در بدو ورود با شمار فراوانی از عکس های وی که در جای جای مدرسه نصب شده بود مواجه شدم. برایم سوال شد، این همه عکس از یک شهید، چرا؟
پاسخ های بسیاری به ذهنم رسید، تا اینکه در حین گفتگو با یکی از مسئولان مدرسه متوجه شدم، شهید خلیلی از طلاب مدرسه باقرالعلوم (ع) بوده است.
مدرسه ای که به سبک مدارس امروزی مانند مدرسه علمیه امام رضا (ع) تهران ساخته شده است. بانی اصلی مدرسه، آقای محمود لولاچیان پدرخانمِ آقا مسعود خامنه ای است، البته آقای دکتر قالیبافِ شهردار تهران در ساختن آن سنگ تمام گذاشته است.
برای آشنایی بیشتر با مدرسه علمیه باقرالعلوم (ع) واقع در ضلع جنوبی مسجد قدسِ نزدیک پایانه جنوب، پای صحبت های مسئولان مدرسه نشستیم.
آقایانان شیخ حسین نراقی و مجید باباخانی، متولی و مدیر اجرایی مدرسه بیشترین کمک ها را برای تهیه این گزارش کردند.
*تاریخچه
مدرسه باقرالعلوم (ع) که الان نزدیک پایانه جنوب واقع شده، ساختمان اصلیش تا دو سال پیش جنبِ مسجد خداداد خیابان شهید مخبر تهران بود؛
تا اینکه برخی از مسئولان آن مانند حججالاسلام آقایان خاموشی، مهدی زاده نراقی و کرد میهن با کمکِ موسسه فرهنگی بهشت و آقای محمود لولاچیان - عضو هیئت مدیره مدرسه علوی و از بازاریان نام آشنای مذهبی ایران و تلاش های دکتر قالیباف – شهردار تهران، ساختمان جدیدی برای آن در جنب موسسه فرهنگی بهشت نزدیک پایانه جنوب احداث کردند.
در ازگل تهران، احداث مدرسه علمیه دیگری با مشخصات و ویژگی های پذیرشی، آموزشی و پژوهشی مدرسه امام باقر العلوم (ع) در دست اقدام است. بنابراین با وجود فقر فرهنگی در شمال تهران، فعالیت گسترده در شمال تهران شروع نشده. البته فعالیت هایی از سوی مسئولان این مدرسه در غرب تهران آغاز شده است.
*مدرسه شهید خلیلی
شهید علی خلیلی، از مربیان موسسه بهشت در مدرسه باقر العلوم (ع) درس دین گرفته بود. طلبه بسیجی ای که در راه تحقق فریضه امر به معروف و نهی از منکر به شهادت رسید در مدرسه ای تحصیل کرد که سابقه دیرینه ای در تربیت مربیان و مبلغان دارد. مدرسه ای که قرار است به زودی حجره این شهید عزیز را با حضور یکی از مراجع تقلید به نام مَدرس نهج البلاغه مزین کند.
این واقعیت روشن میکند ذهن هر فردی را که در بدو ورود با تعداد بسیاری از عکس های شهید که بر جای جای حوزه باقرالعلوم(ع) نصب شده است، مواجه میشود. و به همین دلیل قرابت بود که مسئولان مدرسه در مراسم شهید خلیلی سنگ تمام گذاشتند، مسئله تربیت مربیانی مانند شهید خلیلی بسیار مورد توجه مدیران ارشد حوزه علمیه است.
*یک ویژگی جالب
آنچنان که حجتالاسلام مجید باباخانی، مدیر اجرایی گفت؛ اکثریت قریب به اتفاق طلاب مدرسه باقرالعلوم (ع) از میان دانش آموزان سوم راهنمایی و اول دبیرستان که مستعد، باهوش و دارای زمینه های مناسب فکری هستند پذیرش میشوند.
جالب اینکه بعضی از این افراد به هنگام انتخاب و پذیرش، چندان ظاهر مذهبی نداشته و شاید پدران و مادرانشان اهل نماز و روزه نباشند. با این وجود با توجه به استعداد و توانایی هایشان پذیرش میشوند. این نوع پذیرش، چندان مرسوم نیست و به همت مسئولان موسسه بهشت و مدرسه باقرالعلوم (ع) ابداع شده است. شیوه ای که میتواند در صورت هدایت صحیح و گسترش روزافزون آن، بسیاری از نوجوانان به اصطلاح مستعدِ فرهنگی را به ره آورد.
البته این نوجوانان باید دوره های آموزشی – که عمدتاً در مشهد برگزار میشود و شهید خلیلی از مربیان آن بود را طی کنند، تا مجوز ورود به مدرسه علمیه را بیابند. به این دوره ها اصطلاحاً دوره پیش حوزوی گفته میشود. در حال حاضر از میان 250 طلبه این مدرسه، تنها 4، 5 نفر به این شکل پذیرش نشده اند.
*مجتعمی چند جانبه
مدرسه باقر العلوم (ع) را میتوان در واقع مجتمعی فرهنگی، علمی، آموزشی و پژوهشی دانست. چرا که همکاری بسیاری با موسسه فرهنگی بهشت دارد؛ با مسجد قدس در تعامل تنگاتنگ است و فعالیت های تفریحی و ورزشی نیز برای طلاب در یکی از ورزشگاه های نزدیک تدارک شده است؛ علاوه بر آن هر طلبه ای موظف است، متصدی امری فرهنگی شود. در واقع طلبه های این مدرسه گاهاً 50 برنامه را در سطح شهر تهران برنامه ریزی و اجرا میکنند. جالب آنکه در میان طلبه ها افرادی هستند که قرض های بسیاری دارند که عمدتاً ناشی از هزینه هایی است که شخصا برای امور فرهنگی و مذهبی هزینه کردهاند.
*مدرسان و مشاوران
اساتید والامقام و فرهیختهای در این مدرسه تدریس میکنند یا سابقه حضور در آن دارند: آقایان ارفع، زابلی، قرائتی، عباس اخوان، پناهیان و ... . آقایان خاموشی، پناهیان و مهدی طائب در زمره حلقه مشاوران مدرسه هستند.
*ارتباط بین نظریه و عمل
متولی مدرسه در این زمینه میگوید؛ در مدرسه امام باقرالعلوم (ع) سعی بر این است امور در سطح نظریه نماند، بلکه ارتباط بین نظر و عمل شکل بگیرد و تعهد طلبه ها به انجام فعالیت فرهنگی و مذهبی بر همین مبناست. در واقع تلاش شده است در همه زمینه ها از خلاقیت و تلاش های طلبه ها استفاده شود. بر این اساس، مسئولیت انتشار نشریه موسسه بر عهده آنهاست. البته میشد چند نفر را برای اداره نشریه به کار گفت.
*اعزام طلاب
از سوی مدرسه باقرالعلوم (ع) به بسیاری از نقاط کشور مانند سمنان، دامغان، شیراز، اصفهان، قم، خوزستان، گیلان، مازندران و ... مبلغ اعزام میشود. مبلغان سعی دارند فرهنگ ناب اسلامی را توسعه دهند. تلاش بر این است که از میان جوانان مناطقی مانند سیستان، طلبه هایی جذب شوند و سپس به آن منطقه اعزام شوند. چرا که بنابر «آیه نفر»، بهتر است افرادی از هر قوم، آموزش ببینند و سپس به میان قوم خود برگردند تا معارف دینی را ترویج کنند:
*تعامل با نهادهای انقلابی
آنچنان که معاون اجرایی مدرسه، حجتالاسلام باباخانی میگفت؛ حوزه باقرالعلوم (ع) ارتباط بسیاری با نهادهاو مراکز انقلابی دارد؛ که در این میان بیشترین تعامل با سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است، از جمله آقایان: ذوالقدر، فضلی، مهدی طائب و ... . این مدرسه به هنگام اجرای مناسبت های انقلابی، مانند 22 بهمن یا در فتنه سال 1388 با سپاه همکاری بسیاری داشته است و دارد و همچنین حضور فعالی در برگزاری مراسم شهید علی خیلی داشته است.
مرتضی خواجوند سریوی 35/313