حجت الاسلام والمسلمين علي اكبر رشاد متولي حوزه علميه امام رضا(ع) در گفتگو با خبرگزاري حوزه با اشاره به اينكه آيت الله عطاردي قوچاني استادي مبرز، عالمي محقق و زاهدي متخلق و متواضع بودند گفت: ايشان داراي ويژگي ها و خصائص گوناگون برجسته اي بودند و به لحاظ علمي نيز محقق بودند.
وي با اشاره به اينكه " محقق، كسي است كه شيفته و شيداي حقيقت باشد و در همه حال تلاشش براي كشف و احقاق حقيقت باشد" اظهار داشت: محروم آيت الله عطاردي به معناي واقعي كلمه محقق بودند. حيث ديگر وجود ايشان فروتني، تواضع، بي پيرايگي و بي ادعايي بود، با وجود اينكه شخصيت عظيم علمي در روزگار ما بودند.
رئيس شوراي حوزه علميه تهران با تأكيد بر اينكه ايشان هميشه در تلاش براي كشف و دستيابي به حقيقت بودند خاطرنشان كرد: آيت الله عطاردي بيش از نيم قرن در حوزه هاي تخصصي مطالعاتي خويش با شيفتگي تحقيق مي كردند و هر بار حق يا حقايقي را مكشوف مي نمودند.
وي با اشاره به اينكه آيت الله عطاردي در هيچ مجلسي يا محفلي شركت نمي كرد اظهار داشت: همواره مانند يك طلبه متوسط با مراجع برخورد مي كرد و اگر كسي از آثار او مطلع نبود در برخوردش با ايشان، در نمي يافت با محققي با بيش از 100 اثر علمي عميق و غني روبرو ميباشد.
حجت الاسلام والمسلمين رشاد در ادامه اشاره اي به ويژگي اخلاقي ممتاز مرحوم عطاردي کرد و گفت: در ميان بسياري از ويژگي هاي ايشان بي ادعايي بسيار برجسته بود.
رئيس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با اشاره به اينكه در سالي كه از سوي مقام معظم رهبري به عنوان سال امام علي(ع) نامگذاري شد؛ آيت الله عطاردي به مناسبتي به دفتر بنده آمدند و چون اطلاع داشتم در حال تدوين مسند اميرالمؤمنين(ع) هستند از ايشان خواستم از محل اعتبار نامگذاري سال، بودجه اي براي تسهيل و تسريع تحقيقاتشان دريافت كنند كه فرمودند "بنده درخواستي نمي كنم و چيزي نمي نويسم" و به اين شكل از درخواست بنده استقبال نكردند. اين درحالي بود كه ايشان حجمي نزديك به يك اتاق از مطالعاتشان درباره امام علي(ع) فيش برداري كرده بودند و حضور چند جوان فاضل در كنارشان موجب تسهيل و تسريع كار مي شد. با اين وجود از سر خلوص چنين كمكي را درخواست نكردند.
وی با بیان اينكه ايشان همه وجودشان را وقف اهل بيت(ع) كردند بيان كرد: ايشان از جهات تخصصي برخلاف بسياري از طلاب، فضلا و علما اهل پراكنده كاري نبودند كه زماني در حديث، زماني ديگر در تاريخ و ... مشغول باشند؛ بلكه همه عمرشان در حديث و تاريخ عميق بودند و كاري خارج از اين دو حوزه انجام ندادند.
رئيس شوراي حوزه علميه استان تهران تأكيد كرد: آيت الله عطاردي در حديث به معناي واقعي كلمه يك محدث بودند و مسندهاي ايشان با كمترين هزينه براي كشور و بدون هيچ ادعايي تدوين مي شد.
حجت الاسلام والمسلمين رشاد با اشاره به اينكه مردم ما با نهج البلاغه آشنا میباشند اظهار داشت: مردم آن چنان با اين كتاب مأنوس هستند كه شايد بپندارند اين كتاب نوشته خود حضرت علي(ع) مي باشد در حالي كه توسط سيد رضي رضوان الله تعالي عليه گردآوري شده است.
رئيس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه در همين ارتباط افزود: در زمينه نهج البلاغه يك آسيب ضمني وجود داشت و اينكه از ساير سخنان و تعاليم حضرت غفلت مي شد و كمتر مورد توجه قرار مي گرفت؛ در چنين فضايي آيت الله عطاردي با نوشتن مسند، فضايل ديگر امام علي(ع) را نشان داد.
متولی حوزه علميه امام رضا(ع) با تأكيد بر اينكه مسند ها و كتب مشابه ديگري نيز درباره امام علي(ع) نوشته شده است اظهار داشت: تحقيقي كه مرحوم آيت الله عطاردي انجام دادند بي نظير است. مسندهاي ايشان درباره ساير ائمه(ع) نيز بسيار ارزشمند هستند و نشان داده اند چقدر اهل بيت(ع) حديث دارند.
رئيس شوراي حوزه علميه استان تهران تأكيد كرد: كارهاي ايشان از جمله در زمينه مسند نويسي از نظر كميت و كيفيت بسيار عميق و دقيق هستند. ايشان در زمينه حديث به معناي اخص كلمه محدث هستند. ابتكار تهيه مجموعه اي به نام مسند نگاري مختص به ايشان است.
حجت الاسلام والمسلمين رشاد با تصريح بر اينكه آيت الله عطاردي در زمينه تاريخ نيز به معناي حقيقت كلمه يك مورخ بودند گفت: مجموعه كتب ايشان درباره تاريخ خراسان كه بسيار ارزشمند است و يا پاره اي از تك نگاري هاي ايشان درباره برخي موضوعات ديگر كه بسيار زيبا و دلنشين هستند.
وي افزود: ايشان درباره قزوين يك مجموعه سه جلدي دارند كه بسيار دقيق و دلنشين درباره تاريخ اين شهر نوشته شده است.
متولی حوزه علميه امام رضا(ع) يكي از زيباترين و دلنشين ترين آثار تاريخي آيت الله عطاردي را اثري درباره طرشت خواند و گفت: وقتي اين اثر به دست بنده رسيد تقريباً در همان روز نخست تا انتهاي آن را خواندم و حقيقتاً بسيار دقيق و دلنشين بود.
رئيس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی جهتداري و هدفمندبودن آثار آيتالله عطاردي را كه به دور از پراكندگي است بسيار مهم خواند و اظهار داشت: هدف و جوهره اصلي تمام آثار ايشان حتي در كتب تاريخي مانند طرشت، تعليم و توسعه تعاليم اهلبيت(ع) است.
35/313