام والمسلمین بدری ادامه داد: دراعزام طلاب به اردوهای راهیان نور بیشترین اعزام را داشته ایم، اما علیرغم این که همراهی با دانش آموزان مقطع دبیرستان و آشنا نمودن آن ها با موضوعات دفاع مقدس کاری حساس ومشکل است، مسئولین برگزاری این اردوها بیشترین رضایت را ازعملکرد طلاب ما دراین زمینه ابراز نموده اند.
وی افزود: سال گذشته، همایش با شکوهی با عنوان «روحانیون ولایی» با حضور حجت الاسلام سعیدی نماینده ولی فقیه درسپاه،جمعی ازفرماندهان سپاه وبسیج، تعدادی ازنمایندگان مجلس، مدیران مدارس وعلمای تهران برگزارنمودیم که بسیاراثربخش بوده ونتایج مطلوبی را به دنبال داشت.
حضور پرشور در برنامههای انقلاب
این استاد حوزه در ادامه گفت وگوی خود با خبرنگارحوزه با اشاره به حضورپرشورو فعال طلاب این حوزه علمیه درمراسم انقلابی و مناسبت های مختلف گفت: درمناسبت های مختلف و مقاطع مهم وتاریخ ساز انقلاب، شاهد حضور طلاب این مدرسه درکنار سایراقشارمردم غیور وانقلابی مان هستیم و تبلور این حضورها بویژه در مراسم روزجهانی قدس و سالروزپیروزی انقلاب اسلامی نمایان تراست چراکه این حضور در بصیرت افزایی و آشنایی نسل های سوم وچهارم انقلاب با آثار وبرکات نظام مقدس جمهوری اسلامی و قدردانی و همراهی در پاسداشت آرمان ها و ارزش های آن بسیار موثراست.
اساتید ولائی داریم
حجت الاسلام والمسلمین بدری با تاکید براین که همه اساتید این مدرسه علمیه ولائی هستند اظهارداشت: 15 استاد با حکم رسمی واجازه تدریس ازمرکزداریم. یکی ازویژگی ها وشاخصه های اصلی پذیرش وجذب استاد دراین حوزه ولایت مداری اوست ولذا تمامی اساتید گرانقدراین مدرسه درخط نظام،امام (ره) ورهبری معظم انقلاب هستند.
وی افزود: ازجمله اساتید شاخص مشغول به تدریس دراین مدرسه علمیه می توان به حجت الاسلام دکترطبرستانی دررشته فلسفه، فقه واصول، آیت الله مرندی، دکترمیرباقری، استاد نوری، استاد مهاجر، حجت الاسلام بدری، آیت الله علم الهدی واستاد مرتضی قائنی اشاره کرد.
برگزارى دورههاى بنیاد امامت و مهدویت
مدیر مدرسه علمیه الامام القائم عجل اللّه تعالى فرجه الشریف گفت: از جمله برنامههاى تخصصى مدرسه، مىتوان به دورههاى آموزشى بنیاد امامت تحت اشراف آیت اللّه میلانى اشاره نمود که اکثر دانش پژوهان این مرکز از طلاب این مدرسه مىباشند.
یک پیشنهاد !
حجت الاسلام والمسلمین سید مجتبی بدری با ارائه پیشنهاد به برنامه ریزان امورحوزه گفت: ازآنجایی که علمای قدیم حوزوی بهترین خط را داشتند، پیشنهاد می کنم درصورت امکان یک واحد درسی یا کلاس ویا ساعاتی را به عنوان آموزش خوشنویسی و خط برای طلاب طراحی نماییم که بسیارمفید و مثمرثمرخواهد بود.
وی ادامه داد: مسئله بعدی ضعف درمکالمه زبان عربی است، بعضا هستند طلابی که درس خارج فقه راهم می خوانند ولی به زبان عربی مسلط نبوده وبه خوبی عربی تکلم نمی کنند لذا اگرازسال دوم وسوم، واحدهایی برای آموزش مکالمه عربی تعبیه شود بسیارمفید و موثرخواهد بود.
این استاد حوزه افزود: برنامه های قرآنی درحوزه ها با جدیت دنبال می شود، اما باید این روند بویژه درخصوص حفظ آیات و سوره های شریفه قرآن کریم جدیت بیشتری به خود بگیرد، چون علمای سنی همه شان حافظ قرآن بوده و درسخنان خود آیات کلام الله را ازحفظ استناد می نمایند درحالی که ما باید کتاب قرآن را بازکنیم وبخوانیم.
مدیرحوزه علمیه امام القائم(عج) درمورد ضرورت مهارت آموزی درروش تحقیق گفت: برای انجام یک تحقیق علمی ومناسب و اصولی نیازمند تعریف واحد درسی هستیم، تا طلبه بداندچگونه به روش صحیح تحقیق کند، مقاله بنویسد وکتاب نگارش کند واین باعث به روز شدن حوزه هاست که خواست مقام معظم رهبری نیز هست.
جهت تحقق منویات مقام معظم رهبری تلاش کنیم
حجت الاسلام والمسلمین بدری با بیان اینکه بیش از 70 نفر از طلاب فاضل مدرسه در درس خارج مقام معظم رهبرى شرکت مىکنند، گفت: هنوزخواست و مطالبه حضرت آقا را جامه عمل نپوشانده ایم و برخی درس ها اضافه دارد، یعنی نیازجامعه را برطرف نمی کند و مبتلابه هم نیست بنابراین باید تلاش کنیم تا همه تدابیرومنویات معظم له تحقق بخشیده و مطالبات ایشان ازحوزه ها محقق گردد.
نگاهی به زندگی تولیت حوزه علمیه الامام القائم (عج)
حجت الاسلام والمسلمین بدری در تشریح زندگی نامه تولیت حوزه گفت: آیت الله حاج سید عبدالجواد علم الهدی متولد 1309 هجری شمسی درشهرمشهد مقدس درخانواده ای مذهبی و روحانی است. ایشان تحصیلات حوزوی را از 11 سالگی در حوزه علمیه نواب مشهد شروع نمود. آیت الله علم الهدی اولین استاد خود را پدربزرگوارو با منزلت خود می داند که علم کلام را به ایشان آموخت،ازدیگر اساتید او می توان آیت الله میرزا مهدی اصفهانی ، آیت الله سید احمد یزدی و ادیب خراسانی را نام برد.
وی ادامه داد: آیت الله علم الهدی در سال 42 به قم هجرت نمود و از اساتیدی چون آیت الله مشکینی در رسائل و مکاسب ، آیت الله علی پناه اشتهاردی درلمعه،و آیت الله مرتضی حائری دردرس خارج اصول و آیت الله سلطانی درکفایه و رسائل بهره مند شد.ازبارزترین اساتید ایشان می توان حضرت آیت الله بروجردی به مدت 11 سال و حضرت امام خمینی (ره) به مدت 7 سال را نام برد.
فعالیتهای سیاسی قبل از انقلاب
حجت الاسلام والمسلمین بدری یادآورشد: آیت الله علم الهدی به دلیل افشاگری درمورد رژیم منحوس شاه،ممنوع المنبر شده بود که چندین بار هم توسط ساواک مورد بازجوئی قرار گرفت. ایشان درسال 41 تا سال 45 از طرف امام راحل(ره) ماموریت های شخصی محرمانه داشت. ازجمله آن ماموریت ها این که امام فرمودند: ما بنا داریم انقلاب کنیم و باید آقایان علماء در بلاد مختلف مطلع کنیم لذا آیت اله سبحانی را به سمت آذربایجان و ایشان را به خراسان و دیگر بزرگان انقلاب را به شهرهای خود فرستادند.
وی گفت: آیت الله سید عبدالجوادعلم الهدی در زمان تبعید امام راحل (ره) به دیدارایشان در پاریس رفته بود.پس ازپیروزی انقلاب نیز وجود این علم ربانی همواره مسبب خیرو برکات بسیاری برای نظام مقدس جمهوری اسلامی بوده است به نحوی که منزل ایشان همواره قبل وبعد ازانقلاب محل تردد علما و روحانیون بوده وهمه عمرشریف شان را در راه اسلام وانقلاب صرف می نمایند.
مدیرحوزه علمیه امام القائم(عج) ادامه داد: با وجود این که دراین محل دفاترنمایندگی مراجع عظام تقلید هم قرار دارد اما منزل ایشان همچنان محل مراجعات و رفع نیازهای مادی ومعنوی مردم منطقه است.
آثار و تالیفات آیت الله علم الهدی
وی افزود: آیت الله علم الهدی به امرحضرت امام خمینی(ره) که فرمودند: موظفید درخصوص ماهیت اسرائیل مطلب بنویسید، کتاب "صهیونیست بین الملل" را نوشت. ازجمله تالیفات ایشان می توان به صهیون العالمین به زبان عربی، تحکیم المبانی فی اصول الفقه، ماهی الدنیا و رساله الاستغفار، کتاب الحج، علوم قرآن، الجبروالاختیارو رساله عقائد اسلامی در مذهب شیعه اشاره نمود.
گفتوگو: حسین شاملو