خبرگزاری حوزه/ دهمین شماره از فصلنامه تخصصی امامت پژوهی در سال سوم از تاریخ چاپ این نشریه معرفتی منتشر شد.
این مجله توسط بنیاد فرهنگی امامت اهل بیت (ع) که موسسهای پژوهشی در شهر مقدس قم است به مدیر مسئولی آیتالله سید علی میلانی در حوزه معارف و مبانی فکری و تاریخی و مباحث کلامی امامت منتشر می شود.
مجله امامت پژوهی به سردبیری محمدتقی سبحانی و با حضور شورای علمی این مجله با حضور پژوهشگران و فضلایی همچون محمدعلی مهدویراد، رضا مختاری، حسن طارمی، نجمالدین طبسی و علی کورانی به چاپ می رسد.
این شماره با مطالب متنوعی پیرامون مباحث امامت همراه شده که بخش جدیدی با عنوان نکته ها و یاداشت هایی در حریم امامت از این شماره به خوانندگان عرضه شده است که به غنای مباحث و نوشتارهای نشریه افزوده است.
در این شماره از مجله امامت پژوهی مجموعه مقالات متنوع و ارزشمندی در حوزه مباحث امامت شیعه به چاپ رسیده است.
عناوینی همچون نظريه نص از ديدگاه متكلمان امامي، معنا و جايگاه اجماع اهل حل و عقد، سند خطبه طولاني غدير در التحصين.
در بخش پرونده علمي مقاله ای با عنوان مدخل منتشر شده است.
امامت از ديدگاه انديشمندان اماميه در مدرسه كوفه، زيد بن علي بن الحسين (ع) و مساله امامت، نظريه امامت در اسماعيليه، امامت از ديدگاه زيديه، نظريه امامت اماميه؛ در گفتگو با حجت الاسلام والمسلمين سبحانی از دیگر نوشتارهای این شماره است.
در بخش نقد انديشه مقاله شيوه هاي ارتباط فرشتگان با ائمه(ع)؛ تاملي بر مقاله «محدث » اتان كلبرگ منتشر شده است.
در بخش كتاب شناخت به منبع شناسي حديث ثقلين تا سال 1385 شمسي اشاره شده است.
نکته ها و یادداشتهایی در حریم امامت و نمایه موضوعی از جمله دیگر مطالب این شماره از نشریه امامت پژوهی به شمار می رود.
اما از جمله مهم ترین و خواندنی ترین نوشتارهای این شماره می توان به مقاله ای اشاره کرد با عنوان « نظريه نص از ديدگاه متكلمان امامي» به قلم علي اميرخاني.
در این نوشتار امامت به عنوان محوري ترين جايگاه در منظومه اعتقادي شيعه امامي مورد توجه واقع شده است.
و اینکه نوع تعيين و نصب امام نيز در اين مكتب با ديگر مكتب هاي اسلامي متفاوت است. اماميان از همان ابتدا به دليل آنكه مقام امامت را امتداد مقام نبوت مي دانستند، معتقد بودند امامت اميرالمومنين علي(عليه السلام)نه به دليل فضائل بي شمار او نسبت به ساير صحابه و نه به دليل انتخاب مسلمانان، بلكه بر اساس تعيين و معرفي رسول خدا(صلي الله عليه و آله) بوده است. اين رويكرد در لسان علمي انديشمندان امامي با تئوري (نص) تبيين شد. آنان در بحث امامت عامه (مقام ثبوت) بر آن شدند كه نص، طريق انحصاري تعيين امام است؛ از اين رو، در صدد ابطال راه هاي ديگر برآمدند، و در بحث امامت خاصه (مقام اثبات)، امامت اميرالمومنين علي (عليه السلام)را هم با نصوص جلي، هم با نصوص خفي و هم با نص فعلي (اظهار معجزه) اثبات كردند.
در این مقاله نویسنده، تئوري نص اماميان را با روي آورد توصيفي _ تحليلي بررسيده است.
یکی دیگر از نوشتارهای ارزشمند این شماره از نشریه امامت پژوهی مقاله ای است با عنوان سند خطبه طولاني غدير در التحصين به قلم محمدعلي موحدي.
در این نوشتار به موضوع سخنان پيامبر گرامي اسلام در روز غديرخم که به گونه هاي مختلفي از حيث حجم ثبت و ضبط شده است، پرداخته شده است.
و اینکه طولاني ترين متن منقول از اين سخنان كه به آن خطبه طولاني غدير گفته شده است، نسبت به ساير گونه ها به ويژه نسبت به حديث غدير، كمتر مورد بحث و كاوش سندي و دلالي قرار گرفته است. گرچه تعداد اندكي از عالمان و پژوهشگران امامي، پيرامون متن اين خطبه آثاري از خود به جاي نهاده اند، اما در مورد اعتبار سندي آن، پژوهشِ دقيقي صورت نگرفته است. از اين رو، در متن پيشارو كوشيده شده است آخرين سندِ موجود از خطبه طولاني غدير، كه در اثري از آثار سال هاي واپسينِ حيات سيد بن طاووس به نام التحصين مضبوط گشته، مورد بررسي رجالي واقع شود. در اين راه پس از بيان مقدماتي پيرامونِ تفاوتِ ميانِ (حديث غدير) و (خطبه غدير) و تقسيم بنديِ گونه هاي مختلف ضبطِ سخنان پيامبر و ارائه فهرستي از منابع موجود به ترتيب زمان، به پژوهشي مختصر در خصوص آثار مرتبط با اين سند و مآخذ آن پرداخته شده است.
در اين مقاله پژوهشی با بررسي ها و پژوهش هاي رجالي صورت گرفته، وثاقتِ تماميِ راويانِ شيعه و مخالفِ مذكور هر طبقه، مطابق با مباني رجالي آن مذهب، مورد بررسي قرار گرفته، و در نهايت با تكيه بر نظريه اطمينان، سند اين خطبه در حكمِ (موثق) دانسته شده است.
علاقمندان می توانند جهت ارتباط با نشریه امامت پژوهی با شماره تلفن: 2908582 /025
یا نشاني قم، خيابان محمدامين، پلاك 473 و یا صندوق پستي: قم، 45193- 37137
و نیز نشاني قم، خيابان شهدا (صفائيه)، كوچه 21 ، پلاك 12 تماس حاصل نموده و یا به سايت اختصاصي: www.al-imamah.com و نشاني الكترونيك: faslnamehal-imamah.com مراجعه نمایند.