یکشنبه ۲۵ آذر ۱۴۰۳ |۱۳ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 15, 2024
کد خبر: 332026
۲۸ خرداد ۱۳۹۳ - ۱۵:۵۲
خبر گزاری حوزه

کارشناس و مولف تاریخ اسلام گفت: نقش مهم سیدرضی در تاریخ اسلام مغفول مانده است و باید این نقش بیش از پیش به نسل جوان و حتی اهل علم معرفی شود.

به گزارش خبرگزاری حوزه، حجتالاسلام والمسلمین معادیخواه، ظهر امروز در نشست علمی کتاب «تمام نهجالبلاغه» که در دانشگاه مفید برگزار شد، گفت: سید رضی برای تالیف نهج البلاغه  دست به ابتکارات فراوانی زده است که نخستین استفاده دقیق و به جا از ادبیات است.

وی افزود: اگر محققان حوزوی بتوانند استفاده بهتری از ادبیات کنند می توانند کتب و معارف اهل بیت(ع) را در همه جا سرایت دهند حتی درجایی که دشمنان ما اجازه ورود کتب ما را نمی دهند؛ ادبیات بلیطی است که نیاز به هیچ ویزایی ندارد.

این کارشناس و مولف تاریخ اسلام بیان کرد: نقش مهم سیدرضی در تاریخ اسلام مغفول مانده است و باید این نقش بیش از پیش به نسل جوان و حتی اهالی علم معرفی شود؛ ایشان با وجود تخصص در زمینه ادبیات این کتاب را با رویکرد ادبی نگاشته است و امام علی(ع) نیز که امیربیان هستند سخنانشان در این غالب عرضه شده است.

وی گفت: یکی از مهمترین مباحثی که در زمینه تاریخ نگاری علوی وجود دارد، سبک و سیاق سخنان حضرت است که در نهجالبلاغه در موارد بسیار انگشت شماری شاید بتواند مواردی را پیدا کرد که با سیاق سخنان امام علی(ع) همخوانی ندارد؛ البته رسیدن به این سبک نیز کار هر کسی نیست.

این مولف و نویسنده حوزوی با ذکر این مطلب که هویت، نهجالبلاغه یک هویت دینی است، بیان کرد:در حوزه نهج البلاغه شناسی، باید به جمع آوری مدارک و مستدرکات پرداخت که در این زمینه علامه محمودی کارهای بسیار فاخری انجام داده است که باید به جامعه علمی کشور معرفی شود. وی گفت: نهجالبلاغه تالیف و مستند امام علی(ع) نیست بلکه مطالبی منسوب به امام علی(ع) با سبکشناسی مرحوم سید رضی است که در اول راه قصد داشتند کتابی در زمینه اهل بیت(ع) بنویسند که وقتی به امام علی(ع) رسیدند به نوعی در این حوزه علمی و مکتبی زمین گیر شد.

وی افزود: برای تکمیل تحقیقات پیرامون نهجالبلاغه باید به سبک شناسی اثر مرحوم سید رضی نیز توجه داشت که ایشان با همین رویکرد ادبی، گلهایی را از این گلستان چیده است و اتفاقا بهترین گزینهها و کمترین اشتباهات را داشته؛ همین مساله است که می توانند ما را به فهم متون معارض با این احادیث کمک کند زیرا سبک گفتار اهل بیت(ع) از حیث شکلی و محتوایی بسیار شبیه به هم است و می تواند مسایل تحریف شده را جدا کرد.

حجت‌‌الاسلام والمسلمین معادی‌خواه یادآورشد: درک دقیق شرایط آن و دشمنیها علیه امام علی(ع) یکی از نکات کلیدی در فهم و تطبیق احادیث علوی است؛ معاویه و دشمانان امام سعی بسیاری در ایجاد تفکرات منفی نسبت به خاندان آل الله داشتند؛ در بسیاری از آثار نقل شده که امام حسن(ع) و امام علی(ع) با هم مشاجراتی داشتند که این مسئله دقیقا از همین دشمنیها ناشی میشود که ریشه آن در معاویه شناسی است.

وی گفت: معاویه شناسی کلید حل بسیاری از سوالات پیچیده در تاریخ آن زمان است؛ وی با پهن کردن دام های فراوان پیش روی اصحاب سعی داشت ایشان را به ظاهر در مقابل امام علی(ع) قرار دهد؛ حتی او بود که موفق شد از حس برتری جویی عایشه برای تقابل با امیرالمومنین(ع) استفاده کند.

وی افزود: عایشه به استثنای پدرش و خلیفه دوم، منتقد همه حکومت های دیگر بود، زیرا خود را رهبر جهان اسلام می دانست به همین دلیل پس از عثمان انتظار داشت کسی جایگزین وی شود که از وی حرف شنوی داشته باشد که به همین دلیل است امام علی(ع) با عایشه به مشکل برخوردند.

حجت‌الاسلام والمسلمین معادی خواه بیان کرد: امام علی(ع) یک ماه صبر کردند که طلحه و زبیر را از لشکر دشمن خارج کنند ولی در بسیاری ازمتون ما نقل شده است که ایشان فرمود که من آن دو را می کشم که خوب اصلا این بحث ها با واقعیت نمی خواند و باید به همه این مسایل دقت کنیم.

 

وی خاطرنشان کرد: اصلاحات علوی نقش مهمی در کینه توزیها نسبت به امام علی(ع) داشت زیرا امام حقوق مزایای استثنایی بسیاری از مسلمنانان خالص که مبدل به طبقه اشراف جدید شده بودند را قطع کردند و همه چیز را برابر کردند که این عوامل نقش مهمی در این دشمنیها داشت.

 

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha