به گزارش خبرگزاری حوزه، آیت الله سید هاشم حسینی بوشهری، پیش از ظهر امروز در شانزدهمین اجلاسیه اساتید سطح عالی و خارج حوزه علمیه قم، نقش اساتید حوزه را کلیدی و بی بدیل عنوان کرد و گفت: اساتید نقش مهمی در راستای تربیت و تعلیم طلاب برعهده دارند.
وی تشکیل کمیسیون های مختلف حوزه را برای برگزاری با شکوه تر اجلاسیه اساتید ضرروری دانست وافزود: اداره حوزه علمیه نیازمند مشارکت مسئولان و اساتید است؛ در چنین شرایطی کارها با سرعت و کیفیت بیشتر و بهتری پیش می رود.
مدیر حوزههای علمیه کارهای انجام شده در حوزه در راستای رسیدن به حوزه مطلوب اشاره کرد و گفت: درباره حوزه دیدگاه های مختلفی وجود دارد؛ نخستین دیدگاه در این عرصه این است که حوزه ای بدون تحرک و راکد باشد و همان برنامه ها گذشته بدون تغییری ادامه یابد و هیچ قدمی درراستای تحول در حوزه برداشته نشود.
آیت الله حسینی بوشهری با بیان این که چنین دیدگاهی با تحول درحوزه مخالفت میکنند خاطرنشان کرد: دسته دیگر در مقابل این دیدگاه قرار دارند. این دیدگاه که دیدگاه افراطی است، معتقد است حوزه باید به سمت حوزه مدرن برود.
وی افزود: ما معتقدیم که حوزه هم نباید در جا زده و هم نباید به سمت دانشگاهی شدن پیش رود؛ به این معنی که اصالت های حوزه و سنت ها اصیل آن که پس از قرن ها آزموده شده است در بعد علمی، اخلاقی و دست آوردهای گذشته حفظ شود.
مدیر حوزه های علمیه توفیقات امروزه حوزه را مدیون گذشته و سابقه حوزه دانست و تصریح نمود: ما باید به گذشته خود افتخار کنیم و از آنچه موجب موفقیت حوزه بوده، صیانت نماییم. حوزه امام صادق علیه السلام چطور می تواند گذشته خود را نادیده بگیرد؟
آیت الله حسینی بوشهری با تإکید بر این که حوزه منهای گذشته, حوزه نیست، افزود: البته باید بر این مسئله تأکید کنیم که حوزه گذشته منهای پیشبینی نسبت به آینده، نمی تواند حوزه پایداری باشد. حوزه باید از بالا دوردست ها را رصد کرده و برای آن برنامه داشته باشد.
وی گفت: حوزه باید تلاش کند نیازها و ضرورت ها را رصد کرده و متناسب با آن برنامه ریزی کند؛ نه در این زمانه به گونه ای حل شود که استقلال و همه چیز خود را از دست بدهد.
عضو خبرگان رهبری حضور منفعلانه نسبت به فرهنگ جامعه را آسیبی در پیش روی حوزه دانست وگفت: اگر حوزه ای اسیر فرهنگ حاکم بر جامعه و رویدادها شود؛ محکوم به نابودی است.
حوزه مطلوب مستقل است
آیت الله حسینی بوشهری با بیان این که دنیا و انسان ها متحول شده و نیازهایشان نیز متحول شده است،اظهارداشت: حوزه باید با تدبیر و علمیت خود را در پاسخگویی به نیازها عاجز نبیند. حوزه مطلوب حوزه مستقل است.
وی با بیان این که این سخن در جامعه ای مطرح است که نظامی با رهبری مرجع تقلید و ارزش ها اسلامی مطرح می شود, گفت: ما نظام را دوست داریم، ولی اگر حوزه در جای خود منتقد نباشد, در جای خود هدایت کننده نیست؛ از این رو باید استقلال خود را حفظ نماید.
عضو شورای عالی حوزهش ویژگی دیگر حوزه را نواندیش معرفی کرد و گفت: متأسفانه گویا عده ای از کارهای بزرگی که از سوی حوزه انجام شده است و با نام روحانیت در جهان مطرح شود خوشحال نیستند ؛ چون در معرفی کردن آنها، مجامع جهانی نامی از حوزه برده نمی شود.
حوزه نو اندیش پاسخگو است
آیت الله حسینی بوشهری حوزه نو اندیش را حوزه پاسخگو به نیازها معرفی کرد وبیان داشت: امروزه اهل قلم در میان اساتید حوزه کم نیست؛ اساتید و فضلای حوزه باید نیازها و شرایط جامعه را ببینند و بر اساس آن راه های برطرف کردن نیازها را ارائه نماید.
وی ادامه داد: حوزه مطلوب، جامع نگر است و تنها به گوشه ای اکتفا نمی کند. حوزه باید بتواند استعداد های خوب را در حوزه پرورش دهد. اساتید باید طلابی که از نظر علمی و استعداد در جایگاه خوبی قراردارند، شناسایی و آن را به حوزه معرفی نماید تا این طلبه رشد کرده و به نظام اسلامی و حوزه خدمت کند.
طلاب مستعد حمایت می شوند
مدیر حوزه های علمیه با بیان این که اگر حوزه نسبت به استعداد ها درخشان فعال ه غافل شود، ضرر کرده ایم، تصریح نمود: حوزه از طلاب با استعداد حمایت می کند. چراکه این افراد موجب رشد و بالندگی حوزه می شوند.
وی با بیان این که طلبه ای که در نهاد های مختلف حضور می یابد، باید طلبه ای ملا وآگاه باشد؛ در غیر این صورت طلبه مانند کارمندی در نهاد و سازمان می شود که این برای حوزه فاجعه ای است و با توانایی طلبه همسو نیست.
آیت الله حسینی بوشهری خاطرنشان کرد: طلبه ای که در دستگاه های نظام مشغول فعالیت می شود، اگر نتواند نقش خود را به خوبی انجام دهد، این حضور نمی تواند نقش آفرین باشد.
به اخلاق اهتمام داشته باشید
وی از دیگر مسائل مهم در حوزه را اخلاق معرفی کرد و گفت: اساتید باید نسبت به توجه دادن طلاب به اخلاق اهتمام جدی داشته باشند و د راین عرصه از روایات اخلاقی معصومین علیهم السلام استفاده کنند.
انتهای پیام// 15/ 313