حجت الاسلام والمسلمین محمود نوذری در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه با تاکید بر این که بی شک فرهنگ شالوده و هویت یک اجتماع است و دارای حوزه تاثیرگذاری گسترده ای می باشد، ابراز داشت: از این منظر، بی توجهی و کم توجهی به ساحت فرهنگ مترادف با ظهور و بروز آسیب ها و مخاطراتی بس عظیم برای کلیت جامعه است و از این بابت باید به هشدارهای فرهنگی، توجه کامل داشت.
وی افزود: با نگاهی به آموزه های دینی و دقت و ژرف نگری در این باره، همچنین توجه و عنایت جدی به بیانات و رهنمودهای امام راحل و مقام معظم رهبری به خوبی به این حقیقت رهنمون می شویم که امروز فرهنگ و باورهای اسلامی – ایرانی ما ، اساس هویت جمعی ما را می سازد.
عضو هیئت مدیره انجمن تعلیم و تربیت اسلامی حوزه ادامه داد: در این میان، حاکمیت اسلامی که بخش اصلی آن در دولت تبلور یافته، نقش و رسالت مهمی در عرصه و ساحت فرهنگ برعهده دارد؛ البته در این خصوص دولت هم وظایفی دارد و هم انتظاراتی ، کما این که نباید از نقش مردم و نهادهای مردمی یا بخش خصوصی نیز غافل شد.
*انتقاد از عدم هماهنگی در سیاستگذاری فرهنگی
این استاد حوزه و دانشگاه خاطرنشان کرد: یکی از مشکلات جدی امروز در عرصه فرهنگ، ناظر به عدم هماهنگی و یکپارچه نگری در سیاستگذاری، برنامه ریزی ها و به خصوص مرحله اجراست، به ویژه درباره ارگان ها و نهادهایی که وظیفه اصلی شان همانا فرهنگ سازی و حراست از فرهنگ ایرانی - اسلامی است.
حجت الاسلام و المسلمین نوذری ادامه داد: گذشته از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، وظیفه اصلی نهادها و ارگان هایی چون آموزش و پرورش، آموزش عالی و رسانه های جمعی، تعلیم و تربیت و فرهنگ سازی در جامعه است و باید در راستای هماهنگی هر چه بیشتر آن ها به منظور حصول نتایج و دستاوردهای مورد نظر کوشید.
*عملکرد جزیره ای نهادها!
وی تصریح کرد: متاسفانه در شرایط کنونی وضع به گونه ای شده که هر کدام از این نهادها مثل جزایری مستقل و جدای از هم کار می کنند، حال آن که امروز بیش از هر زمان دیگری نیازمند هماهنگی و انسجام فرهنگی هستیم.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه اضافه کرد: از سویی دیگر گاهی رسانه های جمعی و نیز نهادهایی که کار تربیتی و اعتقادی و ترویجی در جامعه انجام می دهند مثل مساجد و هیئات مذهبی، هم در انجام وظایف با دیگر نهادها و تشکل ها، چندان هماهنگ و منسجم نیستند.
حجت الاسلام والمسلمین نوذری تاکید کرد: در عرصه فرهنگ به شدت نیازمند به سیاستگذاری و برنامه ریزی هدفمند و منسجم هستیم تا از این از این رهگذر، شاهد هم افزایی نهادها و نتایج بهتری در عرصه فرهنگ باشیم.
مدیر گروه علوم تربیتی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه تصریح کرد: بی گمان حوزه های علمیه و نهاد روحانیت نیز به جهت جایگاه عظیم و رفیع، تاثیر بسزایی در فرهنگ سازی جامعه دارند و اساساً حاکمیت و دولت ها نمی توانند خود را مستغنی و بی نیاز از نقش آفرینی حوزویان به خصوص در عرصه حساس و پیچیده فرهنگ بدانند.
*سرگردانی مردم!
این محقق و پژوهشگر حوزی یادآور شد: تاکید ویژه بر لزوم هماهنگی و انسجام در فعالیت های فرهنگی بدین خاطر است که به هر حال نباید در عرصه فرهنگ برای مردم یک نوع حیرانی و سرگردانی ایجاد شود که بالاخره کدام سیاست و روش درست است؟ کدام نهاد و تشکل خوب عمل می کند و از این دست قضایا.
وی افزود: عدم هماهنگی بین بخشی برای مردم ایجاد مشکل کرده و می کند که باید از آن برحذر بود؛ به عنوان مثال ما در مبحث سبک زندگی، الگویی را در رسانه معرفی و ترویج می کنیم که با آنچه در هیئات مذهبی گفته می شود و یا یک روحانی در بالای منبر می گوید، گاه متفاوت است و این سرگردانی برای مردم ایجاد می شود که بالاخره کدام درست است و باید به کدام قول و حرف عمل کرد؟
حجت الاسلام و المسلمین نوذری خاطرنشان کرد: همچنین در مقوله مهم اقتصاد مقاومتی که رهبر فرزانه انقلاب سیاست ها، چارچوب ها و بایسته های آن را به همه قوای سه گانه اعلام کرده اند، باید به این نکته کلیدی توجه کرد؛ خوشبختانه حوزه علمیه نیز که دغدغه کار فرهنگی دارد به این مساله توجه جدی نشان داده، اما مهم آن است که یک نوع هماهنگ سازی و یکپارچه سازی صورت گیرد تا فرهنگ سازی در این رابطه به منصه ظهور رسیده و شاهد بروز نتایج مطلوب در عرصه اقتصاد مقاومتی باشیم.
*دولت بی نیاز از حوزه نیست
عضو هیئت مدیره انجمن تعلیم و تربیت اسلامی حوزه تصریح کرد: طبیعتاً خود حاکمیت و دولت نیز نقش جدی در این باره دارد و عملکرد اقتصادی و سیاسی دولت در این باره بسیار تاثیرگذار است و در واقع همه نهادها در شکل گیری و ترویج فرهنگ نقش دارند، چرا که فرهنگ سازی حاصل کار همه نهادها و دستگاه هاست.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه همچنین خواستار لزوم نقش آفرینی مردم برای ساماندهی امور فرهنگی کشور شد و افزود: همان گونه که مقام معظم رهبری نیز در سخنان آغازسال خود در حرم مطهر رضوی اشاره داشتند، بدون نقش آفرینی و مشارکت مردم نمی توان شاهد رشد و تحول فرهنگی چندانی در کشور بود و از این رو این یک حرف درست و منطقی است که ما باید به دنبال مردمی کردن اقتصاد و فرهنگ باشیم.
*ضرورت تعامل دولت با حوزه
حجت الاسلام والمسلمین نوذری در خاتمه بیان داشت: بی شک تعامل حوزه و دولت در عرصه فرهنگ امروز یکی از مهم ترین نیازها برای رشد و تعالی فرهنگی جامعه است. البته به لطف الهی قدم های خوبی در این باره برداشته شده، اما با توجه به حجم انبوه تهاجم نرم فرهنگی دشمن، کافی نیست و باید در اتاق های فکر درباره راهکارهای توسعه این گونه تعاملات به بحث و نظر پرداخت.