خبرگزاری حوزه/ شماره دوم از سال چهارم مجله علمی-پژوهشی اسرا، مجله حکمت اسلامی پژوهشکده علوم وحیانی معارج منتشر شد.
در این شماره از مجله اسرا مقالاتی در حوزه کلام و فلسفه اسلامی به قلم بزرگان و نویسندگان و پژوهشگران مختلف قابل مطالعه است.
در این شماره از مجله مقالههایی همچون حدوث و قدم زماني عالم (بررسي آراي حكيمان معاصر، علامه طباطبايي، آيت الله جوادي آملي، و آيت الله مصباح يزدي)، نقد و بررسي تئوري خطاي جي. ال. مكي در فرا اخلاق (بر اساس مباني آيت الله جوادي آملي)، اندر حكايت عقل گريزي صوفيان، پارادوكس مرتبه مثالي نفس حادث در نفس شناسي صدرالمتالهين، رويكرد تفهمي در علوم اجتماعي از ديدگاه فلاسفه اسلامي، مساله منطقي شر از ديدگاه آلوين پلانتينگا، تاملي بر روش شناسي در علوم انساني به چاپ رسیده است.
در مقاله حدوث و قدم زماني عالم که به بررسي آراي حكيمان معاصر، علامه طباطبايي، آيت الله جوادي آملي، و آيت الله مصباح يزدي می پردازد، موضوع حدوث و قدم زماني عالم، که از كهن ترين مسائل فلسفي است از منظر این بزرگان مورد تحلیل و بررسی قرارگرفته است.
در مقاله دیگری با عنوان اندر حكايت عقل گريزي صوفيان، به موضوع رویکردهای عقل گریزانه صوفیان در طول دورانهای مختلف تاریخی و مبانی فکری و رویکردهای رفتاری این رهیافت پرداخته شده است.
نویسنده معتقد است در بخشي از ادبيات عرفاني و سخنان برخي از منسوبان به عرفان، عقل و عرفان در برابر هم قرار گرفته، دو راه ناسازگار و مخالف يكديگر تلقي شده اند. اين گروه، عقل را يك منبع يا راه تحصيل معرفت نمي دانند و براي دستاوردهاي عقل و در نتيجه علوم بشري، اعتباري قائل نيستند. از نظر ايشان، عقل نه تنها منبع معتبري براي معرفت نيست، بلكه مانع معرفت و موجب گمراهي نيز مي باشد. جالب آن كه برخي از اينان براي اثبات بي اعتباري عقل، به استدلال هاي عقلي متوسل شده اند. در اين نوشتار، پاره اي از ادلهٴ ايشان طرح و بررسي خواهد شد. بايد تاكيد كرد كه مقابلهٴ بعضي از عارفان يا مدعيان عرفان با عقل، به معناي مخالفت همهٴ عرفا با عقل يا ناسازگاري عرفان و عقل نيست؛ چراكه اين مخالفت مي تواند از سوء فهم نسبت عرفان و عقل ناشي باشد. به نظر ما عرفان و عقل نه تنها ناسازگار نيستند، بلكه مويد و معاضد يكديگرند. اوج اين تعامل و تعاضد را مي توان در حكمت متعاليه صدرائي شاهد بود.
در مقاله دیگری با عنوان تاملي بر روش شناسي در علوم انساني به موقعيت جديد اسلام در جهان معاصر و ضرورت نقش آفريني آن به عنوان منبعي غني در سامان بخشيدن به هويت فرهنگي و تمدني مسلمانان در پرتو علوم مبتني بر معرفت ديني و توحيدي از يكسو و بازتوليد متوني با جهت گيري هاي غير ديني و گاه متعارض با دين و انديشه توحيدي در حوزه علوم انساني در كشورهاي اسلامي از سوي ديگر، پرداخته شده است.
این مقاله در ادامه، مساله روش شناسي را به واسطه نقش قابل تامل آن در توليد علوم و معارف انساني جايگاهي ويژه مي بخشد.
نویسنده این مقاله بر آنست تا با مروري نقاد و موشكافانه بر روش شناسي هاي رايج علوم انساني و مقومات معرفت شناختي، هستي شناختي و انسان شناختي هر يك، امتيازات روش رئاليزم صدرايي را به عنوان روشي كارآمد در توليد علوم انساني اسلامي نشان دهد.
نشریه اسرا به صاحب امتیازی موسسه فرهنگی تحقیقاتی اسرا و به مدیرمسئولی حجتالاسلام والمسلمین مرتضی واعظ جوادی و سردبیری سید محسن میری منتشر می شود.
علاقمندان می توانند به نشانی قم، 75 متري عمار ياسر، 30 متري قدوسي، بنياد بين المللي علوم و حياني اسراء، طبقه دوم، فصلنامه اسرا صندوق پستي: 153-37165و تلفن: 37782001 (025) تماس حاصل نمایند.