به گزارش خبرگزاری «حوزه» از گناباد، عضو هیأت علمی دانشگاه یزد در آغاز طرح دانشافزایی استادان دانشگاه علوم پزشکی گناباد که در سالن ابنسینا این دانشگاه برگزار شد، گفت: لذا در همین راستا به اخلاق اسلامی، اخلاق کمالگرا یا سعادتگرا گفته میشود، که به دنبال کمال نفس و روح انسانی است.
حجتالاسلام احمد دبیری، از روح به عنوان حقیقت پایدار و اصل ماندگار وجود انسان یاد کرد و افزود: موضوع اخلاق، رفتار و صفاتی است که در راستای تکامل روح و نفس انسان ارزشگذاری میشود.
مدیر گروه معارف اسلامی دانشگاه یزد با بیان اینکه از زمان ورود انسان به عرصه حیات، نیاز به اخلاق به عنوان یک نیاز اساسی و حیاتی مطرح بوده است، اظهار کرد: یکی از اولین مشکلاتی که برای مجموعه عالم و هستی اتفاق افتاد، مسائل اخلاقی بود.
وی ادامه داد: تکبر به عنوان اولین معضل اخلاقی در عالم موجودات مختار اتفاق افتاد و زمینه طرد شیطان را فراهم کرد، از اینرو از تکبرشیطان میتوان به عنوان اولین آسیب اخلاقی در عالم هستی یاد کرد.
وی با بیان اینکه مسائل اخلاقی فراهمکننده سایر زمینهها است، ابراز کرد: ریشه تکبر در احساس حقارت درونی و بیاعتمادی شخص به خودش است که نتوانسته خود را از نظر شخصیت اخلاقی بسازد.
عضو هیأت علمی دانشگاه یزد با بیان حدیثی از امام صادق(ع):«هر صاحب حرفهای نیازمند مهارت در کار و ادای امانت در کار است.»، به ضرورت کسب اخلاق حرفهای در محیط علمی اشاره و بیان کرد: در شرایط کنونی که در جوامع مدرن، سازمانها و مجموعههای مختلفی به صورت گروهی کار میکنند، نیاز به اخلاق شغلی و حرفهای امری ضروری و اجتنابناپذیر است.
حجتالاسلام دبیری با اشاره به اینکه موضوع علم اخلاق، رفتارهای اختیاری یا صفات اکتسابی ما است، اظهار کرد: گرچه خلق صورت ظاهری انسان اختیاری نیست، اما باید با کسب کمال اخلاقی، در جهت داشتن سیرت زیبایی که قابل ساختن هست، تلاش کرد.
وی از اخلاق به عنوان دانش شناسایی خوبیها و بدیهای منشی و رفتاری واقعی و راههای کسب خوبیها و دفع بدیها یاد کرد و گفت: مکتب اخلاق اسلامی یک مکتب واقعگرا است.
این استاد دانشگاه، با بیان اینکه اخلاق نه سلیقهای و نه یک قرارداد اجتماعی است، اظهار کرد: تفکر و ساختار، یک نوع قالب و طرح برای مباحث اخلاقی است چراکه انسان در صورتی به اعتدال و ارزش انسانی خود میرسد که عقل بر سایر قوا حاکم باشد.
عضو هیأت علمی دانشگاه یزد به سیر تاریخی اخلاق و منابع و کتابهای موجود در این زمینه پرداخت و گفت: بر اساس نگرش ارسطویی یا یونانی به اخلاق، اعتدال در قوه غضب موجب شجاعت، اعتدال در قوه شهوت موجب عفت و اعتدال در قوه عقل موجب حکمت میشود.