به گزارش سرویس استان های خبرگزاری«حوزه» ه از تهران، همزمان با برگزاری همایش ملی ظرفیتهای فرهنگی و تمدنی كنگره بزرگ اربعین حسینی از كتاب «مدنیت، معنویت، عقلانیت در بستر اربعین» اثر جدید پژوهشگاه فرهنگ و هنر اسلامی حوزه هنری رونمایی شد
برپایه این گزارش: این کتاب حاوی مجموعه مقالاتی است كه به اهتمام «مسعود معینیپور» گردآوری و در چهار بخش مجزا فصلبندی شده است و حاوی مقالاتی می باشدكه تلاش دارند به بازشناسی ابعاد فرهنگی و تمدنی واقعه عظیمی كه توسط شیعیان در ایام اربعین حسینی(ع) رقم میخورد بپردازد.
كتاب «مدنیت، عقلانیت، معنویت در بستر اربعین» به چهار فصل تقسیم میشود؛ فصل نخست این كتاب با عنوان «مدنیت و امت در بستر اربعین» به موضوعاتی از قبیل ظرفیتهای تمدنی كنگره اربعین، مدنیت و معنویت در آن و تلاشهای راهبردی در تاثیرات راهپیمایی اربعین بر تمدنسازی اسلامی پرداخته شده است.
فصل دوم این كتاب با عنوان «ظرفیتهای كلان اجتماعی یك آیین دینی» موضوعاتی از قبیل ظرفتهای گردهمایی اربعین، فرصتهای پنهان آن مدیریت رسانهای آن، اصلاح الگوی زیارت گردشگرانه و ... را مورد بازاندیشی قرار داده است.
كتاب «مدنیت، عقلانیت، معنویت در بستر اربعین» در فصل سوم خود با عنوان «آیین حسینی؛ ظرفیتهای فرادینی» درباره نقش آیین اربعین به منزله گفتمانی برای تعامل و تفاهم گفتمانهای متنوع مذهبی، آیین اربعین و جهانیسازی و ظرفیتهای فرادینی و بین المللی مراسم اربعین حسینی(ع) بحث میكند.
فصل چهارم و پایانی این كتاب هم كه عنوان «الگویی برای مطالعات آینده اربعینپژوهشی» را به خود گرفته با محور قرار دادن مطالعات و پژوهشهایی كه درباره این رویداد بزرگ صورت میگیرد تلاش میكند تا یك الگوی نظری برای این پژوهشها بازشناسی كند.
مقالات كتاب «مدنیت، عقلانیت، معنویت در بستر اربعین» توسط پژوهشگران و متخصصان رشتههای مختلف دانشگاهی و حوزوی نوشته شده است كه مسعود معینیپور، عضو هیئت علمی دانشگاه باقرالعلوم(ع) ،حبیبالله بابایی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی - سیدحسین شرفالدین، عضو هیئت علمی موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی(ره) - حسن خجسته، عضو هیئت علمی دانشكده صدا و سیما - مصطفی جمالی، عضو هیئت علمی دفتر فرهنگستان علوم اسلامی قم و محمد تقی كریمی عضو هیئت علمی دانشكده علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی از جمله این افراد هستند.
كتاب «مدنیت، عقلانیت، معنویت در بستر اربعین» جزو اولین تلاشهای فكری اندیشهای در زمینه نظریهپردازی درباره رویداد بزرگ و گردهمایی عظیم شیعیان در آیین اربعین حسینی(ع) است. رویدادی كه از چند سال پیش هر ساله به مناسبت اربعین صورت میگیرد و از همان آغاز نشانگر ظرفیتهای عظیم فرهنگی تمدنی در جهان تشیع و حتی فراتر از آن در كلیت جهان اسلام بود.
این ظرفیت برای رسیدن به فعلیت نیازمند ورود پژوهشگران و نظریهپردازان فرهنگی تمدنی است و خوشبختانه این ورود امروزه صورت گرفته و انتشار كتاب «مدنیت، عقلانیت، معنویت در بستر اربعین» را موید این مدعا است.