به گزارش خبرگزاری حوزه، حجت الاسلام والمسلمین اعرافی عصر امروز در مراسم آغاز سال تحصیلی موسسه آموزش عالی اخلاق و تربیت، با اشاره به اینکه در حوزه اخلاق تراث قوی نداریم، اظهار داشت: انتظار داریم دانش پژوهان این مجموعه به گونه ای تحت آموزش قرار بگیرند که خلا اخلاق را پر کنند.
وی با بیان این که با توجه به محتوای اخلاقی که در آیات و روایات وجود دارد در نظام حوزوی تراث قوی نداریم، گفت: استنباط شناسی و متودولوژی را در حوزه اخلاق نداریم و به همین دلیل در مفهوم شناسی ها مشکلاتی وجود دارد.
رئیس هیئت امنای موسسه اخلاق و تربیت با اشاره به اینکه در حوزه فقه و تفسیر اقدامات علمی کم نظیری صورت گرفته است، تصریح کرد: اما در زمینه های مختلف اخلاقی دست مان خالی مانده است در حالی که در آیات شاهد غنای زیادی هستیم.
رئیس جامعة المصطفی با بیان اینکه دستگاه غنی اجتهادی حوزه های علمیه باید در زمینه اخلاق نیز اقدامات گسترده انجام دهد، گفت: انتظار می رود این موسسه اقدامات بیشتری برای غنای اخلاق انجام دهد و باید علاوه بر پیشرفت در افق اخلاقی، کارهای اجتهادی اخلاقی وسیع تری در پایان نامه ها و تالیفات و پژوهش های دانش پژوهان صورت گیرد.
حجت الاسلام والمسلمین اعرافی با اشاره به اینکه پیشرفت فلسفی و اصولی حوزه اخلاق را باید جدی گرفت، گفت: هنوز رابطه فقه و اخلاق در حوزه های علمیه تبیین نشده است و ما در برخی مسائل در سطوح ابتدایی هستیم.
وی همچنین افزود: دانش پژوهان این موسسه باید در زمینه اخلاقی الگوی جامعه باشند.
*پیامدهای تخریبی گناهان
حجت الاسلام والمسلمین اعرافی در بخش دیگری از سخنان خود، اظهار داشت: تمام طاعات و معاصی دارای سلسله پیامدهایی هستند که در نظام معرفتی اسلام دارای تنظیمات و طبقه بندی می باشند که بسیار مهم است.
وی با اشاره به این که در منطق عقلی باید ضوابط اخلاقی را رعایت کرد، گفت: ما معتقدیم اخلاق عقلی تفکیک شده از اخلاق فقه وجود دارد که پشتوانه آن اندیشه و عقل مستقل بشر است اما بی نیاز از دخالت شرع نیست.
رئیس هیئت امنای موسسه تربیت و اخلاق با بیان اینکه کمتر امکان دارد ضوابط اخلاقی بدون نیاز به روایات نظام مند شوند، گفت: پیامدهای اخلاقی در دنیا برای یک سلسله اصولی نظیر نظام حقوقی و جزایی وجود دارد.
حجت الاسلام والمسلمین اعرافی با اشاره به اینکه انسان ها هرگاه به پیامدها و امواج ناشی از معاصی توجه کنند نوعی بازدارندگی درونی در آن ها ایجاد می شود، گفت: روایات و آیات بسیاری در خصوص تخطی اخلاق و واجبات و ترک اولی نازل شده است.
وی با بیان اینکه همواره باید متذکر از سلسله پیامدها در صورت عبور از خطوط قرمز الهی باشیم، گفت: پیامد دنیایی گناه به زودی گریبان انسان را خواهد گرفت که دوبخش می باشد.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به اینکه در نوع نخست اگر انسان تخطی کند مواجه با پیامدهای مکشوف طبیعی آشکار می شود، تصریح کرد: در نوع دوم انسان با تخطی کردن مواجه با پیامدهایی می شود که شرع پرده از آن ها برداشته است و اگر شرع به آن ها اشاره نمی کرد معلوم نبود ما دلایلش را بدانیم.
حجت الاسلام والمسلمین اعرافی با بیان اینکه ثمره بازخورد گناه با کیفیت آن تناسب دارد، گفت: عدم نشاط روحی و مشکلاتی که انسان متحمل می شود در نتیجه گناه کردن است.
وی با اشاره به اینکه سلسله پیام هایی تخریبی حاصل از گناهان در روح و معنویت انسان پس از مرگ ایجاد می شود، تصریح کرد: البته در این دنیا نیز گناهان پیامدهای منفی در قلب و روح انسان دارند.
عضو جامعه مدرسین با بیان اینکه گناه آثار مثبت قلب و روح را می کاهد و در صورت تداوم علائم حیاتی آن را از بین می برد، ابراز داشت: چشم برزخی و کشف عوالم واقعیت دارد و اعمال مثبت درجه هوشیاری را نسبت به غیب ارتقا می دهد.
حجت الاسلام والمسلمین اعرافی با اشاره به اینکه نظام اولویتی نیز در طاعات و معاصی وجود دارد، گفت: برخی گناهان نقش مادر دارد چرا که موجب تداوم سلسله وار بر روی شخصیت و رفتار انسان می شود.
وی در پایان با بیان اینکه در آشکار و نهان و در هر نقطه ای که گرد گناهی هستیم زنجیره ای از پیامدهای دنیایی و غیبی پیرامون ما را خواهد گرفت، گفت: تجمع گناهان ما را به سمت کمای اخلاقی می برد و موجب بسته شدن منافذ حیاتی بر دریافت فیوضات الهی می شود.
انتهای پیام/313/33