به گزارش خبرگزاری حوزه ازتهران حجتالاسلام والمسلمین سیدمسعود پورسیدآقایی، دبیر همایش بین المللی دکترین مهدویت دراختتامیه دهمین همایش بینالمللی دکترین مهدویت که امروز 23 خردادماه در محل سالن همایشهای بینالمللی صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران برگزار شد، گزارشی از روند محتوایی این همایش ارئه کرد.
وی با تقدیر از دست اندر کاران این همایش به ویژه مدیریت حوزه علمیه قم ، پژوهشگاه امام خمینی(ره) دانشگاه امام صادق(ع) ودانشگاه دفاع ملی ،این همایش را تجلی اراده ملی خواند وگفت: اگرغیر از این اراده نبود چند طلبه به تنهایی توان برگزاری این همایش را نداشتند و باید همه دست به دست هم دهیم آموزه های مهدوی گرانسنگ است و هرکس در راه آن تلاش کند، خداوند به آن برکت میدهد.
حجتالاسلام والمسلمین پورسیدآقایی مباحث ارائه شده در کمیسیون ها را فاخر و ارزشمندی دانست.
*بحران اخلاقی جدی ترین بحران معاصر
موسوی گیلانی، رئیس کمیسیون شماره یک همایش مهدویت نیزدرگزارشی ازاین کمیسیون اظهار داشت: دراین کمیسیون 15 مقاله که 7 مقاله خارجی و 8 مقاله داخلی بود عرضه شد.
وی دوران کنونی را بحران اخلاقی دانست وافزود: جدی ترین بحران معاصرهمین بحران است و این همایش به دنبال راهکاری برای حل بحران با تکیه بر زندگی مهدوی است.
وی به مباحث مطرح شده در کمیسیون شماره 1اشاره کرد وافزود: در این کمیسیون سبک زندگی غربی با سبک زندگی اسلامی مقایسه شد و آسیب شناسی سبک زندگی اسلامی در چند مقاله مورد ارزیابی قرار گرفت که می توان به مصرف گرایی و مدگرایی، آسیب شناسی مسئله تحصیل و اشتغال زنان از آسیب های سبک زندگی اسلامی اشاره کرد.
موسوی گیلانی ادامه داد: نقش جوانان، معلمان، زنان و کارگزاران چهار کلید واژه مشترک در این کمیسیون بود و نقش آنها در سبک زندگی بررسی شد. در کل این مقالات سبک زندگی با دو مقوله امامت و مهدویت سنجیده شد و این نوآوری خوبی در این عرصه بود.
*ضرورت های رسانه زمینه ساز
در ادامه این گزارش حجت الاسلام والمسلمین قنبری رئیس کمیسیون شماره 2 ارائه 17 مقاله 6 مقاله غیرایرانی و 11 مقاله داخلی در مفهوم شناسی سبک زندگی زمینه ساز را حاصل این کمیسیون دانست وگفت:تشابه زندگی در دوره غیبت در مقایسه با زندگی امام زمان(عج) بعد از ظهور، نقش زنان در زندگی زمینه ساز و مدیریت اخلاقی خانواده، پرهیز از تربیت تحمیلی دینی، معرفت افزایی اعضای خانواده نسبت به خانواده، الگوگیری از مادران مهدی یاور، تجلی رفتارهای مومنانه و امیدبخش و عادلانه در زندگی خانواده های زمینه ساز و پرهیز از اسراف گرایی برخی از محورهای این بخش هستند.
حجت الاسلام قنبری بیان کرد: عفت، علم آموزی، وفای به عهد، انجام مناسک دینی به صورت جمعی، دوری از معاصی و اطاعت از خداوند، آموزش طلاب برای حضور رسانه ای، گسترش تولیدات رسانه ای در زمینه موعود باوری از ضرورت های رسانه زمینه ساز است. جهانی سازی و اصول اخلاقی جوانان از دیگر موارد تاکید شده در این کمیسیون بود.
مولفه های اخلاق زمینه ساز
عصاریان نژاد، رئیس کمیسیون دانشگاه عالی دفاع ملی با ارائه گزارشی گفت: در این کمیسیون 14 مقاله گزارش داده شد. در دانشگاه عالی دفاع ملی جامعه زمینه ساز و روند طی مسیر آن برای آمادگی ظهور بررسی شد. اساسی ترین نکته این بود که اخلاق زمینه ساز به چه معنا است و چه مولفه هایی دارد. در صورت تعریف و تثبیت این مفهوم نقش کارگزاران در سازماندهی مورد بررسی قرار گرفت.
وی مطرح کرد: تفکیک اخلاق دینی از اخلاق نسبی و غربی در این کمیسیون انجام شد و نحوه ساخت و طراحی و تولید هنجارهای مورد نیاز جامعه در این کمیسیون مورد دقت و بررسی قرار گرفت و حوزه های تحول اخلاق در کارکردهای مدیریتی آسیب شناسی، روندهای تثبیت اخلاق در گذر از جامعه منتظر به جامعه زمینه ساز در حوزه های رسانه با رویکرد حوزه علمیه به این موضوع، از دیگر مطالب این کمیسیون بود.
*تدوین راهبردهای اخلاقی جامعه زمینه ساز
عصاریان نژاد گفت: مقام معظم رهبری تاکید دارند که آمادگی جامعه جز با عمل به احکام نیست. بسیاری از مدل های راهبردی فرهنگی تربیتی در استقرار هنجارهای جهان اسلام مورد بازبینی قرار گرفت و نقاط قوت و ضعف آن بررسی شد و در حرکت پایانی راهبردهای اخلاقی جامعه زمینه ساز تدوین شد.
*رسالت طلبه ها و تبلیغ دین
حجت الاسلام والمسلمین فقیهی نیز در ادامه گزارش کمیسیون انجمن تعلیم و تربیت حوزه علمیه را بیان کرد واظهارداشت: 8 مقاله در این کمیسیون از طرف حوزه علمیه در این کمیسیون ارائه شد. برای تدوین این مقالات نگاه علمی خاصی دنبال شد و منبع فکری ما از قرآن، روایات و آموزه های اهل بیت(ع) درخصوص مهدویت استخراج شد. رسالت طلبه ها تبلیغ دین بر اساس آموزه های اسلامی است و از این رو محتوای همه مقالات، تبیین آموزه های مهدوی از زبان قرآن و حدیث است.
دبیر کمیسیون انجمن تعلیم و تربیت حوزه علمیه گفت: هر اقدامی که منجر به یاری حق شود، در دایره زمینه سازی قرار می گیرد. درهم تنیدگی دین و اخلاق، مکمل بودن عقل و وحی، ذومراتب بودن اخلاق، جدال پیوسته لشکریان عقل و جهل، مبانی اخلاق زمینه ساز است که در فطرت انسان است. رفتارهای اخلاقی یاوران مهدی(ع) در چهار بعد فردی، اجتماعی، الهی و زیست محیطی بررسی شده است.
وی عنوان کرد: در این کمیسیون، راهکارهای تسهیل کننده پرورش هویت اخلاقی جوانان، تبیین راهکارهای اخلاقی در آموزش و پرورش و محیط های آموزشی، میزان طرح صفات اخلاقی در کتب دانشگاهی و آموزشی نیز مورد بررسی قرار گرفت.
*سبک زندگی مدیران زمینه ساز
حجت الاسلام والمسلمین مفتح حضور فعال دانشگاه قم را برای اولین بار در همایش توصیف کرد وافزود: 14 مقاله آماده ارائه داشتیم ولی به خاطر کمبود وقت، 6 مقاله از آنها ارائه شد. محور اول مقالات سبک زندگی مدیران زمینه ساز بود که از قرآن کریم و سنت معصومین(ع) استخراج شد. تقوای سیاسی برای مدیران، فروتنی و تواضع، در دسترس نیاز مندان بودن، شایسته سالاری، تصمیم گیری بر اساس مشورت، سعه صدر در برابر اعتراضات اجتماعی، گذشت و عفو نسبت به شهروندان بررسی شد.
وی گفت: شکل گیری جامعه از طریق مهندسی اخلاق، قانون مداری در حکومت زمینه ساز، تقویت روحیه خود کنترلی، مشاوره، اعطای پاداش درخور عملکرد کارگزاران، یکسان نگری به همگان در برابر قانون، پاسداشت حقوق مظلومان، احترام به حقوق مشروع فردی، بررسی دیدگاه مبارزه و جنگ آخرالزمان با دو رویکرد افراطی و تفریطی، تکثر اندیشه ها با محور اخلاق زمینه ساز، تاثیر خانواده منتظر با شاخصه های خدامحوری و اخلاق محوری از موضوعاتی بود که در این کمیسیون مورد بحث قرار گرفت.