یکشنبه ۲۵ آذر ۱۴۰۳ |۱۳ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 15, 2024
نیروی انتظامی

«بدترين شهرها، شهري است كه در آن ايمني نباشد». این کلام امیرِ بیان ، علی (ع) به روشنی گواه اهمیت و حساسیت رسالت نیروی انتظامی است.

بیان حضرت ختمی مرتبت محمد مصطفی(ص) نیز دقیقا ناظر بر همین حقیقت است، آن جا که می فرمایند:«دو نعمت است كه شكر آنها گزارده و قدر آن ها دانسته نمي‏شود مادامی که از دست می روند؛ امنيّت و سلامتي».

از این منظر اساساً چندان نیاز به فلسفه بافی نیست که«نیروی انتظامی»،نیاز ضروری یک جامعه انسانی است ؛ نیرویی که با اقتدار در برابر اخلال گران نظم و امنیت و مفسدان و ظالمان ، سروشِ آرامش ،امنیت و عدالت را نغمه سرایی می کند.

هفته ای که در آغازین روز آن قرار داریم، فرصت ارزشمندی است براي نيروي انتظامي از اين حیث كه با نمایش دستاوردها و توانمندي‌هاي خود در شاخه های گوناگون کاری‌اش و نیز توجه به ضعف ها و آسیب های خود از زبان مردم و مسؤولان ،ضريب اعتماد شهروندان را نسبت به خود ارتقا دهد.

مهم‏ترین فعالیت‏های نیروی انتظامی در عرصه جرم زدایی و مبارزه با قانون شکنان، بر سه اصل«آگاهی»، «پیش‏گیری» و «پیگیری»استوار است.

در این بین البته، آگاهی، اولین گام جلوگیری از وقوع جرم است چه آن که قبل از هر چیز لازم است مردم با قوانین و مقررات آشنا شوند تا از مسیر راه‏های خط‏ کشی شده قانونی قدم بردارند، همچنین از تهدیدات اخلال گران و فرصت‏طلبان و روش‏های آنان آگاهی یابند تا در دام‏های بی‏شمارشان گرفتار نشوند.

از سویی بر مبنای آن که گفته اند«علاج واقعه قبل از وقوع می‏باید»، مسئولان و نیروهای پلیس می بایست همه سعی و تلاش خود را بر این محور معطوف دارند که با شیوه‏های مختلف اطلاع‏رسانی و فرهنگ سازی، مردم را از تخلفات و راه‏های جلوگیری از آن آگاه سازند.

از این حیث بی شک ، ضرورت مشاركت و تعامل همه جانبه مردم و نيروي انتظامي ،تأثير بسزايي در تحقق این مساله است که بی شک پیامد مهم آن افزايش امنيت اجتماعي و اخلاقي به عنوان يك خواسته كليدي مردم از پليس خواهد بود.

در این میان نباید از نقش و ظرفیت عظیم حوزه های علمیه قم به ویژه برای نیروی انتظامی این استان غافل شد.

همین چند ماه پیش بود که آیت الله حسینی بوشهری، مدير حوزه هاي علميه در جلسه شوراي پژوهشي فرماندهي انتظامي قم بر لزوم بهره گیری ناجا از توان و ظرفیت عظیم حوزه های علمیه تاکید کرد و گفت: «ظرفيتي که نيروي انتظامي استان قم در اختيار دارد، ظرفيت حوزه علميه است و اين خود يک ظرفيت ممتازي است که در ساير استان ها وجود ندارد و بايد بخوبي از آن استفاده کند»

بی شک تشکیل همین شورای پژوهشی در پلیس قم که اساتید و نخبگان حوزه و دانشگاه در آن حضور داشته و به همفکری و ارایه طرح های کاربردی می پردازند، بسیار ارزشمند است اما نباید به همین میزان اکتفا کرد.

طبعاً پدید آمدن احساس امنيت و آرامش جامعه در گروي مأموريت اصلي ناجا در برقراري نظم و امنيت شهر و شهروندان و شناسايي و مقابله جدي اين نيروي پرتلاش و زحمت‌كش با تبهكاران و متخلفان و مجرمان است؛ امري كه به نظر می رسد که بدون مشاركت و تعامل خودِ مردم از یک سو و استفاده کاربردی از دیدگاه های دین محورانه علما و حوزویان، دور از دسترس باشد.

البته بدون شک اگر اين مشاركت صرفا جنبه سمبليك و تشريفاتي به خود بگيرد، چندان در به نتيجه رسيدن آن هدف اصلي كمك حال نخواهد بود.

در همین باره ، مقام معظم رهبری، سخن راهگشایی دارند، ایشان می فرمایند:« نیروی انتظامی باید پناه دل‏های خائف و ترسان و جان‏هایی که احساس می‏کنند از سوی یک انسان یا جمع و مجموعه‏ای تهدید می‏شوند، باشند. وجود نیروی انتظامی، باید اساس امنیت را در بیننده به وجود بیاورد. این شأن نیروی انتظامی در جمهوری اسلامی است».

معظم له همچنین تاکید می کنند:« مردم نیروی انتظامی را باید از خود بدانند... مردم احساس آرامش می‏کنند که ببینند جوانان، مردان و زنان در این سازمان بزرگ و کارآمد، با انجام صحیح وظایف خود، می‏توانند آن چه از آنان متوقع است، آن را محقق کنند».

در این باب نکات بسیاری را می توان متذکر شد، اما در این مجال اندک و از باب اختصار اشاره به این نکته کلیدی کافی است که خادمان ملت در نیروی انتظامی می بایست در انجام وظایف قانونی خود و کسب و تقویت اقتدار لازم برای این هدف ، خود را بیش از پیش به تعالیم و آموزه های دینی مسلط و آشنا سازند.

در همین راستا بهره گیری حداکثری از توان و ظرفیت بسیار خوبی که حوزویان در اختیار دارند، بسیار راهگشاست؛ ظرفیتی که به خصوص در دو عرصه آموزش و تبلیغ می تواند با طرح های هوشمندانه و دلسوزانه به فعلیتی بینجامد که موجبات رضایت خاطر مقام معظم رهبری و علما و مراجع عظام تقلید را فراهم سازد؛ رضایت خاطری که بی گمان ، لبخند خرسندی ملت بزرگ ایران را نیز در پی خواهد داشت. انشاالله.

سید محمد مهدی موسوی

 

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha