یکشنبه ۲۵ آذر ۱۴۰۳ |۱۳ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 15, 2024
آیت الله مدرسی

"برخي فكر مي كنند با رفتن به يك مجلس و يا يك شب قدر همه چيز اصلاح مي شود؛ نخير؛ چنين نيست. اينها تازه كلاس اول است همچنان كه براي رسيدن به دانشگاه بايد سالهاي زيادي درس خواند و در امتحانات بسياري موفق شد."

به گزارش خبرگزاري حوزه، حضرت آيتالله «سيدمحمدتقي مدرسي» با بیان اينكه "يكي از اهداف اساسي قرآن تذكر مي باشد" اظهار داشت: در ابتداي سوره "ص" نيز به این موضوع اشاره شده است. تذكر حقيقي نياز به يك اراده قوي و همت والا دارد. خداوند می‎فرمایند "ليذكر اولي الالباب"؛ يعني آنهايي كه عقلشان كامل است و به دقت مي فهمند٬ به عمق تذكر مي رسند.

استاد سطح عالی حوزه علمیه عراق گفت: گاهي آدم مي خواهد جنايتكاري را از جنايتش نهي كند يا اينكه دزدي را از دزدي باز دارد و يا اينكه قصد دارد خودش را از خطا باز دارد اما نمي تواند؛ چرا اين چنين مي شود و راز اين مطلب در چيست؟

ایشان که در دفترشان و در جمع روزه داران تهرانی سخن می‎گفت افزود: براي اينكه فردي بتواند در ديگري اثرگذار باشد و يا اينكه جلوي تكرار مكرر خطا و گناهش را بگيرد بايد در انديشه اصلاح ريشه يعني بينش خود باشد.

حضرت آيتالله مدرسي تصريح كرد: عمل انسان به اراده اش ارتباط دارد كه البته گاهي نيز ريشه در عادات است٬ به اين معنا كه چندان آگاهانه به عملي نمي پردازد. دليل اينكه دو فرد در برابر يك مسئله واحد ـ مثل توهين ـ رفتار و واكنش متفاوت نشان مي دهند٬ اين است كه بينش و ريشه هاي آن دو متفاوت است.

استاد برجسته حوزه علمیه کربلا گفت: فردي كه حلم بيشتري دارد از توهين فردي مي گذرد و مي بخشد؛ اما آنكه زود رنج تر و تندخوتر است واكنش نشان مي دهد. براي تغيير بايد بينش تغيير كند. اخلاق كه اين همه در آيات و روايت بر آن تأكيد شده است٬ ريشه در بينش دارد لذا براي تغيير اخلاق بايد بينش تغيير يابد.

ایشان افزود: بايد زيربنايي عمل كنيم و اصل را اصلاح كرد و گرنه تغيير ظاهر و عمل تأثير چنداني ندارد؛ مانند اينكه خانه مخروبه و در حال ويراني را با رنگي تازه جلوه دهيم در حالي كه اساسش خراب است.

حضرت آيتالله مدرسي اظهار داشت: فرض كنيد وقتي فردي دردي دارد؛ اگر صرفاً به مسكن اكتفا كند دردش براي چند ساعت يا چند روز خوب ميشود اما بهبود ريشه اي و اساسي نمي يابد لذا لازم است با دليل و علت اصلي آن درد مبارزه كرد تا ديگر تكرار نشود.

استاد سطح عالی حوزه علمیه عراق ادامه داد: در اين زمينه وظيفه علما و روحانيون سنگين تر است. همچنان كه وقتي فردي نزد مرحوم شهيد بهشتي رفت و گفت مرا ببخشيد چراكه عليه شما بدگويي و غيبت كردم. شهيد بهشتي فرمودند آخوند هستي؟ گفت نه. فرمودند بخشيدم. آن فرد سوال كرد چه فرقي مي كند روحاني باشم يا نه؟ مرحوم شهيد بشهتي فرمودند به اين دليل كه يك آخوند اول غيبتش را حلال ميكند سپس غيبت ميكند.

ايشان افزود: بنابراين در مسئله بينش بايد به مرحله درك حقيقت و تذكر برسيم؛ آنچنان كه با مشاهده مرگ فردي به اين فكر كنيم كه روزي مرگ ما فرا خواهد رسيد؛ آيا كاري براي قيامت كرده ايم و آيا به وظيفه مان عمل كرده ايم؟ اين ميشود تذكر و بينش دقيق.

حضرت آيتالله مدرسي با بیان اینکه "هرچه بينش در دل، ذهن و عقل انسان رسوخ كند حالت خودبرتربيني و فزون طلبي در وي كم ميشود" خاطرنشان كرد: قرآن در تلاش است بينش اصلاح شود و با وجود اينكه نسبت به اخلاق و عمل بسيار تذكر مي دهد اما سخن اصلي قرآن بينش است.

استاد برجسته حوزه علمیه کربلا با تأكيد بر بصريت و بينش واقع بينانه نسبت به دنيا گفت: امام صادق(ع) در وصف حضرت عباس(ع) ميفرمايند٬ بصيرت ايشان زياد بود و مي فهميدند دنيا و امام و مأموم به چه معنا است.

ایشان با طرح اين سوال كه چگونه ميشود بينشمان را درست كنیم پاسخ داد: برخي فكر مي كنند با رفتن به يك مجلس و يا يك شب قدر همه چيز اصلاح مي شود؛ نخير؛ چنين نيست. اينها تازه كلاس اول است همچنان كه براي رسيدن به دانشگاه بايد سالهاي زيادي درس خواند و در امتحانات بسياري موفق شد.

حضرت آيتالله مدرسي ادامه داد: منظور از بينش، اعتقادات است و مهمترين اعتقادات،  خداشناسي،  پیغمبر شناسي،  امام شناسي،  دنياشناسي و مردم شناسي مي باشد.

استاد سطح عالی حوزه علمیه عراق با بیان اينكه وقتي انسان به خداشناسي و خود شناسي دقيق برسد مانند مالك اشتر مي شود اظهار داشت: مالک اشتر در جواب توهين فردي که پوست هندوانه به سمتش پرتاب  کرد٬ به مسجد رفت و براي او نماز خواند.

وی در پایان تصریح کرد: چگونه مي شود به اين مرحله رسيد و كینه ها را از دلمان پاك كنيم؟ اينها وقتي پاك ميشود که اعتقاد و بينش و خداشناسي ما اصلاح گردد.

 

 

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha