یکشنبه ۲۵ آذر ۱۴۰۳ |۱۳ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 15, 2024
مدرسه ناصریه اصفهان

مدرسه علمیه ناصریه که تحت نظر مرکز مدیریت حوزه علمیه اصفهان اداره می شود، از چند منظر دارای ویژگی های بارز و شاخصی است و موقعیت مکانی آن منحصر بفرد است.

خبرگزاری حوزه/ همانطور که اشاره شد، این مدرسه علمیه کار کردی جهانی دارد، چرا که در حال حاضر این مدرسه پایگاهی برای ترویج و تبلیغ آموزه‌های اسلام و شریعت مقدس تشیع برای توریسم ها و گردشگران خارجی مبدل شده است.

*موقعیت جغرافیایی

این مدرسه در ضلع جنوب شرقی مسجد امام ره (جامع عباسی) قرار دارد که در دوره شاه عباس اول صفوی، پایه گذاری شده و در دوره شاه سلیمان صفوی تکمیل گردیده و در زمان ناصرالدین شاه قاجار، تعمیرات اساسی یافته و به همین مناسبت به نام (ناصریه) و (ناصری) خوانده می شود.

حجرات مدرسه فقط در طرف شرق مدرسه است که تزئینات آن به وسیله کاشی خشت هفت رنگ انجام گرفته است. ایوان جنوبی مدرسه دارای لوحه ها و کتیبه هایی است که در ضمن آنها، صلوات بر چهارده معصوم علیهم السلام نقش بسته است

خبرنگار خبرگزاری حوزه دراصفهان برای آشنایی هرچه بیشتر مخاطبان با این مدرسه علمیه و کارکردهای تبلیغی آن درعرصه بین الملل، درقالب طرح تبلیغ توریسم، باچند نفر ازدست اندرکاران این طرح به گفت وگونشسته است.

*کارکرد تبلیغی مدرسه علمیه ناصریه

حجت الاسلام سید حسین مومنی، معاون تهذیب و تبلیغ مرکز مدیریت حوزه علمیه اصفهان درباره مدرسه ناصریه و ابعاد و ویژگی های آن چنین می گوید:

مسجد و مدرسه ناصریه اصفهان که در دل مسجد امام اصفهان واقع شده است، تقریبا در تمام سال، میزبان توریست های مختلفی از کشورهای آلمان، اسپانیا، چین، استرالیا، پرتغال، و ... است. حضور جهانگردان و توریست ها فرصت خوبی را ایجاد کرده تا بتوان فرهنگ ایران و اسلام را به این ها عرضه کرد. موسسه تبلیغ بین الملل در قم با همکاری حوزه علمیه اصفهان، طرح تبلیغ توریسم را، با اعزام مبلغان روحانی که تسلط به زبان دارند، آغاز کرده اند.

مرکز تربیت مبلغ بین الملل، با هدف آموزش معارف اسلامی و تبلیغی توام با تقویت زبان و آماده سازی مبلغان برای ورود به عرصه بین المللی تاسیس شده است و هم اکنون توانسته علاوه بر تربیت مبلغان مسلط به عربی و انگلیسی، حتی زبان چینی را نیز در دستور کار قرار دهد.

وی در ادامه گفت: حضرت آیت الله خامنه ای، رهبر انقلاب اسلامی، در دیدار علماء، فضلاء ، روحانیون و طلاب شیعه و اهل تسنن استان کرمانشاه، با اشاره به موج سوم گرایش به اسلام بعد از حرکت‌های اخیر منطقه و جنبش ضد سرمایه داری در غرب، وظیفه روحانیت را مضاعف دانستند و تأکید کردند:

"امروز که سخن جمهوری اسلامی مبنی بر بی نتیجه بودن نظام مارکسیستی تحقق یافته و در مورد نظام سرمایه داری نیز در حال تحقق است، علماء و روحانیون باید با استفاده از مبانی مستحکم عقلی و متناسب با نیازهای روز، معارف منطقی و ریشه دار، اسلام را برای مشتاقانی که در سراسر دنیا، در حال افزایش است، ارائه کنند."

*نحوه حضور طلاب و روحانیون در مدرسه ناصریه

بر این اساس هم اکنون طلاب مبلغ در مسجد امام و بطور خاص مدرسه علمیه ناصریه حضور پیدا کرده و با برقراری ارتباط با توریست ها دو هدف اولیه را دنبال می کنند. نشان دادن حسن نیت مسلمان و ایرانی و در مرحله دوم تبلیغ اسلام.

* شبهه‌زدایی ازذهن توریست ها

یونس غفاری مدیر مدرسه علمیه ناصریه بیان کرد: متاسفانه نگاه کینه‌توزانه رسانه های خارجی در وارونه نشان دادن عظمت‌های ملت ایران و اسلام سبب شده تا مردم دنیا نسبت به ایران و اسلام نگاه مطلوبی نداشته باشند؛ عدم رعایت حقوق بشر، تبعیض میان زنان و مردان، داشتن نیت های جنگ طلبانه سیاسی، و .... همه از تهمت هایی ست که رسانه های غربی به عنوان خصوصیات ایرانیان و مسلمانان ایرانی در ذهن مخاطبان خود جای داده اند.

وی افزود: توریست هایی که وارد ایران می شوند نیز از همین مخاطبانند که ذهنیت مطلوبی نسبت به ایران و اسلام ندارند ،اما خوشبختانه به محض ورود به ایران، نظرشان تا حدی عوض شده و به علت استقبال و مهمان نوازی گرم ایرانیان و همچنین اوضاع امنیتی آرام شهرها، با شرایطی غیر از آنچه رسانه هایشان جلوه داده اند مواجه می شوند، مبلغان زبان‌دان از همین موقعیت استفاده کرده و سعی می کنند، ذهنیت آن ها را به درستی هدایت کنند.

* علت انتخاب مسجد ناصریه برای طرح تبلیغ توریسم

یونس غفاری به علت انتخاب این مکان برای طرح تبلیغ توریسم اشاره کرد وگفت:با توجه به نگرانی هایی که توریست ها قبل از ورود به یک کشور دارند، سعی می کنند از هر ارتباط غیر ضروری دوری کنند و صرفا به جهانگردی خود بپردازند. از جهتی روحانیت با لباس خاص خود نشان از عزم تبلیغی دارد و همین امر، موجب گریز توریست ها می شود. اگر این طرح، مثلاً، در تخت جمشید شیراز برگزار شود، می تواند حساسیت ایجاد کند که یک روحانی اینجا چه می کند؟!! اما با انتخاب مسجد «امام اصفهان» و قسمت مدرسه ناصریه، که یک مدرسه علمیه است، این حساسیت برطرف می شود. مبلغان در مدرسه علمیه ناصریه که در مسجد امام قرار دارد، مستقر هستند و این امر به دلیل فضای علمی مدرسه و مسجد حساسیتی را ایجاد نمی کند.

وی خاطرنشان کرد:جهانگردان، با توجه به توضیحاتی که راهنمای تور به آنان داده، می دانند اینجا، یک مدرسه علمیه تاریخی ست و از حضور روحانی تعجب نمی کنند و اغلب، خود برای ایجاد ارتباط و سئوال پیش قدم می شوند.

*ارتباط توریست ها با مبلغان

یونس غفاری بیان داشت :توریست ها در این زمینه دو دسته اند؛ برخی اطلاعاتی در مورد اسلام ، به درست یا غلط دارند که با پرسش و پاسخ بحث آغاز می شود و دسته دوم با سکوت خود اعلام می کنند که اطلاعاتی ندارند و منتظر توضیحات مبلغ هستند،البته توریست ها، با توجه به ضیق وقت و هزینه هایی که متقبل شده اند، دوست دارند هرچه سریعتربه ادامه سفر خود بپردازند، درنتیجه بعضی از آنها اصلا توقف نمی کنند و به یک عکس بسنده می کنند و برخی چند دقیقه به صورت سرپا و بعضی چند دقیقه به صورت نشسته ارتباط می گیرند. ولی در بین توریست ها کسانی هستند که با توجه به علاقه خود بیش از سه ساعت هم با روحانی می نشینند و اصطلاحاً گپ می زنند. این دیگر هنر مبلغ است که بتواند حداکثر جذب را داشته باشد.

* محور سوالات توریست ها

وی به سوالات مطرح شده از سوی توریست ها اشاره کرد وگفت: تفاوت شیعه و سنی، علل جنگ در سوریه و نقش اسلام، مسئله حجاب و حقوق زنان در ایران، از مهمترین سئوال‌هایی ا ست که توریست ها می پرسند. این چنین سوال هایی نشان از تاثیر همان رسانه هاست که ذهنیتی را برای مردم ایجاد کرده اند. این که تحولات سوریه تقصیر مسلمانان است، اینکه حجاب در ایران اجباری است و پایه و اساسی ندارد، اینکه شیعه و سنی همیشه در حال جنگ و کشتارند و حقوق زنان در ایران رعایت نمی شود، همه و همه از تهمت های رسانه ای و سیاسی است که در ذهن توریست را مشوه کرده است.

* مباحثی که ازسوی مبلغان مطرح می شود

مسوول اجرای این طرح بیا ن داشت:صلح طلبی اسلام و اینکه اسلام و ایرانی طرفدار صلح است، برادر بودن شیعه وسنی و زندگی مسالمت آمیز آنان در کنار یکدیگر، اعتقاد مسلمانان به حضرت عیسی و حضرت مریم و وجود آیات فراوانی در قرآن درباره ایشان، گفتگوی ادیان، مسلمان واقعی نبودن کسانی که در سوریه، جنگ به راه انداخته اند و احترام و شأن زنان در اسلام و در نهایت، معرفی اسلام به طور کلی، از مسائلی است که مبلغان در ابتدای امر برای توریست ها مطرح می کنند.

وی افزود:این ارتباط تنگاتنگ و صمیمی که در یک فضای مذهبی و زیبا برقرار می شود، اثرات خوبی را به همراه دارد. توریست ها با رضایت کامل جلسه را ترک می کنند و امید دیدار مجدد دارند ،البته مبلغان سعی می کنند ایمیل های آنان را دریافت کنند تا ارتباط ادامه یابد.کتاب هایی نیز به زبان انگلیسی که حاوی مطالب مفید ی می باشد به توریست ها اهدا می شود که اصل این هدیه بسیار آنان را خوشحال می کند.

* نحوه حضور روحانیان در طرح تبلیغ توریسم

مسئول اجرای این طرح گفت : طرح تبلیغ توریسم به صورت پیوسته در مسجد امام خمینی (ره) و مدرسه علمیه ناصریه به همت مرکز تربیت مبلغ و تبلیغ بین‌الملل قم ، مرکز مدیریت حوزه‌ علمیه اصفهان و مدرسه ناصریه اجرا می شود.

آقای یونس غفاری با اشاره به حضور و بازدید گسترده گردشگران خارجی در مسجد امام و مدرسه ناصریه افزود : روزانه 2 تا 3 مبلغ مسلط به زبانهای خارجی درباره موضوع های مختلفی از جمله تاریخچه و نقش تبلیغی مسجد امام (ره) ، نحوه فضای فرهنگ ایرانی اسلامی و علت تبلیغات منفی غرب علیه ایران با گردشگران گفت‌وگو می‌کنند.

وی گفت : توریست‌ها یی که به صورت گروهی از کشورهای اسپانیا ، چین ، ایتالیا ، پرتغال و استرالیا به این شهر سفر کرده اند از این برنامه ها استفاده می کنند.

مسوول اجرای این طرح افزود : مبلغان در این طرح ، علاوه بر آگاهی و تسلط بر زبان انگلیسی در مؤسسه تربیت مبلغ و تبلیغ بین‌الملل به آموزش مبانی دین اسلام به زبان انگلیسی می پردازند.

عالی‌قاپو ، مسجد امام، مسجد شیخ لطف‌الله و سر در قیصریه از جمله بناهای تاریخی این میدان است.

مدیر مدرسه علمیه ناصریه در خصوص فعالیت تبلیغ در ایام تعطیلات می گوید: تعطیلات عید نوروز؛ دارای ظرفیت‌های تبلیغی مناسبی برای فعالان حوزه‌ی دین می‌باشد. به عبارت دیگر، ایام نوروز فرصتی در جهت تبلیغ و احیاء سنت‌های حسنه‌ی اسلامی است؛ لذا حضور روحانیون در مساجد و دیگر اماکن تبلیغی نظیر مدارس علمیه، موقعیت ارزشمندی جهت ترویج معارف دینی فراهم می‌آورد.

از جمله برنامه‌های برگزار شده در آن ایام در مدرسه‌ی ناصریه، برپائی نمایشگاه‌های متعددی است که عبارتند از: «نمایشگاه معرفی مفاخر و علمای حوزه‌ی علمیه‌ی اصفهان»، «نمایشگاه تصویری قرآن مجید با موضوع: قیامت»، «نمایشگاه محصولات نرم‌افزاری مرکز تحقیقات رایانه‌ای حوزه‌ی علمیه‌ی اصفهان»، «نمایشگاه آیات قرآن و قطعاتی از نهج‌البلاغه و ادعیه به شش زبان»، «نمایشگاه سیره‌ی امام خمینی (ره) همراه با ترجمه‌ی لاتین»، «نمایشگاه آثار خوشنویسی با موضوع مهدویت»، «نمایشگاه کتاب و محصولات فرهنگی»، «نمایشگاه فرهنگی، هنری، مذهبی: به رنگ آسمان» و «نمایشگاه تصویری آسیب‌های اجتماعی بوده است.

*مشاوره دینی

علاوه بر بازدید از نمایشگاه‌های مورد اشاره، بازدیدکنندگان و مسافران نوروزی می توانستند از امکان دریافت مشاوره‌ی دینی و همچنین مشاوره‌ی تخصصی روان‌شناختی و خانواده بهره‌مند شده و از امکان پاسخ‌گویی به سؤالات و احکام شرعی به‌وسیله‌ی کارشناسان مدرسه‌ی علمیه‌ی ناصریه استفاده کنند.

غفاری خاطرنشان کرد «نمايش تصويری با عنوان من يك محجبه‌ام»، «ایستگاه کودک: مهد کودک»، «پخش مستندهای کوتاه درباره‌ی مهدویت و مدعیان دروغین و عرفان‌های کاذب» و «ارسال برنامه‌های فرهنگی ـ مذهبی از طریق بلوتوث» از دیگر برنامه‌های فرهنگی ـ تبلیغی از سوی مدرسه‌ی ناصریه برای ایام نوروز امسال بود.

*مدرسه ناصریه میزبان جهانگردان است

حجت‌الاسلام سیدمیثم سعادتی‌نژاد، کارشناس و مبلغ حوزوی پیرامون طرح تبلیغی تورسیم گفت: مخاطب و تعداد توریست‌ها در زمان‌های مختلف سال متفاوت هستند، گاه با تعداد بی‌شماری توریست مانند ماه‌های شهریور، مهر و اردیبهشت‌ رو به رو هستیم و گاه در زمان‌های دیگر تعداد این افراد کمتر می‌شود.

*ارتباط مبلغان مدرسه ناصریه با مسیحیان

وی بیان کرد: بیشتر آنان توریست‌هایی هستند که مساجد مختلف را در کشورهایی مانند ترکیه و آفریقا دیده‌‌اند، اما مسجد امام(ره) اصفهان را دارای ویژگی خاص و بارز یافته‌اند و در برابر معماری آن اظهار شگفتی می‌کنند.

حجت‌الاسلام سعادتی‌نژاد ادامه داد: اما نکته‌ای را در این مورد نمی‌توان نادیده گرفت این است که؛ تا کنون بسیاری از توریست‌ها از عدم رسیدگی به مسجد امام(ره) شکایت کرده‌اند، وجود داربست‌های نامنطم در حیاط مسجد ، تمیز نبودن فضا، به هم ریختگی باغچه‌های مسجد از مواردی است که بازدیدکنندگان خارجی به آن اشاره می‌کنند

*نمایشگاه دائمی مدرسه علمیه ناصریه

لازم به ذکر است که علاوه بر برنامه های فرهنگی- تبلیغی مناسبتی مدرسه علمیه ناصریه در ایام خاص برای علاقه مندان، درهای این مدرسه همیشه بر روی جهانگردان خارجی و داخلی باز است و با برپا کردن نمایشگاه دائمی به ارائه مطالب دینی و مذهبی به مخاطبان می پردازد.

نمایشگاه دائمی مدرسه ناصریه متشکل از 5 غرفه با موضوعات زیر در روز 28/12/92 با حضور معاونین و جانشین مدیریت حوزه علمیه اصفهان آغاز به کار نمود؛

اولین غرفه این نمایشگاه با معرفی اصفهان و تأکید بر گرایش های مذهبی و فرهنگی مردم این شهر فضا را برای ارتباط بازدید کننده با حوزه اصفهان و مردم این شهر فراهم می کند؛

غرفه دوم با موضوع «حجره» کوشیده، بازدید کنندگان را با معنویت حاکم بر مدارس علمیه آشنا نماید در این غرفه تلاش شده با برجسته سازی و نماد سازی برخی از آنچه که مورد توجه علما بوده به جلوه درآید؛

علمای حوزه علمیه اصفهان موضوع سومین غرفه این نمایشگاه است که چهره رؤسای بعد از انقلاب این حوزه را به تصویر کشیده است؛

چهارمین بخش از نمایشگاه حوزه علمیه اصفهان به معرفی اجمالی مدارس علمیه شهر اصفهان پرداخته و سعی کرده تصاویری جذاب از مدارس علمیه این شهر به نمایش بگذارد؛

و در نهایت غرفه شهدای روحانی در به تصویر کشیدن نقش روحانیت در دفاع مقدس و تبیین نقش اجتماعی ایشان را به خصوص در دوران جنگ برجسته کرده است.

لازم به ذکر است که نمایشگاه دائمی حوزه علمیه فاز اول کاری خود را در ایام نوروز 93 در یک بازه 15 روزه به صورت آزمایشی آغاز نمود. در این ایام مسافران نوروزی در ضمن بازدید از مجموعه مسجد امام که بیشترین بازدید آن در ایام نوروز حدود 7000 نفر در روز اعلام گردید.

 

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha