به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه از مشهد، حجتالاسلام والمسلمین محمدجواد نظافت در ویژه برنامه «نهج البلاغه و زندگی» که با حضور جمعی ازپژوهشگران حوزه و دانشگاه در مركز نمايشگاهها و همايشهای آستان قدس رضوي برگزار شد،گفت: در روی زمین دو وسیله امان از عذاب خداوند وجود داشت، که یکی از آن دو به عالم بالا برده شده است، امانی که به عالم بالا برده شده رسول خدا(ص) ميباشد و اماني که در روی زمین باقی است، توبه و بازگشت به سوی خداست که در حکمت 88 نهج البلاغه به آن اشاره شده است.
حجت الاسلام و المسلمین نظافت با بيان اينكه استغفار آثار گناه از بين ميبرد، اظهار داشت: گناه آثاري دارد كه باعث نزول عذاب الهي ميشود، وقتي مؤمنين توبه و استغفار ميكنند آثار گناه را از بين ميرود در نتيجه عذاب نازل نميشود.
عذاب مظهر رحمت الهي است
مدير حوزه علميه حضرت مهدي(عج) با اشاره به اينكه دو نوع عذاب وجود دارد، عنوان داشت: عذابهايي كه باعث از بين رفتن همه افراد يك امت ميشود. از امت پيامبر(ص) برداشته شده است و فقط بخاطر گناهان بندگان، عذابهايي مثل قحطي، خشكسالي و كم شدن نعمت، نازل ميشود.
وي تصريح كرد: عذابي كه بر كفار و مشركين نازل ميشود از خشم و غضب الهي است، اما عذاب مؤمنين از باب رحمت الهي است تا بندگان متذكر گناهان خود شده و در درگاه الهي استغفار كنند.
نظافت اظهار داشت: براي استغفار بايد زمينهسازي كرد، تفكر به گناهان خويش و شناسايي آنها زمينه استغفار و توبه ميباشد.
اين كارشناس ديني با اشاره به حكمت 89 گفت: کسى که میان خود و خدا را اصلاح کند، خداوند میان او و مردم را اصلاح خواهد کرد، و آنان که امور آخرت را اصلاح ميکنند، خدا امور دنیايى آنها را اصلاح خواهد کرد.
این پژوهشگر نهج البلاغه ابراز داشت: انسان ذاتا موجودي اجتماعي است كه ميل به ارتباط با ديگران دارد و در اين ارتباط خواهان آن است كه بين همه افراد محبوب باشد وگاهي اوقات بخاطر اين هدف، گناه و معصيت را به جان خريده و نفاق را در وجود خود پرورش ميدهد.
اين استاد حوزه تأكيد كرد: بهترين شيوهاي كه اهل بيت عصمت و طهارت(ص) براي جذاب شدن و محبوب شدن مؤمن بيان كردهاند ايجاد رابطه قوي با خدا ميباشد زيرا با ايجاد اين رابطه، خداوند مؤمن را در قلب ديگران جاي ميدهد.
به گفته مدير حوزه علميه حضرت مهدي(عج) «اطاعت از اوامر الهي»، «ترك نواهي پروردگار» و «ترجيح رضاي خدا» نمونه كارهايي است كه در رابطه خويش با خدا بايد آن را اصلاح كرد.
اين استاده حوزه با اشاره به اينكه اعتدال شرط اصلاح ديگران است، گفت: امر به معروف و نهي منكر فقط با غضبناكي چهره، امكان پذير نيست بلكه غضب بايد توأم با نشاط و محبت باشد.
اصلاح دنيا منوط به اصلاح آخرت است
وي درباره اصلاح امور دنيوي اظهار داشت: اصلاح امور دنيوي منوط به اصلاح آخرت است، هنگامي كه آخرت فراموش شود و دغدغه آخرت از بين رود دنيا ترجيح پيدا كرده و اصلاح اسلامي بيمعنايي ميشود و همه اصلاحات دنيوي و بدون در نظر داشتن شرع صورت ميگيرد.
نظافت با بيان اينكه انسان نياز به واعظ دروني و بيروني دارد، افزود: انسان در تمام مراحل زندگي احتياج به واعظي دارد كه انرژي و حرارت معنوي آن را ترغيب دهد؛ وجدان، واعظ دروني انسان است كه باعث حياي انسان در ارتكاب گناه ميشود و اگر بيدار نباشد سخن و نصيحت هيچ واعظي باعث رشد و كمال انسان نميشود.