یکشنبه ۲۵ آذر ۱۴۰۳ |۱۳ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 15, 2024
آیت الله مصباح

عضو خبرگان رهبری گفت: علامه طباطبایی نزدیک به 50 سال پیش که حتی سؤال ولایت فقیه نیز در جامعه مطرح نبود، مقاله‌ای در این باره نوشتند.

به گزارش خبرگزاری حوزه، آیت‌الله محمد تقی مصباح یزدی عصر امروز در دیدار با اعضای شورای سیاست‌گذاری و کمیته‌های برنامه‌ریزی همایش بین‌المللی اندیشه‌های علامه طباطبایی(ره) در تفسیر المیزان که در سالن جلسات مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) برگزار شد، اظهار داشت: توجه به گرامیداشت بزرگان دینی درسی است که ما مسلمانان آن را از قرآن گرفته‌ایم.

ایشان یکی از روش‌های تربیتی قرآن کریم را یاد کردن از انبیای الهی و دیگر اولیاءالله و تبیین رفتار وسیره آنها دانست و گفت: خداوند در قرآن به پیامبر امر می‌کند که آنها را یاد کن، چراکه این کار روشی برای خودسازی و دیگر سازی است.

عضو خبرگان رهبری با اشاره به سیره معصومین علیهم السلام در این عرصه ادامه داد: کسانی که درمسیر اهل‌بیت علیهم‌السلام و ترویج آموزه‌های آنها قدم بر می‌دارند، یاد کردن از آنها یاد کردن اهل بیت علیهم‌السلام است و بر اساس روایات، یاد کردن اهل‌بیت علیهم‌السلام نیز یاد کردن خداست که راه سعادت دنیا و آخرت می‌باشد.

وی در تبیین این که باید نام چه کسانی آورده شود، اذعان داشت: ملاک انتخاب افراد در این عرصه، بر اساس نظامی اسلامی بر گرفته از مکتب اهل‌بیت علیهم‌السلام است که چه کسانی را برتر معرفی می‌کند، ما باید کسانی را در اولویت قرار دهیم که خدمات بیشتری در راستای ترویج آموزه‌های ناب اسلامی و مکتب اهل‌بیت علیهم‌السلام داشته‌اند.

آیت‌الله مصباح یزدی مرحوم علامه طباطبایی را از جمله کسانی دانست که در عصر ما بیشترین خدمت را برای احیای ذکر خدا و ترویج معارف الهی و اهل‌بیت علیهم‌السلام داشتند، معرفی کرد و گفت:‌ کمتر کسی مانند ایشان به اسلام وتشیع خدمت کرده است.

وی بزرگداشت بزرگان دین را نه تنها وظیفه‌ای اخلاقی و ادب دینی، بلکه وظیفه الهی معرفی و ادامه داد: در راستای تجلیل از مقام علامه طباطبایی(ره) کارهای زیادی انجام شده است، ولی باید بدانیم برای این که بتوانیم شخصیت علامه را به خوبی برای دیگران تبیین کنیم و نسل امروزی را به آن آگاه سازیم، درابتدا باید ایشان را به خوبی بشناسیم.

رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) افزود: علامه طباطبایی(ره) ابعاد مختلف شخصیتی داشتند که هر کس با این شخصیت آشنا می‌شد، شیفته ایشان می‌گردید؛ ایشان علاوه بر شخصیت قرآنی و تفسیری در عرصه فلسفه و اخلاق نیز شخصیت والایی داشتند.

وی با بیان این که بسیاری از مراجع تقلید عصر امروزی و تعدادی که در سال‌های اخیر از دنیا رفته‌اند، سال‌ها در محضر این استاد تلمذ کرده‌اند، افزود: ایشان در فلسفه و علوم عقلی،‌ تنها تبیین کننده دست‌آوردهای گذشتگان نبودند، بلکه مبانی‌ در این عرصه تأسیس کردند که نگارش اصول فلسفه ورئالیسم در این راستا می‌باشد.

آیت‌الله مصباح یزدی، فروتنی و تواضع را از ویژگی‌های علامه طباطبایی معرفی کرد و گفت: بنده که چند دهه شاگردی علامه را داشتم، به یاد ندارم که یک بارکلمه «من» را به کار برده باشند. ایشان زمانی که نسبت به سخنان و نوشته‌های گذشتگان انتقادی داشتند، به گونه‌ای مؤدبانه سخن می‌گفت که کمتر کسی تفاوت میان نظر استاد و انتقادش را متوجه می‌شد.

وی توجه و جامعیت علامه طباطبایی درباره ولایت فقیه را از جمله عرصه‌های مغفول در زندگی ایشان دانست و گفت: یکی از نقاط برجسته زندگی علامه طباطبایی(ره) که مورد غفلت قرار گرفته و برخی به دلیل این غفلت تفسیری معکوسی در این عرصه بیان می‌کنند، نگاه استاد به جایگاه ولایت فقیه بود.

عضو خبرگان رهبری خاطرنشان کرد: علامه طباطبایی نزدیک به 50 سال پیش که حتی سؤال ولایت فقیه نیز در جامعه نبود، مقاله‌ای در این باره نوشتند؛ ضمن این که در بخش‌های مختلف تفسیر المیزان نیز نکته‌هایی درباره ولایت فقیه آورده شده است که پایه‌گذار تفکر ولایت فقیه می‌باشد.

وی در ادامه با بیان اینکه ما نمی‌توانیم کار ابتکاری و عظیم علامه طباطبایی(ره) را درباره نگارش تفسیر المیزان درک کنیم، اظهار داشت: ایشان در شرایطی این کتاب را نوشتند که امکانات امروزی پژوهش وجود نداشت و علامه برای مطالعه برخی کتاب‌ها، آنها را قرض می‌گرفت و مطالعه می‌کرد. همچنین به دلیل مشکلات مالی، امکان تشکیل گروهی از محققان رانداشت.

آیت‌الله مصباح یزدی خاطرنشان کرد: علامه طباطبایی نشان داد با فقر و کمبود امکانات، با تکیه بر تقوای الهی و اخلاص در عمل، می‌توان اثری علمی ایجاد کرد که به زبان‌های مختلف دنیا ترجمه شود و محققین در روند مطالعاتی خود درباره اسلام و قرآن، در سراسر جهان، بی‌نیاز از این کتاب نباشند.

وی با بیان این این که با کار علامه طباطبایی در عرصه تفسیر قرآن کریم، تحولی در حوزه ایجاد شد و توجه همگانی نسبت به درس تفسیر در حوزه صورت پذیرفت، ادامه داد: در گذشته نسبت به درس تفسیر در حوزه، به عنوان درسی جانبی و در حاشیه نگاه می‌شد ولی امروز تفسیر در کانون توجهات اساتید و طلاب است.

عضو خبرگان رهبری در پایان با بیان این که البته علاقه و اشتیاق ما به استاد،‌ علاقه کوری نیست، افزود: ما می‌دانیم که کارهای علمی استاد، ممکن است در عین جامعیت و غنی بودن، با اشتباهاتی هرچند کوچک همراه باشد، از این رو شایسته است افرادی دلسوز، به صورت کارشناسانه و علمی این آثار را نقد کرده و در صورت مشاهده اشتباه، آن را اصلاح و یا در اختیار جامعه علمی قرار دهد.

 

انتهای پیام// 15/ 313

 

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha