پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ |۱۰ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 12, 2024
حجت‌الاسلام تقوی

حوزه های علمیه باید به سمت تخصصی شدن پیش بروند و رشته ها تخصصی شود، ده ها مفسر و متخصص نیاز داریم.

حجت الاسلام والمسلمین تقوی رئیس شورای سیاست‌گذاری ائمه جمعه سراسر کشور پس از بازدید از بخش حوزوی بیست ودومین نمایشگاه بین المللی قرآن کریم در گفت وگوی اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری حوزه در تهران، با بیان این مطلب افزود: امروز باید مسئله اخلاق در فقه را مورد توجه جدی قرار دهیم، وقتی پیامبر اکرم(ص) می فرمایند "انما بعثت لا تمم مکارم الاخلاق" مگر می شود ما فقه را بدون اخلاق در نظر بگیریم؟! اینها با هم ارتباط دارند.

وی ادامه داد: حوزه های علمیه باید به سمت تخصصی شدن پیش بروند و رشته ها تخصصی شود، ده ها مفسر و متخصص نیاز داریم. یعنی پس از این که اطلاعات و دروس عمومی حوزه خوانده شد و پس از درس خارج، اگر طلاب می خواهند مرجع شوند بروند فقه بخوانند وگرنه باید راه ها جدا شود.

حجت الاسلام والمسلمین تقوی افزود: ما چند نهج البلاغه شناس داریم؟ یا مفسر صحیفه سجادیه؟ اینها گنجینه های معرفتی ما را تشکیل می دهند و پشوانه های عمیق و عظیم فکری و فرهنگی ما هستند. نمی شود جملاتی از نهج البلاغه را تنها برای سخنرانی هایمان استفاده کنیم، در کلام و تفسیر هم باید همین طور باشد و برنامه ریزی و مدیریت داشته باشیم.

رئیس شورای سیاست‌گذاری ائمه جمعه سراسر کشور با انتقاد از نقایصی که در سیستم آموزشی حوزه وجود دارد،گفت: ما مبلغان جهانی می خواهیم، متاسفانه سیستم آموزشی ما نقایص زیادی در حوزه دارد. 20 سال فقه و اصول و ادبیات و عربی می خوانیم اما متاسفانه نمی توانیم در سمینارها به راحتی عربی صحبت کنیم.

حجت الاسلام والمسلمین تقوی ادامه داد: البته این به آن معنی نیست که روحانیون و اساتید ما استعداد ندارند، کسی که مکاسب، رساله و کفایه را امتحان می دهد و شبهه ابن کمهونه را بررسی میکند بی استعداد نیست، منتهی سیستم آموزشی، سیستم صحیحی نیست.

وی با اشاره به سفر کاری و تبلیغی که همراه یک هیات قضایی به کشور نیجریه داشت، گفت: در این سفر از حوزه کوچکی در شهر لاگوس که متعلق به طلاب اهل سنت بود بازدید کردیم، رئیس آن حوزه برای ارائه گزارش و توضیحات گفت که "من با زبان عربی، انگلیسی، فرانسوی یا زبان محلی صحبت کنیم؟شما به چه زبانی مسلط هستید؟" حال یک حوزه کوچک در نیجریه رئیس آن به چند زبان مسلط است.

حجت الاسلام والمسلمین تقوی با تاکید بر لزوم تغییر سیستم آموزشی حوزه اظهار داشت: زبان عربی و انگلیسی را باید حتما طلاب به عنوان زبان تخصصی فرا بگیرند و در کنار آن زبان علمی را هم باید بیاموزیم تا بتوانیم به متون اصلی دست یابیم، در سمینارهای بین المللی شرکت کنیم و معارف غنی اهل بیت(ع) را منعکس کنیم.

وی با اشاره به رسالت خطیر و زحمات بسیاری که حوزه ها متحمل شده اند، یادآور شد: خاطرم هست زمانی جامعه مدرسین از افراد با تجربه و خبره در دستگاه های اجرایی کشور دعوت کرده بود تا نیاز های خود را اعلام کنند و از نهادهای مختلف مثل نیروهای مسلح، ائمه جمعه سپاه و سایر مسئولین دستگاه های اجرایی نمایندگانی حضور داشتند. حوزه باید همین گونه باشد و نیازهای حاکمیت را تامین کند.

رئیس شورای سیاست‌گذاری ائمه جمعه ادامه داد: یکی از نیازهای که حاکمیت دارد در همین بحث موضوع شناسی است که حضور خوبی در نمایشگاه قرآن امسال داشته است، دولت و نظام باید در این راستا کمک کنند و امکانات دانشگاهی و متخصصین را بیاورند. باید به فقها و مراجع عظام کمک شود تا حکم اسلامی روشن در موضوعات مختلف صادر شود.

وی تصریح کرد: حوزه باید به سمت تخصصی شدن برود، ما حتی در مسائل فقهی می توانیم از مجتهدین متعدد تقلید کنیم مثلا در مباحث اقتصادی و مکاسب از یک مرجع و در عبادات و صلاه از مرجعی دیگر. هیچ اشکالی ندارد منتهی باید تخصصی کار شود.

حجت الاسلام والمسلمین تقوی درخصوص محصولات، آثار و کتب ارائه شده در نمایشگاه قرآن گفت: محصولات ارائه شده تنها شمه ای از تلاش های گسترده و عظیم حوزه است ولی همین شمه گویای این است که حوزه به حمدالله کار خوبی را شروع کرده است.

وی افزود: آنچه من در نمایشگاه دیدم کارهای بسیار خوبی است ولی باید گفت این کارها بیشتر باید معرفی شود و فقط به ماه مبارک رمضان معطوف نباشد. در سایر ماه ها و زمان ها و نه تنها در تهران بلکه باید در سراسر کشور و مراکز استانها هم تعمیم یابد.

حجه الاسلام والمسلمین تقوی ادامه داد: تنوع کارها و محصولات ارائه شده حاکی از این است که حوزه یک جهش و تحرکت بسیار خوبی داشته است، به خصوص در بحث موضوع شناسی که از مشکلات حوزویان در سطح فقها و مراجع بود، چراکه بسیاری از مراجع عظام و فقها برای صدور حکم شرعی در ارتباط با موضوعات مختلف ابتدا باید مسئله برایشان کاملا روشن شود تا حکم فقهی متناسب و روشن آن را صادر نمایند و لذا ما به یک مراکز و شعبات علمی این گونه در حوزه ها نیازمندیم.

وی گفت: ما در طول روز در برخوردهایمان در خصوص مسائل مردان و زنان، حجاب، حق الناس، اموربانکی، تولید و بسیاری از موارد روز مثل فضای مجازی، اینترنت و فناوری های جدید با سئوالات و شبهاتی برخورد می کنیم که سر و کار با فقه دارند و از آن جایی که به تعبیر امام(ره) فقه اداره کننده زندگی ما است؛ لذا لازم است حوزویان و بدنه حوزه برای شناخت موضوعات و بررسی شفاف ابعاد آنها، فقها و مراجع بزرگوار را یاری دهند.

حجت الاسلام والمسلمین تقوی با اشاره به ضرورت توجه جدی حوزه به تربیت اسلامی کودکان گفت: زمانی که ما در حوزه بودیم از کارهای ارزشمند امروز خبری نبود و یکی دو سال بعد از انقلاب هم من از حوزه بیرون آمده و مشغول فعالیت های اجرایی بودم و از این کارهای خوب بی خبر بودم. کودکان امروز، نسل فردای جامعه ما هستند و از الان باید حوزه ها برای آنها برنامه ریزی و فکر کنند که بحمدالله در نمایشگاه امسال حوزه کارهای فاخر و ارزشمندی در این ارتباط ارائه نموده بود، اما  هنوز با نقطه مطلوب فاصله داریم.

رئیس شورای سیاست‌گذاری ائمه جمعه کشور در ادامه گفت وگوی خود با خبرنگار حوزه با اشاره به لزوم کمک دولت به حوزه ها گفت: دولت باید به حوزه کمک کند، البته حوزه یک نهاد مستقلی است که در نهایت متصل به حضرت بقیه الله الاعظم(عج) است، اما با محوریت نظام یعنی ولایت وحاکمیت مرتبط است. نمی شود نظام راه خودش را برود و حوزه راه خودش را. کشور باید از حوزه تغذیه کند یعنی در برنامه ریزی های کلان، کارشناسان مهم حوزه باید حضور داشته و روند برنامه ریزی ها را هدایت کنند.

حجت الاسلام والمسلمین تقوی ادامه داد: حوزه هم همانند شورای نگهبان در اسلامی بودن مصوبات حضور دارد، باید نظارت، رصد و مراقبت بر روند برنامه ریزی ها داشته و جریان عمومی کشور مراقبت نماید تا نظام از ارزش ها و احکام اسلامی فاصله نگیرد و لذا دولت جمهوری اسلامی باید به حوزه ها کمک کند چرا که حوزه می تواند مستقل باشد و از کمک های نظام هم استفاده کند.

وی افزود: بسیاری از موسسات مستقل داریم که از دولت کمک می گیرند و چون در راستای اهداف نظام حرکت می کنند دولت هم به آنها کمک می کند، قانون اساسی و قوانین عادی هم از آن حمایت می کنند و لذا بخش قابل توجهی از بودجه سالانه مجلس به همین نهادهای غیردولتی و غیرانتقادی داده می شود.

رئیس شورای سیاست گذاری ائمه جمعه کشور در پایان با تقدیر از زحمات حوزه های علمیه بویژه در برپایی نمایشگاه و ارائه آثار قرآنی گفت: طلاب، روحانیون و مدیریت حوزه زحمت های زیادی میکشند و باید زحمات بیشتری را هم متحمل شوند اما نسل جدید حوزه به فضل الهی آینده خوبی را برای حوزه ها نوید می دهد.

313/34

 

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • محمد IR ۱۳:۵۴ - ۱۳۹۳/۰۹/۱۶
    0 0
    اینقدر طلبه میشناسم که نه تنها آشنای به زبان بلکه مسلط به زبان هستند همه جا هم خودشون رو معرفی میکنند ولی فقط به خاطر اینکه رابطه ندارند همینجا در خدمت شما هستند.لطفا اینقدر از اینکه ما طلبه مسلط به زبان کم داریم و طلاب باید به زبان های دنیا مسلط باشند و .....نزارید تو سایتتون.طلبه ها زبان یاد میگیرند ولی وقتی می بینند که طرف بخاطر رابطه داره میره بشدت از تبلیغ جدا شدند و بسمت ترجمه و تدریس و مقاله نوشتن برای مجلات علمی دنیا و.... رفتند.تبلیغ در کشورهای غربی نون دونی شده برای عده ای که خودشون رو فاضل میدونن و طلاب جوان رو خام و ناپخته و کم تجربه میدونند که به مراتب میتونند بهتر از اونا عمل کنند.دیر نیست که همه ی اینها در برابر خدا باید پاسخگو باشند. وهابیت کثیف با همه امکانات دنیا رو متوجه خودش کرده بطوری که امروز اسلام رو با وهابیت میشناسند.اونوقت بعضی از همین آقایان که ذره ای زبان نمیدونن در درس خارج و سطح خود از سفر به کشورهای خارجی و نیاز های عجیب دنیا به معارف اهلبیت علیهم السلام و میگویند....فقط بای د بگم تاس___________________ف____