یکشنبه ۲۵ آذر ۱۴۰۳ |۱۳ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 15, 2024
آیت‌‌الله مکارم

فقه شیعه، قوی ترین فقه در بین مذاهب اسلامی است و علمای شیعه بسیار بر روی فقه کار کرده اند و آثاری از خود بر جای گذاشته اند که قابل استفاده برای دیگر مذاهب است.

به گزارش خبرگزاری حوزه، حضرت آیت الله مکارم شیرازی، امروز در آیین رونمایی از سه اثر فاخر معظم له، در مجتمع آموزش عالی امام خمینی(ره) قم، با اشاره به اهمیت کتاب و کتابخوانی در اسلام، گفتند: تمدن بشر و پیشرفت علوم در سایه کتاب بوده و تجربیات نسل های گذشته به نسل های آینده از همین طریق صورت گرفته است و اگر کتاب وجود نداشت شاهد پیشرفت علوم، دانش ها و صنایع نبودیم.

ایشان با تاکید بر این که علوم انبیاء از طریق کتاب به نسل های دیگر منتقل شده است، تصریح کردند: امام صادق(ع) به یکی از یاران خود فرمودند «بنویس و منتشر کن، زمانی فرار می رسد که هیچ پناهگاهی جز کتاب ها وجود ندارد»؛ امروز شاهد این مسئله هستیم که با توجه به غیبت امام زمان(عج)، کتاب ها ما را با معارف اهل بیت(ع) آشنا می کنند.

این مرجع تقلید با اشاره به تاکیدات قرآن بر نگارش و اهمیت کتاب، ابراز داشتند: طلاب باید اهل قلم باشند و به سهم خود، علوم امروز را به فردا منتقل کنند؛ البته می بایست ازکارهای تکراری بپرهیزند.

*نهج‌البلاغه بی‌بدیل است

این مفسر برجسته قرآن کریم همچنین با اشاره به جایگاه عظیم نهج البلاغه، یادآور شدند: یکی از داشنمدان اهل سنت تاکید داشت که قرآن و نهج البلاغه را باید همواره مورد مطالعه قرار داد تا انسان دچار جهل نشود.

حضرت آیت الله مکارم شیرازی با بیان این که آنقدر در مورد نهج ابلاغه سخن های بلند و گران بهایی گفته شده است که اگر جمع آوری شوند، مجموعه ای از کتب را تشکیل می دهند، تصریح کردند: نهج البلاغه نیز همانند امام علی(ع)، در مظلومیت است.

این مرجع تقلید با اشاره به دلایل نگارش « شرح و تفسیر نهج البلاغه در پانزده جلد»، ابراز داشتند: باید شرح جامعی به زبان روز نگارش می شد تا خلاء این کتاب عظیم تا حدی پر شود.

معظم له با تاکید بر اینکه «شرح نهج البلاغه» با مسائل روز پیوند خورده است، تصریح کردند: 20 سال با همکاری و همت شش تن از پژوهشگران که دو تن از آن ها رحلت کردند، برای نگارش 15 جلد این اثر به دو زبان فارسی و عربی زحمت کشیده شده است.

*مراحل تدوین شرح نهج‌البلاغه

ایشان با اشاره به روند اقدامات صورت گرفته بر روی این اثر گرانسنگ یادآور شدند: چند کار روی نهج البلاغه انجام دادیم؛ در مرحله نخست اسناد خطبه ها را بررسی کردیم، چرا که بعضی از دشمنان به دروغ گفته اند این خطبه ها انشاهای سید رضی است!، به همین دلیل تمام نکات را بدون استثنا شرح ریشه ای دادیم و تمام جملات را نیز تفسیر کردیم و همانند تفسیر نمونه تلاش کردیم تمام جملات تفسیر و شرح شود.  

معظم له با بیان این که در این کتاب، مسائل تاریخی، ادبی، کلامی و فلسفی را مورد توجه جدی قرار دادیم، ابراز داشتند: همچنین به شبهاتی که ممکن است برخی وارد کنند، پاسخ داده ایم و مسائل روز را نیز در خلال بحث ها تدوین کردیم و از همه مهم تر بیان روان و شفافی به این اثر دادیم.  

*روان بنویسیم

حضرت آیت الله مکارم شیرازی با اشاره به این که برخی تکلف گویی را نشان از سطح بالای علمی می دانند، تصریح کردند: ما شفاف و صریح شرح می دهیم و دیگران هر چه می خواهد بگویند.

ایشان با بیان این که همان اقداماتی که در تفسیر نمونه انجام دادیم در شرح نهج البلاغه نیز صورت گرفت، ابراز داشتند: ما تلاش کردیم، هرچه جلو ترمی رویم، مطالب شیواتر شود.

این مرجع تقلید با اشاره به تدوین اثر « منتخب الاثار من بحارالانوار»، اظهار داشتند: بحارالانوار، اقیانوس عظیمی است که هرچه انسان در آن جستجو می کند، گوهرهای گرانبهای تازه ای پیدا می کند. علامه مجلسی با تدوین این اثر نفیس، خدمت بزرگی به عالم اسلام و تشیع کرد و اگر این کار صورت نمی گرفت روایات بسیاری را از دست می دادیم.

حضرت آیت الله مکارم شیرازی با بیان این که علامه مجلسی نخستین کسی است که تفسیر موضوعی قرآن را تدوین کرده است، تصریح کردند: این عالم بزرگوار با بیان دقیق و صریح، پیچیدگی ها را برطرف کرده است، اما برای زمان امروز لازم بود که در برخی نکات و مطالب تجدید نظری صورت گیرد. 

*کار تحقیقی کرده‌ایم

معظم له با اشاره به اینکه در این اثر ارزشمند تمام عبارات همراه با اعراب نگارش شده اند، ابراز داشتند: شرح لغات را نیز در پاورقی اضافه کرده ایم و جمع مکررات را حذف و ارجاع دادیم و بعضی از روایات ضعیف را نیز حذف کردیم و منابع دیگر روایی را نیز مورد توجه قرار دادیم. 

ایشان با بیان این که بیان هایی را برای برخی روایات سخت نظیر «جبر و اختیار» در پاورقی شرح دادیم، تصریح کردند: برای حفظ امانت کتاب بحارالانوار این اثر جدید را «منتخب الاثار من بحارالانوار» نامگذاری کردیم.

این مرجع تقلید در ادامه با تاکید بر این که فقه اسلام، قوی ترین فقه مذاهب دنیا است، ابراز داشتند: فقه اسلام بسیار گسترده و از پایه های محکم و  منطقی برخودار است و این مسئله را بدون هیچ گونه تعصبی بیان می کنم، چرا که فقه های دیگر قابل مقایسه با فقه اسلام نیست.

حضرت آیت الله مکارم شیرازی با بیان این که فقه اسلام فقط مربوط به امور دینی نیست، تصریح کردند: فقه اسلام در تمام زمینه های اجتماعی، سیاسی، حکومتی، اخلاقی، اعتقادی و ... نقش آفرین است.

این مرجع تقلید با تاکید بر این که فقه شیعه، قوی ترین فقه در بین مذاهب اسلامی است، ابراز داشتند: علمای شیعه بسیار بر روی فقه کار کرده اند و آثاری از خود بر جای گذاشته اند که قابل استفاده برای دیگر مذاهب است.

*راه تقریب مذاهب

ایشان با بیان این که تولید آثار فقهی موجب تقریب مذاهب می شود، افزودند: اگر فقه های مذاهب کنار یکدیگر قرار بگیرند، فقه شیعه از مظلومیت در می آید و به همین دلیل تصمیم گرفتیم تا «دائره المعارف فقه مقارن»، را تدوین کنیم.   

معظم له با اشاره به این که در «دائره المعارف فقه مقارن»، 22 بحث مهم را ذکر کردیم که برخی از آن ها تبدیل به متن درسی شده است، خاطرنشان کردند: در این اثر، ادوار فقه اهل سنت را در 6 دور و ادوار فقه شیعه را در 9 دور و منابع فقه اسلامی را نیز شرح دادیم.

حضرت آیت الله مکارم شیرازی با اشاره به اینکه در جلد دوم «دائره المعارف فقه مقارن» مباحثی نظیر اقتصاد اسلامی شرح داده شده است، تصریح کردند: در جلد سوم نیز فقه اسلامی را بر اساس فقه اهل سنت و اهل بیت(ع) تدوین و تطبیق داده ایم.

این مرجع تقلید در پایان تاکید کردند: این آثار در آینده قابلیت به روز شدن دارند و آیندگان باید آثار ما را محکم تر کنند.

انتهای پیام/313 /33

 

 

 

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha