آیت الله احمد بهشتی، عضو خبرگان رهبری و شاگرد شهید مطهری در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه، با گرامیداشت دوازدهم اردیبهشت ماه، سالروز شهادت استاد مطهری، اظهار داشت: سابقه آشنایی ما با ایشان به سال های آغازین دهه چهل می رسد؛ سال 1341 بود که این توفیق را پیدا کردم که در درس فلسفه استاد در دانشگاه تهران حضور یافته و از دانش و معرفت گسترده ایشان بهره مند شوم.
بیان شیوای استاد، دانشجویان را با فلسفه آشتی داد!
وی افزود: در آن زمان دانشجویان کلاس ما به جهت آن که سابقه طلبگی نداشتند، درس فلسفه برایشان بسیار سنگین بود و جالب این که قبل از شهید مطهری، استادی که به بیان این درس می پرداخت، نتوانسته بود در جذب و علاقه مند کردن دانشجوها چندان موفق باشد، اما با آمدن استاد مطهری و تدریس درس شرح منظومه سبزواری از سوی ایشان، به برکت بیان شیوای استاد، دانشجویان به درس و بحث اشتیاق پیدا کرده و ایشان کاری کرد که ما دانشجویان خیلی خوب طعم فلسفه را بچشیم.
این استاد حوزه و دانشگاه با بیان این که شهید مطهری به بنده لطف و عنایت خاصی داشت، گفت: این توفیق را یافتم که رساله دکتری خود را زیرنظر ایشان با موضوع "مقایسه فلسفه ارسطو با ابن سینا" بنویسم که خود ایشان موضوع را به من پیشنهاد داده و در ادامه کار بسیار مشوق بنده بودند.
در حلقه خصوصی درس استاد
عضو خبرگان رهبری یادآور شد: همان سال های قبل از پیروزی انقلاب، وقتی شهید مطهری از دانشگاه تهران بازنشسته شد، در قم جلسه درس خصوصی و عمومی داشتند که در جلسه درس خصوصی ایشان علاوه بر بنده، شخصیت هایی چون آیت الله شرعی، آیت الله محقق داماد، آقای مدرسی و چند تن دیگر حضور داشتند. این جلسه در منزل ما و دیگر شاگردان و علاقه مندان به استاد برگزار می شد و برکات بسیاری برای تک تک ما به همراه داشت.
آیت الله بهشتی ادامه داد: در این جلسه علاوه بر مباحث فلسفی، موضوعات قرآنی نیز مطرح می شد و شهید مطهری با حوصله و دقت فراوان به سئوالات شاگردان پاسخ می داد. یادم هست برخی شبها که این جلسه در منزل ما برگزار می شد، ایشان حاشیه های ارزشمندی بر نوشته های بنده می نگاشتند.
شاگرد برجسته امام (ره) و علامه طباطبایی(ره)
این استاد حوزه و دانشگاه همچنین با اشاره به این که شهید مطهری، شاگرد برجسته و زبده حضرت امام (ره) و علامه طباطبایی(ره) به شمار می رفت، گفت: روش تدریس ایشان در فلسفه الهام گرفته از روش اساتیدشان حضرت امام (ره) و علامه طباطبایی بود.
وی با بیان این که شهید مطهری حقیقتاً پایبند به همه آداب و چارچوب های اخلاقی و قانونی بود، ابراز داشت: صفا و صمیمیت خاص ایشان هر کسی را مجذوب می کرد ، به خصوص جوانان و دانشجویان روشن ضمیر و حقیقت طلب که شیفته اخلاق و منش استاد بودند.
گله ای نداشت
عضو خبرگان رهبری تاکید کرد: حتی یک بار ندیدیم که ایشان گلایه ای از کسی داشته یا شکوه ای از زندگی داشته باشد و این مساله ناشی از روحیه اعتماد و توکل والایشان به خدای متعال بود؛ حقیقتاً آرامش ، وقار و امید و تلاش ایشان برای همه ما بهترین سرمشق زندگی به خصوص در کارهای علمی بود.
تعبیر عجیب استاد درباره علامه طباطبایی
شاگرد شهید مطهری یادآور شد: ایشان نسبت به علامه طباطبایی(ره) خیلی اخلاص و ارادت داشت؛ به طوری که در نوشته های خود وقتی اسم علامه را می بُرد می نوشت "روحی فدا" ؛ بنده به خاطر ندارم که حتی یک بار هم که شده از علامه طباطبایی(ره) با عنایت و احترام و بزرگی یاد نکرده باشد. شهید مطهری همچنین نسبت به امام خمینی (ره) نیز یک ارادت و علاقه فوق العاده ای داشت و به خصوص به راه و رسم ایشان و انقلاب و نهضت اسلامی، بسیار پایبند بود و در این راه ، فداکاری های بسیاری انجام می داد.
درک عمیق و ژرف نگری زمان شناسانه
وی افزود: این شهید بزرگوار مسائل اسلامی را با تمام وجود درک و با فعالیتی کارشناسانه، عمیق و ژرف، نیازهای جامعه را از منابع اصیل اسلامی استخراج می کرد و به تعبیر امام و رهبری، پشتوانه کم نظیر و بلکه بی نظیری برای انقلاب اسلامی به شمار می رفت
آیت الله بهشتی همچنین با بیان این که شهید مطهری به درستی تئوریسین بزرگ انقلاب اسلامی ایران لقب گرفت، گفت: دغدغه ها، نظریات و کتب ایشان امروز هم برای انقلاب و نظام اسلامی بسیار ارزشمند و راهگشاست و بی دلیل نبود که حضرت امام (ره) به صراحت بر این نکته تاکید کرد که نوشته ها و کتب شهید مطهری بلا استثناء مفید و قابل استفاده است.
سنگربان بصیر و آگاه قلعه دین
وی با اشاره به این که یکی از ویژگیهای برجسته شخصیت علمی و دینی شهید مطهری، رویارویی با تفاسیر غلط و نادرستی بود که آگاهانه یا نا آگاهانه، غرضورزانه یا بعضاً خیرخواهانه از اسلام مطرح می شد، تصریح کرد: ایشان در عرصه شناخت و مبارزه با التقاطگرایی، یک متفکر دغدغه مند و پیشتاز بود که نسبت به خطرات تفکر و اندیشه التقاطی در جامعه اسلامی با احساس وظیفه بالای خود، هشدار می داد.
احساس وظیفه دینی برای قلم زدن در نشریه طاغوتی!
شاگرد شهید مطهری با اشاره به این که استاد با درک شرایط و نیازهای زمانه به رصد آسیب ها و دردها می پرداخت و برای آن ها راهکار ارایه می داد، گفت: ایشان یک زمانی احساس کرد که برای روشنگری دینی نیاز است حتی در مجله طاغوتی "زن روز "مقاله بنویسد و اتفاقاً به خاطر مقالات استاد، فروش این نشریه زمان شاه به جهت مطالعه مومنین بسیار افزایش یافت.
حراست از باورها و ارزش های دینی
وی افزود: ایشان در سنگر رصد و دفاع فرهنگی، به درستی می دانست که دشمن از کجا می خواهد به ما و افکار و باورهای جامعه ما ضربه بزند، ولذا یک موقعی برای کودکان و نوجوانان و خانواده ها ، "داستان راستان" را نگاشت و در بُرهه ای کتابی درباره حقوق زن در اسلام را نوشت. همچنین در مباحث کلامی و اعتقادی در حسینه ارشاد، سلسله سخنانی درباره عدل الهی بیان نمود که با همین عنوان کتابی منتشر شد، یا زمانی که شبهاتی علیه اسلام به بهانه تفکرات ملی گرایانه در کشور رواج داشت، احساس کرد که باید کتابی در این باره بنویسد و به همین خاطر کتاب ارزشمند "خدمات متقابل ایران و اسلام" را به رشته تحریر درآورد.
عضو خبرگان رهبری تاکید کرد: امروز نخبگان حوزوی و دانشگاهی ما باید به تأسی از شیوه و مرام استاد مطهری، همچون سربازی هوشیار و دغدغه مند به دفاع از سنگر اسلام و انقلاب بپردازند و در این راه از طعنه ها و سختی ها و مشکلات هراسی به دل راه ندهند.
تحول در علوم انسانی از دریچه اندیشه مطهر
آیت الله بهشتی در ادامه با اشاره به این که تحول و اسلامی سازی در علوم انسانی، یکی از جدی ترین دغدغه ها و اهداف شهید مرتضی مطهری محسوب می شد، گفت:آنچه از مجموع گفته ها و آثار ایشان استنباط می شود این است که علوم انسانی دارای یک محوریت است که باید با قرائت اسلامی به تحول در آن اهتمام ورزید و به خصوص ایشان علاقه و توجه خاصی به رشته فلسفه در میان همه رشته های علوم انسانی داشت و آن را مادر این دسته از علوم می دانست.
عضو خبرگان رهبری خاطرنشان کرد: دیدگاه شهید مطهری بر این حقیقت استوار بود که همان طور که انسان در عالم خلقت، محور است و اشرف مخلوقات به شمار می رود، از این رو علوم انسانی نیز باید در میان همه علوم محور و شاخص باشد.
گفتگو: سید محمد مهدی موسوی