به گزارش خبرگزاری «حوزه»، حجت الاسلام والمسلمین میرکتولی، امشب در مراسم دوازدهمین همایش اساتید تفسیر حوزه علمیه قم که در بیت علامه طباطبایی در قم برگزارشد، گفت: امام حسن(ع) سفارش کردند که ظرف خود را از علم پرکنید و چراغ راه متحیران عالم باشید.
وی افزود: مهمترین علمی که در عالم هستی وجود دارد، علم قرآن و تفسیر قرآن است؛ قرآن مقدم همه علوم است و سایر علوم مقدمه فهم قرآن هستند؛ کما اینکه علم مقدمه تزکیه است و تزکیه سکوی ارتقا به مراحل عالی تر علم است.
حجت الاسلام والمسلمین میرکتولی بیان کرد: در کافی شریف، دو طایفه از روایات را از وجود ائمه هدی (ع)داریم، برخی روایات بیان می کنند که هر روایاتی را باید به قرآن عرضه کرد؛ یعنی اگر به دو روایت متعارض برخورد کردیم، باید روایات را به قرآن عرضه کنیم؛ طایفه دوم، روایاتی است که بیان می کنند همه روایات ائمه معصوم(ع) در فرض یا غیر از فرض تعارض باید به قرآن عرضه شود.
دبیر مجمع عالی تفسیر قرآن کریم گفت: پیامبر اکرم(ص) عترت را در عرض قرآن قرارداد، نه روایات را؛ روایت قطعی الصدور، در کنار قرآن مرجعیت دارد، ولی روایتی که قطعیت آن ثابت نشده است باید به قرآن عرضه شود.
وی خاطرنشان کرد: قرآن کریم، چهار مساله را بازگو کرده است، آنچه در جهان هستی وجود دارد و آنچه نیست؛ معاد، برزرخ، میزان، جن ،ملک، عالم روح و... ؛ آنچه باید باشد و آنچه نباید باشد نیز از سوی خداوند در قرآن بیان شده است.
این استاد تفسیر افزود: درد بشر امروز و دیروز و فردا، از سوی قرآن بیان شده و شفای آن نیز از سوی خداوند بیان شده است؛ قرآن صحف آسمانی و سلطان سخنان خدا، و مهیمن بر تمام آیات نازله در کتب سماوی است.
حجت الاسلام والمسلمین میرکتولی بیان کرد: قرآن، تفسیر جهان هستی است؛ زیرا همانگونه که عناصر عالم همدیگر را تفسیر می کنند، قرآن نیز خود، مفسر خود است و خداوند اولین مفسر عالم است.
دبیر مجمع عالی تفسیر قرآن کریم گفت: همیشه باید این سوال را از خود بپرسیم که آیا تکلیف خود را در مقابل کتاب الهی، صادقانه و تکلیف مندانه عمل کردیم یا خیر؟
وی با اشاره به برنامه های این همایش خاطرنشان کرد: امشب اولین شب همایش اساتید تفسیری حوزه در این بیت شریف برگزار شده است و فردا شب اساتید سطوح عالی و خارج حوزه و آیت الله العظمی جوادی آملی حضور خواهند داشت و شب آخر نیز اساتید سطح عالی و خارج حوزه حضور می یابند.
استاد تفسیر افزود: امسال یک شب به برنامه های تفسیری حوزه اضافه می شود و اساتید تفسیری حوزه گردهمایی خواهند داشت.
معاونت قرآن در حوزه ایجاد شود
حجت الاسلام والمسلمین میرکتولی بیان کرد: از سال 88 مجمعی به نام مجمع عالی تفسیر قرآن کریم با حضور مفسران حوزه تشکیل شد و امیدواریم که مدیران عالی حوزه علمیه و شورای عالی مدیریت حوزه نیز معاونت فعالی به نام معاونت قرآن ایجاد کنند تا تمام فعالیت های این عرصه مدیریت شود.
دبیر مجمع عالی تفسیر قرآن کریم گفت: امروز تفسیر ترتیبی و موضوعی و آیات الاحکام فقهی به 405 درس در سطح عالی و دروس خارج حوزه رسیده است.
وی خاطرنشان کرد: آیت الله العظمی حکیم و فیاض در حوزه علمیه نجف از پیشرفت های شگرف حوزه علمیه قم، ابراز شگفتی کردند؛ ما نیز عرض کردیم که آیت الله العظمی خویی این حرکت عظیم قرآنی را در نجف آغاز کردند، ولی این حرکت را متوقف کردند؛ این حرکت قرآنی در قم با علامه طباطبایی آغاز شد و امروز نیز شاگردان همان مرد بزرگ در حوزه نور افشانی می کنند و بزرگانی چون آیات عظام جوادی آملی و حسن زاده آملی و.... شاگردان این مکتب نورانی بودند.
وی افزود: امیدواریم در سال 94 و 95 آمار تدریس مباحث تفسیری به بیش از 500 تا 600 درس برسد ؛این مسئولیت بر یک شورای خاص نیست بلکه هر استادی در حوزه باید فکر کندکه اگر در روز قیامت در مقابل خدا بایستم و خدا از من در خصوص تدریس قرآن بپرسد، چه می خواهیم بگوییم.