چهارشنبه ۲۱ آذر ۱۴۰۳ |۹ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 11, 2024
5

حوزه/ باید توفیقاتی که به دست می آوریم را از ناحیه خدای متعال بدانیم و با داشتن عقل، علم، قدرت، معنویت و ... خود را بالاتر از دیگران ندانیم، چراکه نتیجه ای جز خسران برای ما نخواهد داشت.

 به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه، حجت الاسلام والمسلمین حسن عرفان، در نشست اخلاقی طلاب مدرسه علمیه حقانی قم به موضوع عُجب اشاره کرد و گفت: خودگرفتگی، خودشیفتگی و خود دیدن از معانی عُجب است و اگر این خودشیفتگی در برابر مردم باشد، به معنای کبر و اگر از درون باشد، عجب خواهد بود.

این محقق و پژوهشگر حوزوی با اشاره به این که بالیدن به چهره و قیافه، یکی از انواع عُجب است، اظهار داشت: نقل است که حضرت یوسف(ع) در نوجوانی خود را در آینه دید و گفت اگر من غلام بودم، چقدر مرا گران می فروختند که خداوند متعال خواست که این عُجب را از او بگیرد و آن سرنوشت برایش محقق شد.

* پیامبری که به 18 درهم فروخته شد!

حجت الاسلام والمسلمین عرفان ادامه داد: این تعبیر که حضرت یوسف(ع) را در چاه انداختند، اشتباه است، چون او را در رخنه ای در چاه قرار دادند و در نهایت کاروانی که از آنجا عبور می کرد و ایشان را از چاه بیرون کشیدند و برادرانش رسیدند و او را به 18 درهم که مبلغ بسیار کمی بود، فروختند؛ دلیل فروختن با این قیمت، همان نتیجه عُجب بود و خداوند خواست که این خود شیفتگی شکسته شود و هنگامی که شکسته شد، عزیز مصر او را در بازار به بهای سنگینی خرید.

*عُجب در عقل

وی در ادامه با اشاره به عُجب در عقل، گفت: اگر شخصی خود را عاقل تر از دیگران بداند، چندین آفت برای او به همراه خواهد داشت که عدم سئوال، عدم مشورت و عدم رشد علمی از آفات آن است.

این استاد حوزه، عُجب علمی را از دیگر اقسام عجب شمرد و خاطرنشان ساخت: نقل است که حضرت موسی(ع) یک لحظه دچار چنین عُجبی شدند و دستور داده شد که شاگردی حضرت خضر(ع) را کرده و در سه مرحله مردود شدند؛ ولی خدای متعال دست او را گرفت.

این محقق و پژوهشگر حوزوی با اشاره به عُجب معنوی، تصریح کرد: این عِجب، از آفت خوبان است و شخص در اثر مداومت در انجام فعالیت های معنوی، عُجبی به او دست می دهد و خود را بالاتر از دیگران می بیند.

حجت الاسلام والمسلمین عرفان به روایتی از امام علی(ع) اشاره کرد و گفت: حضرت در این حدیث فرموده اند "اگر گناهی کرده و احساس سرشکستگی کنید، بهتر از آن است که کار خوبی انجام دهید و خود را بگیرید".

*عبارتی از خواجه عبدالله انصاری

حجت‌الاسلام والمسلمین عرفان افزود: خواجه عبدالله انصاری هم با استناد به این فرموده حضرت امیر(ع) در عبارتی آورده است "خدایا گناهی که مرا به عذر آورد، بهتر است از ثوابی که مرا به عجب آورد".

وی با تأکید بر این که عُجب از عوامل حبط اعمال است، اظهار داشت: عُجب معنوی، از عُجب های خطرناک است که فجایعی را به همراه خواهد داشت.

*توفیقات را از ناحیه حضرت حق بدانیم

حجت الاسلام والمسلمین عرفان در پایان تأکید کرد: باید توفیقاتی که به دست می آوریم را از ناحیه خدای متعال بدانیم و با داشتن عقل، علم، قدرت، معنویت و ... خود را بالاتر از دیگران ندانیم؛ چراکه نتیجه ای جز خسران برای ما نخواهد داشت.

انتهای پیام

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha