به گزارش خبرگزاری حوزه به نقل از پایگاه حج، آيت الله سيد محمد تقي مدرسي از مراجع كربلا با اشاره به حركت عظيم و ميليوني زوار به سوي بارگاه سيدالشهداء گفت: سال گذشته آمارهاي رسمي از تشرف دو ميليون ايراني در ايام اربعين به كربلاي معلا خبر مي داد كه برخي آمار غير رسمي تا 4 ميليون هم مي رسيد. امسال هم شاهد حضور ميليوني زايران از كشورهاي مختلف به ويژه جمهوري اسلامي ايران هستيم كه نشانگر عشق و ارادت ويژه مردم به اباعبدالله الحسين عليه السلام است.
بهره مندي از ظرفيت هيئت هاي عزاداري در ايام اربعين
ايشان درباره ساماندهي حركت زايران در موسم اربعين گفت: به نظر من، كارهاي ديني نظم پذير است اما به معناي نظم اداري نيست و نظم خاص خودش را دارد. به عنوان مثال براي اداره حركت عظيم زايران در موسم اربعين، نهادهاي دولتي و دستگاه هاي رسمي تا حد مشخصي مي توانن ايفاي نقش كنند و ما مي توانيم از ظرفيت هيئت هاي عزاداري براي مديريت حركت اربعين استفاده كنيم؛ به خصوص كه در ايران، ده ها هزار هيئت داريم و بعضي از آنها هيئت هاي بزرگ و با سابقه هستند و البته دولت، نقش نظارتي خود را داشته باشد اما عمده كارها مي تواند به همين هيئت ها واگذار شود.
آيت الله مدرسي با بيان اينكه سفر اربعين با سفر حج و عمره و حتي سفرهاي عتبات در ساير ايام سال فرق مي كند گفت: معمولا گروه هاي چند نفره كه با هم و در قالب يك كاروان وارد عراق مي شوند، در طول پياده روي از هم جدا مي شوند و لذا نمي توان مدل كاروان هاي زيارتي را كه در حج و عمره داريم، اينجا پياده كنيم. در حقيقت، اربعين يك شرايط ويژه و استثنايي است كه برنامه ريزي ها نيز بايد متناسب با همان ويژگي ها باشد.
توجه به اقتضائات زماني و مكاني
ايشان توجه به اقتضائات زماني و مكاني از سوي زايران اربعين را مورد تاكيد قرار داد و گفت: مردم عراق، با افتخار از زايران و ارادتمندان اباعبدالله ميزباني مي كنند اما بايد اين نكته را در نظر بگيريم كه هر كشوري، فرهنگ و اقتضائات خودش را دارد و شايسته است به گونه اي رفتار كنيم كه حساسيت زا نشود.
ايشان به تجربه موفق استفاده از مبلغان زباندان در موسم حج اشاره و تصريح كرد: در سفر اربعين نيز مي توان از ظرفيت زايران ايراني كه به زبان عربي مسلطند براي ارتباط گيري با مردم عراق استفاده كرد، و اين مساله سهم ويژه اي در افزايش تعاملات دارد.
اين مرجع تقليد از كارهاي فرهنگي انجام شده از سوي دستگاه ها و نهادهاي ايراني براي توجيه زايران ايراني تقدير كرد و گفت: البته سطح و حجم زوار اربعين بسيار بالاست به عنوان مثال ما در ايام عاشورا كه تعداد زوار كمتر از ايام اربعين بود، 5 كتاب درباره عاشورا و از هر كدام 25 هزار نسخه چاپ كرديم و سيل جمعيت انقدر بود كه به سرعت تمام شد ولذا سطح پوشش كارهاي فرهنگي، محدود است اما كارهايي كه در حد توان در زمينه ارتقاء سطح معنوي و معرفتي زايران انجام شده قابل تقدير است.
هركس كه در اين بستر زماني مشرف شود، زاير اربعين است
ايشان مديريت زمان در سفر اربعين را ضروري خواند و اظهار داشت: برخي از زايران ايراني بعد از سالها انتظار، به زيارت امام حسين مشرف مي شوند و مي خواهند بيشتر بمانند اما در روايات داريم اگر زيارت امام حسين مشرف شدي، توقف نكن. شايد دليلش براي همين روزها باشد.
آيت الله مدرسي ادامه داد: الان زيارت اربعين تبديل به شعار شيعه شده است و اختصاص به روز 20 صفر ندارد بلكه شامل ظرف زماني كه مردم مي آيند و برمي گردند مي شود و هر كس كه در اين بستر زماني مشرف شود، زاير اربعين محسوب مي شود. اساسا ما از همان لحظه اي كه نيت مي كنيم و از شهر خودمان حركت مي كنيم، زاير هستيم كه قله اش رسيدن به مزور است و حتي در مسير بازگشت و تا رسيدن به منزل، زاير هستيم و بايد سفرمان را به گونه اي مديريت كنيم كه امكان حضور سايرين نيز فراهم شود.
ايشان يادآور شد: بعد از سقوط صدام كه امكان حضور زايران ، بيش از پيش فراهم شده بود، ما اطلاعيه داديم و از مردم عراق خواستيم كه بعد از زيارت كربلا نمانند و تاكيد كرديم كه حتي اكر اوايل ماه صفر مشرف شوند، قبول است و تلاش هاي همه جانبه اي صورت گرفت كه موج جمعيت هدايت شود و الحمدلله همينطور هم شد؛ الان معدل توقف زاير عراقي در كربلا در ايام اربعين، 6 ساعت است. البته ثوابش را برده زيارتش را هم كرده و در اين صورت، امكان زيارت براي بقيه هم فراهم مي شود.
آيت الله مدرسي گفت: ممكن است برخي افراد بخواهند مدت زيادي در كربلا بمانند و حتي بخواهند قصد اقامت ده روزه بكنند كه بايد بگذارند براي وقت ديگري. حتي به بستگان خودم كه از ايران مي آيند گفته ام اگر ميخواهيد در كربلا زياد حرم برويد هر وقت ميخواهيد بياييد اما اگر عرفه، عاشورا و اربعين ميآييد، يكبار حرم مشرف شويد!
اربعين، نماد انسجام پيروان و ارادتمندان اهل بيت(ع)
ايشان در بخش ديگري از اين گفتگو با بيان اينكه اربعين بايد نماد انسجام پيروان و ارادتمندان اهل بيت عليهم السلام باشد گفت: هدف زيارت اين است كه ما شيعيان كنار هم جمع شويم و با هم رفاقت كنيم از همين رو بايد تمام تلاش مان را به كار بگيريم تا بيشترين همبستگي را به جهانيان نشان دهيم.